Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниТурци са новите собственици на бранда луксозни мобилни телефони Vertu

Турци са новите собственици на бранда луксозни мобилни телефони Vertu

4366
Написана от  nixanbal 13 март 2017
Турци са новите собственици на бранда луксозни мобилни телефони Vertu

Луксозният бранд мобилни телефони Vertu беше отделен и продаден от Nokia още през 2012 г., а днес The Telegraph съобщава, че собствеността отново е променена. За трети път в рамките на тези 5 години. Този път купувач на скъпите смартфони е "потайна турска бизнес династия", а сделката е на стойност £50 милиона или около 57 милиона евро. 

Британският бранд луксозни телефони сменя собствеността си за трети път, след като Nokia го продаде преди 5 години, пише The Telegraph.

Новият собственик е базираната в Кипър компания Baferton, основана от Хакан Узан - турски гражданин, член на "една от най-противоречивите фамилии" в страната си. 

Интересното е, че въпросният г-н Узан е имал съдебни спорове с Nokia преди години, когато е бил обвинен и осъден за измама. През 1990-а семейството на същия е взело заем от Nokia и Motorola с цел създаване на мобилен оператор Telsim. По-късно е имало затруднения с връщането на заема и се е заговорило, че семейството е използвало средствата за собствени облаги, като закупуване на частни самолети и недвижимо имущество в чужбина. Съдът е признал обвиняемите за виновни и Узан е бил осъден на 15 месеца затвор, но в крайна сметка му се е разминало. 

Материал за цял сериал, а?

Screen Shot 2017-03-13 at 1.55.53 PM

Без оглед на вълнуващото минало на новите собственици, ето фактите - сделката е на стойност около 57 милиона евро. Турските собственици са придобили Vertu от притежавалите бранда само за 18 месеца базирани в Хонг Конг Godin Holdings. Те - от частните инвеститори EQT, които пък платиха на Nokia 200 милиона евро през 2012 г.

Само от разликата в продажната цена преди години и сега става ясно, че на Vertu напоследък не им върви. 

Приложение за спортни фенове с добавена реалност спечели adidas Hackathon: Sofia

Приложение, което използва добавена реалност и цели да направи изживяването на спортните фенове още по-вълнуващо, спечели хакатона на adidas в…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer