НачалоНовиниВеликобритания изключи Huawei от 5G мрежите си, а китайските медии поискаха отмъщение

Великобритания изключи Huawei от 5G мрежите си, а китайските медии поискаха отмъщение

1412
Написана от  nixanbal 15 юли 2020
Великобритания изключи Huawei от 5G мрежите си, а китайските медии поискаха отмъщение

"Отмъщение", което да е "публично и болезнено" - с такива призиви китайските държавни медии посрещнаха вчерашното решение на Великобритания да изключи Huawei от 5G мрежите си.

Този вторник на Острова решиха, че операторите в страната няма да имат право да купуват ново 5G оборудване от Huawei след края на 2020 г., а до 2027 г. трябва и да премахнат вече инсталирано оборудване от китайския доставчик.

Новият ход на Великобритание е обратен завой от първоначалното решение от януари 2020-а, когато беше обявено, че Huawei все пак може да има ограничен достъп до 5G мрежите им. 

"Решението не беше лесно, но то е правилното за телеком мрежите на Великобритания, за нашата национална сигурност и нашата икономика - сега и в дългосрочен план", обяви пред парламента британският министър на културата Оливър Даудън. 

Тазседмичното становище на Великобритания се базира на "невъзможността Huawei да гарантира в бъдеще сигурността на своето 5G оборудване", дошла като следствие от забраната на САЩ китайската компания да използва чипове, произведени с помощта на американски софтуер и оборудване. 

И докато в САЩ посрещат новото решение на британците с поздравления в социалните мрежи, китайските държавни медии искат отмъщение. 

Китай трябва да отмъсти на Великобритания, като това отмъщение трябва да е публично и болезнено за тях, пише китайската Global Times в статия, озаглавена "Китай няма да гледа безучастно как Великобритания налага забрана на Huawei".

Xinhua, друга китайска медия, обяви решението като необосновано. 

VIVACOM пуска 4.5G в пет големи града

От началото на април (или малко преди това) VIVACOM започва да предлага по-високи скорости за мобилен интернет в няколко големи…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer