НачалоВидео ревюВИДЕО: MLS Range 5.5 и гласовият асистент MAIC

ВИДЕО: MLS Range 5.5 и гласовият асистент MAIC

1193
Написана от  nixanbal

Ето че в ръцете ми е първият продукт под марката MLS, който вече се продава официално в България. MLS е гръцка компания, която предлага смартфони и таблети с Android, но по-важното е с какво се опитва да бъде различна и конкурентна. Устройствата пристигат с инсталиран гласов асистент MAIC (MLS Artificial Intelligence Centre), разпознаващ и реагиращ на команди на български език.

Започвам с уточнението, че тук не говорим за премиум флагман, а за супер достъпно устройство с цена между 20 и 200 лв. с договор към оператор.

Външният вид на MLS Range се базира на метална рамка и бляскав гръб, който има лека извивка и приляга приятно в ръката. Дисплеят на смартфона е с 5.5" диагонал и HD+ резолюция, а конфигурацията включва чипсет Mediatek MT6753 с 8-ядрен процесор на 1.3 GHz, 2 GB RAM, 16 GB вградена памет + microSD слот и 2700 mAh батерия. Основната камера е 13 МР, а предната 3.2 МР. Има 3.5 мм жак за слушалки, microUSB порт за зареждане и скенер за пръстови отпечатъци на задния панел.

Като цяло всичко в списъка характеристики на апарата подсказва позиционирането му в бюджетния ценови сегмент, а също и операционната система, базирана на версия Android 8.1 Oreo. Ето тук идва ред на по-интересната част, която е заложена в софтуера - гласовият асистент MAIC, за който, ако се чудите, гърците говорят в женски род.

MLS Range 5.5

Въпросната MAIC е изцяло разработена от MLS, като гръцкият R&D екип работи по нея през последните 15 години. Аз я ползвам от няколко дни и вече имам представа какво представлява и какво можете да правите с нея, но вместо да ви разказвам, в следващите минути просто ще ви покажа основните команди...

Гласовият асистент е интегриран в сравнително чистия Android чрез няколко приложения и уиджета на началния екран. От тях има директна възможност да натиснете бутон и да наберете телефонен контакт, като MAIC успява да разпознае изговорените на български имена, независимо че са съхранени на латиница. Втората опция позволява изпращане на SMS чрез диктуване на български - първо посочвате на кой контакт искате да изпратите съобщението, след което изговаряте текста. Третата функционалност е свързана с гласово търсене в Google.

Едно от любимите ми приложения на MAIC обаче е преводачът, при който можете да изговаряте цели фрази и изречения на български, а той да ги превежда на чужд език и също да ги изговаря на глас с нужното произношение. Предполагам, че за някои хора това ще бъде полезно, вместо разговорник при пътуване в чужбина.

MLS Range 5.5

С директно натискане на бутона на MAIC можете да активирате приложения, което става с команда "Отвори Камера" или "Отвори Браузър" например. Също от там има опция да отворите списък с места, които търсите - това могат да бъдат бензиностанции, аптеки, ресторанти, болници и т.н. Важно уточнение е, че асистентът не разпознава команда от типа "Коя е най-близката бензиностанция", а просто извежда списъка след изговаряне на ключовата дума "Бензиностанция".

Всички тези места всъщност са събрани и в удобен списък в приложението Live Services, което позволява да видите телефонен номер, точен адрес и да бъдете навигирани чрез Google Maps до адреса.

MLS Range 5.5

Като цяло гласовият асистент на MLS е насочен към хората, които имат интерес към подобен помощник, но имат нужда той да бъда на български език. Комуникацията с MAIC не е под формата на диалози, както е при Google Assistant, а се изискват простички и ясни команди, които най-често са от една дума. Всичко това прави процеса доста опростен и заедно с отличните умения да разпознава българска реч превръща решението на гръцката компания в подходящ помощник за хора, които не говорят чужди езици или просто искат да използват различни приложения и команди с едно натискане по екрана.

Вие бихте ли тествали подобна функция в смартфона си?

Лондон започва да събира данни за пътниците в метрото през Wi-Fi с цел подобряване на транспорта

От 8 юли 2019 г. Wi-Fi мрежа ще събира данни за пътниците в подземния транспорт на Лондон. Целта е по…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer