НачалоНовиниУмен град: Видеонаблюдението във Враца и как попаднах в РПУ-то

Умен град: Видеонаблюдението във Враца и как попаднах в РПУ-то

13366
Написана от  nixanbal 11 юли 2018
Умен град: Видеонаблюдението във Враца и как попаднах в РПУ-то

Знаете ли, че в този град през последната година са заловили телефонни престъпници и контрабандни цигари, успели са да спрат гонките по булевардите, а за взривени банкомати и уличен бой след засичане на светофара дори не са чували. Този град е иначе не винаги известният с хубаво Враца, а в следващите минути ще ви разкажа как е започнала промяната...

Здравейте! Вие гледате новия епизод от поредицата УМЕН ГРАД, която реализираме съвместно с VIVACOM и за която този път пътувах извън София. Срещнах се със служителите на РПУ-то във Враца, където снимах новия им център за видеонаблюдение, превръщащ един град от уж най-западналата част на България в по-умен и ефективен от много други в страната.

Както много пъти е ставало дума - умният град е този, който постоянно получава данни за случващото се в него и успява да реагира и да се променя спрямо тази информация. В услуга на гражданите, разбира се.

Вече малко повече от година във Враца работи система за видеонаблюдение, която на този етап включва 32 камери и план за добавяне на още. Системата е в помощ на полицията и общината, като служителите в РПУ-то разказаха, че откакто видеонаблюдението работи умишлени престъпления на тези места в града вече не се извършват.

Видеонаблюдението във Враца - проект УМЕН ГРАД

Незаконните гонки по булевардите, проследяването и залавянето на престъпници са били сред основните мотиви за инвестицията, но полицаите споделиха, че с течение на времето постоянно откриват нови ползи от тази система и приложението й се разширява.

И понеже изкуственият интелект е гореща тема в света на технологиите - въпросната система за видеонаблюдение разполага с аналитичен софтуер, базиран тъкмо на изкуствен интелект. Тези аналитични функции могат автоматично да засичат изоставен багаж, изчезнал предмет, припаднал човек и номера на автомобили например. Въпросните аналитични функции с изкуствен интелект не елиминират изцяло човешкия фактор, обясниха от VIVACOM. При тези случаи системата сигнализира чрез изскачащ прозорец на монитора и целта е дежурният да предприеме действия - да изпрати екип на мястото и т.н.

Видеонаблюдението във Враца - проект УМЕН ГРАД

Интересно ми беше да науча повече подробности за използваните камери. Основните са три типа - насочени с фиксиран обхват, т.нар. Pan-Tilt-Zoom или PTZ с 360-градусов обхват, възможност за промяна на гледната точка и сериозен зуум и фишай, които позволяват да се "гмурнеш" в случващото се наоколо. Всеки тип е подходящ за инсталиране на конкретно място в града, като за улиците и булевардите има и още един вид камери с инфрачервено "зрение", които имат задача да заснемат единствено номерата на преминаващите автомобили.

Цялата тази информация се предава в гарантирана преносна среда и оторизираните служби имат достъп в реално време до фийда от камерите. Записите се пазят по 60 дни. Интересно е, че системата може да бъде следена и управлявана и през мобилно устройство. Ето ви например плажът в Албена през екрана на Xperia XZ2 за малко лятно настроение...

Видеонаблюдението във Враца - проект УМЕН ГРАД

Подобни проекти с видеонаблюдение VIVACOM вече изгражда и в други градове, като най-пресните примери са от Черноморието - в Поморие, а скоро и в българския пример за smart city - Бургас. Решението се ползва от всякакви клиенти и не само от общини, но се надявам все повече градове да успеят да реализират такъв проект, защото очевидно има полза и тя е изцяло за хората, които живеят в тях. Данни на официално изследване сочат, че при инсталиране на система за видеонаблюдение престъпността спада с 30 до 50%. Враца потвърждава това.

Видеонаблюдението във Враца - проект УМЕН ГРАД

Приключвам със своите специални благодарности за служителите на РПУ Враца. Благодаря за отделеното време и съвестния труд.

ВИДЕО: 5 НЕЩА за Samsung Galaxy Watch 3

Заедно с топмодела Galaxy Note 20 Ultra на Samsung беше представен и най-новият смартчасовник на компанията - Galaxy Watch 3.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer