Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниВ София заработи първата 5G базова станция на А1, операторите започват тестове

В София заработи първата 5G базова станция на А1, операторите започват тестове

2615
Написана от  nixanbal 01 юли 2019
В София заработи първата 5G базова станция на А1, операторите започват тестове

Тази сутрин на 8-мия етаж на НДК А1 България показа пред журналисти първата базова станция от тестовата си 5G мрежа, която ще бъде активна през следващите 6 месеца. Припомням ви, че и трите телекома получиха от КРС честотен ресурс, необходим за провеждането на 5G тестове, които ще са затворени за крайни клиенти. 

На събитието на А1 беше демонстрирана възможността 5G връзката да се използва за предоставяне на фиксирани услуги, а именно едновременно излъчване на 16 HD телевизионни канала.

На този етап няма смартфони, които да могат да се тестват в мрежата. 

Красимир Петров А1 5G

За тестовете си A1 ще използва честотната лента от 3440 до 3540 MHz, а технологичен партньор е Nokia.

5G мрежите в България - nixanbal.com

В презентацията днес беше показан слайд със заглавие "5G в Австрия", който ясно описва плана за изграждане на 5G мрежа от местния А1 Австрия. Честотите са получени през март 2019 г., през декември 2019 г. ще бъде пусната 5G мрежа в първи град (Гмюнд), през 2020 г. ще бъдат покрити всички областни градове, а до 2025 г. - цяла Австрия.

За съжаление за България подобни прогнози на този етап изглеждат сложни, защото у нас пред операторите все още стоят някои предизвикателства, а именно държавата да освободи необходимия им за 5G честотен ресурс, да им го предложи на актуализирани към 2019 г. цени и да облекчи режима за изграждане на нови и надграждане на съществуващи базови станции, което в момента отнема твърде дълго и би забавило сериозно въвеждането на 5G.

Sony Xperia XZ2 и XZ2 Compact идват с променен дизайн, 18:9 дисплеи и нова вибрационна система

Първият ден на MWC традиционно стартира с пресконференцията на Sony, на която тази година видяхме два нови модела от семейството…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer