В САЩ откриха първия умен мини град с 5G покритие

2021
Написана от  nixanbal 15 септември 2019
В САЩ откриха първия умен мини град с 5G покритие

Докато в България през лятото на 2019 г. започнаха първите тестове на 5G, в САЩ вече работят комерсиални 5G мрежи и услугата се предлага на крайни потребители в различни градове. Една интересна новина от последните дни обаче привлече вниманието ми и тя касае откриването на първия 5G-захранван умен мини град в американското градче Пийчтри Корнърс (Peachtree Corners) в щата Джорджия. Проектът се реализира с участието на оператора Sprint, а целта е да бъдат тествани в реални условия различни сценарий от сферата на свързания град на бъдещето, начело със самоуправляващите се автомобили.

Технологичният експеримент се развива в обявения през 2012 г. град Пийчтри Корнърс в Джоджия, чиято площ е около 42 кв.км. Целта на Sprint и останалите партньорски компании е да развият и изпитат в реални условия различни IoT решения, като основната инфраструктура за тях включва маршрут от 2.4 км за тестове на автономни коли, както и новоизградена за целта контролна лаборатория.

5G умен град в САЩ

5G умен град в САЩ 5G умен град в САЩ

Чрез 5G мрежата ще бъде тествана комуникацията между автомобил и автомобил и между автомобилите и инфраструктурата. Ще се провери как автономните коли комуникират помежду си, за да се придвижват от една лента в друга и за да излизат от магистралите по по-сигурен и ефективен начин.

Освен това ще се тества изпращането на сигналите от пътните табла към колите с шофьори и как да се алармират участниците в пътното движение за приближаващо аварийно превозно средство.

5G умен град в САЩ

Тестовете в Пийчтри Корнърс обаче не са свързани само с автономните коли, а включват още редица сценарий от сферата на умния град, в който различни машини и обекти са свързани и обменят информация помежду си.

Освен автомобили и маршрутки без шофьори в комплекса ще работи например хуманоиден робот, използващ базиран на облака изкуствен интелект, който може да бъде използван в магазинната мрежа, при настаняване или в друга среда. Ще има още роботизирано почистване на пода, дронове за доставки на пощата, умно осветление и други.

5G умен град в САЩ

Сред замесените в по-горните проекти компании са Softbank Robotics, CloudMinds, Kia и други.

Умният град беше официално открит на 11 септември и няма поставен краен срок за тестовете, които вече се провеждат там. Информацията от всички тях обаче със сигурност ще бъде изключително полезна през следващите години и ще помогне за по-лесното и бързо разгръщане потенциала на 5G и IoT.

Премиера на VW T-Cross + фоторазходка с Huawei P30 Pro

На специално събитие вчера вечерта в София Volkswagen представи за първи път в България новия си компактен SUV - модела…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer