Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниВидео: 5 неща, които не знаете за Sony Xperia XZ Premium

Видео: 5 неща, които не знаете за Sony Xperia XZ Premium

8849
Написана от  nixanbal 21 юли 2017
Видео: 5 неща, които не знаете за Sony Xperia XZ Premium

В подробното видео ревю вече споделих с вас впечатленията си от едномесечната ми работа с Xperia XZ Premium, но още преди него обещах да ви разкажа подробности около лисабонската ми среща с екипа, който е създал този модел. Да, защото има няколко неща, които заслужават по-специално внимание. Затова в следващите минути ще ви разкажа за 5 интересни факта около премиум флагмана на Sony, които вероятно не знаете.

1. Охлаждането

При Xperia XZ Premium производителят има нов подход за справяне с жегите или по-точно - нов вид охладителна система. А това е важно, когато става въпрос за смартфон с напомпана конфигурация и цял куп компоненти, които отделят топлина при работа и особено при по-високо натоварване

За разлика от първия смартфон с 4k екран на Sony, Xperia Z5 Premium от 2015 г., тук компанията не използва просто две тръби за разсейване на топлината.

5 неща, които не знаете за Sony XPERIA XZ Premium

Вместо това трите компонента, основни източници на топлина - камерата, процесорът и драйвъра за 4k HDR дисплея са разположени на по-голямо разстояние един от друг, а отнемането на топлина от тях става чрез 3 слоя МЕТАЛ. Тези три слоя успяват да разпределят топлината равномерно и действително при работа с XZ Premium няма да усетите силно загряване под стъкления панел.

Показателен е и фактът, че за разлика от предходни модели, тук не се появи нито веднъж съобщение за прегряване при запис на 4k видео.

2. Антените

Премиум флагманът на Sony разполага и с нова система антени, които са общо 8 и обещават безкомпромисно качество на сигнала, независимо дали става дума за връзка с мрежата на оператора, с Wi-Fi хотспот, Bluetooth или NFC комуникация.

Антените са разположени стратегически по скелета на XZ Premium, като целта е не само да се постига максимална пропускливост на сигнала, а да се предвиди в каква позиция какво съдържание консумира потребителят и кои антени са най-важи в конкретния случай.

5 неща, които не знаете за Sony XPERIA XZ Premium

Така например, когато държите телефона стандартно в портретен режим, ще разчитате на антените в горната и долната част, които не се покриват от ръката. Ако обърнете смартфона хоризонтално, за да гледате 4к видео в YouTube например, ще бъде използвана с предимство страничната антена, която не е закрита в този случай.

3. Страничните рамки на корпуса

Дизайнът на Xperia XZ Premium се харесва на едни и не толкова на други, но със сигурност всеки усеща, че корпусът на устройството е изработен от качествени материали и лежи солидно в ръката. Интересна подробност е, че освен леко извито Gorilla Glass 5 стъкло за лицевата и задната страна, метал за горната и долната част, Sony са използвали и вид пластмаса за страничните рамки.

Да, ако не гледате това видео или не прочетете за това някъде, вероятно дори няма да усетите пластмасовите елементи от тялото на XZ Premium, но те са там и ето каква е причината...

5 неща, които не знаете за Sony XPERIA XZ Premium

От една страна Sony посочва, че материалът за рамките е избран с цел по-висока устойчивост, което вероятно е свързано с поемането на удар. Помните модела Z3 например, при който всички 4 ъгълчета на иначе металната рамка бяха пластмасови, защото според японците така изпусканията на твърда повърхност ще причиняват по-малко щети.

Другите причини за избора на пластмаса са свързани с разсейването на топлината и по-лесното преминаване на сигнала от антените.

4. Подобрител на картината

Идва ред на още една новост при XZ Premium, около която не се шуми много, но всъщност е много важен детайл. Става въпрос за дисплея на апарата, за който вече знаете, че е с 4k резолюция и поддържа HDR съдържание. Освен това обаче за по-приятния образ се грижат различни технологии, достъпни като режими в настройките.

5 неща, които не знаете за Sony XPERIA XZ Premium

Т.нар. Standard mode обогатява картината и ви позволява да се възползвате от широката поддръжка на цветове от Triluminos дисплея. Този подобрител на изображения досега работеше само при разглеждане на снимки и гледане на видео, но при XZ Premium е активен навсякъде - в менюто, на хоумскрийна и при всички допълнителни приложения, които използвате.

И докато това е по-скоро ненужна глезотия, когато става дума за Facebook и Twitter, подобрителят на цветовете ще даде сериозен положителен ефект при геймплей.

5. Камерата

За представянето на камерата ви разказах почти всичко и ви показах немалко записи при 960 к/с, които са специалитетът на XZ Premium. Има обаче и още няколко подробности около снимките, за които научих при срещата си с инженерите, работили по смартфона.

Стана дума, че новата 19 МР Motion Eye камера на апарата има собствена оперативна памет, която добавя някои нови екстри, но освен това тя е по-бърза и това намалява изкривяването на движещи се обекти. Или обекти, които снимаме в движение. Например когато снимаме от движеща се кола дърветата досега излизат изкривени и въобще всякакви прави линии са сякаш пречупени.

С XZ Premium това вече не е така, защото четенето на информацията от сензора става за 8 милисекунди, или 5 пъти по-бързо от стандартното.

5 неща, които не знаете за Sony XPERIA XZ Premium

Освен това, по спецификации на Sony, средната скорост на автофокуса при XZ Premium е с 50% по-висока при дневни и с 40% по-висока при нощни снимки спрямо миналогодишния модел XZ.

Посетих сервиза на Теленор - ето какво се случва вътре

Ето че и на мен ми се случи да вляза в сервиз за мобилни телефони. Въпреки че никога не ми…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer