Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниВ края на 2017 г. България продължава да е в световния топ 10 по LTE скорост

В края на 2017 г. България продължава да е в световния топ 10 по LTE скорост

2787
Написана от  nixanbal 22 декември 2017
В края на 2017 г. България продължава да е в световния топ 10 по LTE скорост

България е на 9-о място в света по скорост на 4G интернета и в края на 2017-а, сочи проучване на OpenSignal. Така страната ни запазва позицията си в световната класация, която заемаше и в началото на годината.

Според проучването на OpenSignal мобилният 4G интернет у нас е със средна скорост на сваляне от 33.6 Mbps, което ни отрежда деветото място в класацията. На същата позиция бяхме и при предишния доклад, публикуван през пролетта. Скоростта тогава беше малко по-висока - 34.07 Mbps.  

От OpenSignal посочват, че един от основните фактори, от които зависи скоростта на LTE мрежата, е отделеният за нея спектър. Имайки предвид, че у нас все още чакаме за 800 MHz, класирането ни е отлично. 

OpenSignal

По отношение на втората класация за "достъпност на 4G" обаче сме много по-назад. Интересното е, че тук не става дума за измерване на териториално покритие, а през каква част от времето потребителите на мобилните мрежи са в 4G обхват. Тук сме чак на 50-о място от 77 страни. 

Тестовете са проведени в периода 1 юли - 1 октомври, като в тях са участвали над 3.8 милиона устройства и направени над 50 милиарда измервания.

Пълният доклад е тук

Новата рубрика на nixanbal тръгва по улиците на Умния град

Умен дом, умен град, самоуправляващи се автомобили, интернет на нещата, 5G. Това са пет от ключовите теми, които доминираха конференциите…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer