Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниВИДЕО: Обзорно за премиерата на Sony Xperia XZ1 и Xperia XZ1 Compact на IFA 2017

ВИДЕО: Обзорно за премиерата на Sony Xperia XZ1 и Xperia XZ1 Compact на IFA 2017

1948
Написана от  nixanbal 22 септември 2017
ВИДЕО: Обзорно за премиерата на Sony Xperia XZ1 и Xperia XZ1 Compact на IFA 2017

Изложението IFA в Берлин се проведе в началото на септември, а причината сега да се върна назад към него е предстоящата българска премиера на две от обявените там устройства - Xperia XZ1 и Xperia XZ1 Compact на Sony. Новите смартфони от висок клас на японския производител разчитат да привлекат феновете с 19 МР камера, сериозна хардуерна конфигурация и новата функция 3D Creator.

Събитието по представяне на новата серия XZ1 всъщност беше единственото, което успях да посетя на изложението в Берлин тази година. Така се получи, защото повечето от останалите устройства вече бяха показани и за тях нямаше организирана голяма пресконференция.

Предвид че IFA е най-голямото в Европа изложение за потребителска електроника, на събитието на японците видяхме представяне на продукти от най-различни категории, а не само от сферата на мобилните комуникации, какъвто е случаят със Световният мобилен конгрес в Барселона.

DSC01745

Лично за мен като любими играчки извън смартфоните се заформиха новата супер компактна камера RX0, която е малка, но нито е екшън камера, нито е създадена за любителски снимки. Към RX0 може да се свърже куп допълнително оборудване и тя да се използва за по-сериозни записи.

Другото по-интересно устройство е говорителят с интегриран Google Assistant, което си е модификация на Google Home, само че от Sony. Оглеждам се за подобно нещо и се надявам скоро да успея да го тествам.

DSC01761

Все пак фокусът бяха смартфоните. Видяхме флагмана Xperia XZ1 и умалената му, но не и опростена версия XZ1 Compact.

Двете устройства споделят ключови характеристики като чипсет Snapdragon 835, 4 GB RAM, 2700 mAh батерия и може би най-важното - 19 MP Motion Eye камера с поддръжка на супер слоумоушън видеозапис при 960 к/с - да, същата като при Xperia XZ Premium.

Както винаги на щанда на Sony имаше различни демо зони, на които журналисти и посетители можеха да тестват функциите на устройствата. Например мощна колона с цветни кубчета, която беше отлична сцена за слоумоушън кадри.

DSC01846

В отделно помещение с ограничен достъп, до което все пак се добрахме с помощта на Димитър Малчев от Sony Mobile България, можехме да изпробваме новата екстра 3D Creator. Тя позволява да създавате с телефона си 3D макет на различни обекти - човешко лице, цяла глава, храна или друга форма. Този файл може да се сподели в социалните мрежи, да се създаде забавно видео с добавена реалност или дори да се поръча да ви бъде доставено като физическа 3D фигурка, принтирана на 3D принтер.

Основната разлика между двата модела е, че при XZ1 Compact дисплеят е с 4.6" диагонал, HD резолюция и не поддържа HDR, докато този на XZ1 е по-голям - 5.2", с Full HD резолюция и HDR поддръжка. Такова съдържание вече може да се гледа в услуги като Amazon Prime Video и Netflix, а също и в YouTube. Освен това XZ1 идва с 64 GB вградена памет, докато компактната версия е с 32 GB, но и при двата има microSD слот.

DSC01920

Колкото до самия Берлин - едно от любимите места в Европа, които с нетърпение посещавам вече 6 поредни години. Иии технологичните премиери на IFA са само част от забавлението там...

И така, Xperia XZ1 излиза на пазара в България от 25 септември, а в началото на октомври очакваме и XZ1 Compact. Скоро в nixanbal ще можете да гледате и видео ревюта на двата модела с подробни впечатления от работата ми с тях.

Умен град: Видеонаблюдението във Враца и как попаднах в РПУ-то

Знаете ли, че в този град през последната година са заловили телефонни престъпници и контрабандни цигари, успели са да спрат…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer