НачалоВидео ревюВИДЕО: HarmonyOS - какво трябва да знаете за новата ОС на Huawei

ВИДЕО: HarmonyOS - какво трябва да знаете за новата ОС на Huawei

4385
Написана от  nixanbal

Вероятно вече сте чули, че миналия петък, 9 август, Huawei представи собствената си операционна система, която в Китай ще носи името Hongmeng, а в останалата част на света ще я наричаме HarmonyOS. Това безспорно е много, много голяма новина за цялата технологична индустрия, а вероятно и не само за нея, като веднага изскочиха и цял куп въпроси.

Защо Huawei пуска собствена операционна система и защо точно сега; тя конкурент ли е на Android и ще се промени ли софтуерът на смартфоните Huawei; каква е целта на HarmonyOS и как предстои да се развие тя в следващите месеци и години.

Много въпроси, на които реших да потърся отговорите и се свързах с българския офис на Huawei за официално становище по тях. Всичко, което научих за HarmonyOS, ще ви разкажа на следващите редове или във видеото по-горе...

1. Какво е HarmonyOS?

HarmonyOS е името на новата операционна система на Huawei, която беше обявена на тяхната конференция за разработчици на 9 август в Китай. От компанията твърдят, че работят по нея отпреди 10 години. Платформата е създадена с идеята да бъде универсална връзка за комуникация между най-различни устройства - от телевизори, през смартчасовници и смартфони, та чак до хладилници, лампи, говорители и каквото още се сетите.

HarmonyOS е особена с това, че е със сравнително малко микроядро, т.е. основата на платформата се състои от по-кратък код, което обещава да я направи бърза и по-добре защитена, разказва Лонгруи Циу, който ръководи Huawei Consumer Business Group България. Освен това операционната система е описана като "разпределена", което означава, че свързаните от нея устройства се разглеждат като периферия за всяко отделно устройство и хардуерът на всяко не е изолиран за тях, а може да се използва споделено и от други.

HarmonyOS @ nixanbal.com

2. Защо Huawei представи HarmonyOS и каква е целта им?

Целта на Huawei е да наложи HarmonyOS като основна платформа за устройствата в ерата на 5G и IoT, в която всичко ще бъде свързано с всичко и различни устройства и изобщо всякакви... "неща"... ще могат да комуникират помежду си.

Целта на Huawei да участва в това бъдеще не е случайна. Въпреки че познаваме компанията най-вече с телефоните ѝ, тя много по-отдавна се занимава и е един от водещите производители на телеком оборудване - т.е. онези хора, които изграждат мрежите на операторите.

Съответно - имайки знанията и визията за това какви ще са мрежите, които ще ни свързват в бъдеще, Huawei много логично иска да се наложи и като доставчик на софтуера, който ще управлява устройствата в тези мрежи.

3. HarmonyOS конкуренция ли е на Android и iOS?

Не точно. Вече споменах, че концепцията на Huawei с HarmonyOS е да я направи свързващото звено между най-различни хардуерни устройства, което донякъде виждаме при Android. Защото имаме Android на телефона си, на телевизора, на часовника, в колата и т.н. Но китайците изглежда искат да покрият още по-голям брой тип устройства и смартфоните биха били само една малка, макар и според мен много значима, част от тях.

HarmonyOS @ nixanbal.com

4. Какви приложения има за HarmonyOS и кой ще ги прави?

Проблемът на всяка нова операционна система винаги е наборът от приложения, с които стартира тя. При HarmonyOS на този етап изобщо не можем да говорим за налични такива, така че тепърва се очаква да видим дали разработчиците ще имат интерес към нея и ще направят ли приложенията си да вървят под HarmonyOS.

Huawei, разбира се, има сериозни планове да привлече дивелопърите. Финансови стимули и олектоен процес за създаване на едно приложение, което да върви на най-разични устройства са част от инсентивите.

Освен това HarmonyOS е с отворен код и целта ѝ е в бъдеще да привлече и други компании, които да предлагат устройства с нея.

HarmonyOS @ nixanbal.com

5. Huawei ще използва ли HarmonyOS за смартфоните си?

Отговорът е да. Само че не веднага. От компанията твърдят, че на този етап искат да продължат да използват Android OS, стига да имат възможност да поддържат партньорството си с Google. Знаете за проблемите между САЩ и Китай, които поставиха под въпрос дали Huawei ще има право да използва Android в бъдещите си смартфони. Решението на тази драма би трябвало да дойде в следващите седмици, но какво се случва след това?

Първият вариант е Huawei да не получи "ДА" от Доналд Тръмп и окончателно да им бъде забранено да използват Android. Това ще принуди компанията да ескалира развитието на HarmonyOS и много скоро, може би още в началото на 2020 г. да покаже първия си смартфон със собствената операционна система.

Вторият вариант е Huawei да получи зелена светлина от САЩ и да има право да използва Android. Тогава със сигурност ще продължим да видждаме нови смартфони с добре познатия софтуер и интерфейса EMUI, поне за още известно време напред.

След година, две, три или колкото е необходимо обаче, смятам, че Huawei неминуемо ще реши да премине към HarmonyOS и за смартфоните си. Съвсем доброволно и без да бъде притискана от САЩ или други фактори. Това би следвало да се случи, когато платформата е достатъчно добре развита, бъде приета от разработчиците и индустрията и преходът от Android към нея би бил възможен при минимални загуби.

HarmonyOS @ nixanbal.com

6. Какво означава всичко това за Huawei P30 и всички други налични смартфони на компанията?

Нищо няма да се промени за собствениците на Huawei P30 или което и да е друго устройство с Android на компанията. Тези потребители ще продължат да използват смартфоните си, както досега и те в никакъв момент няма да получат някакъв магически ъпдейт, с който операционната им система да бъде подменена с HarmonyOS.

7. Какво е EMUI 10?

EMUI е модификацията на Android, която Huawei е създала и използва за смартфоните си. Току-що беше обявена версия 10 на EMUI, която е базирана на Android Q.

EMUI 10 е особено интересна, защото носи част от концепцията на HarmonyOS. Да, EMUI е Android, но Huawei вече залагат част от идеите на собствената си операционна система и тук.

Става въпрос за т.нар. разпределена технология, която позволява на различни свързани устройства да споделят хардуера си, докато си взаимодействат. Звучи малко сложно, така ето един пример - когато получите видеоповикване на телефона си, имате възможност да го приемете на телевизора или на екрана на автомобилната си система. Когато вие правите видеообаждане, можете да изпратите към отсрещната страна това, което вижда дронът, който управлявате.

HarmonyOS @ nixanbal.com

Това е то. HarmonyOS е концепцията на Huawei за операционна система на бъдещето, която ще управлява всякакви устройства. На този етап е много рано да говорим за каквито и да е планове за конкретни продукти с нея, но стана ясно, че компанията първо ще ги предложи на родния си пазар в Китай, а едва след това и на запад.

Една седмица с Galaxy Tab S7+ на Samsung и как таблетите се завърнаха

Месеците, които прекарахме затворени по домовете си, ме караха постоянно да се сещам за таблетите. Не защото ме занимаваше толкова…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer