НачалоВидео ревюВИДЕО: Първа среща с Huawei Mate X

ВИДЕО: Първа среща с Huawei Mate X

15575
Написана от  nixanbal

След като Huawei показа своя 5G смартфон със сгъваем дисплей на MWC 2019 в Барселона, имах възможност да видя Mate X отблизо и дори да си поиграя с него за броени минути. Бройката беше прототип и е рано да даваме финални присъди за нея, тъй като така или иначе пазарната премиера на модела е на поне 6 месеца време от днес. Бъдещето на смартфоните обаче най-после ни предлага вълнение, каквото скоро не бях усещал...

В следващото видео ви предлагам няколко избрани минути от срещата ми с Huawei Mate X в Барселона и първите ми впечатления от него. 

В долната част на телефона се вижда сгъващият механизъм с т.нар. панта Falcon Wing, там е още говорителят и USB Type-C портът, а 3.5 мм жак няма. Отзад е има 6.38" дисплей, който в сгънато положение ще се използва рядко - най-вече ако си правите селфи или снимате някого - той може да се вижда в този екран. Там е също рамката върху която е тройната камера и бутонът, с който се случва отварянето на сгънатия дисплей. Натискайки го задната част на екрана изскача и можете да я доразгънете ръчно. Отстрани са бутоните за контрол силата на звука и хоумбутонът, в който е заложен скенерът за пръстови отпечатъци. Отпред е основният 6.6" дисплей, който е без рамки и няма ноч.

Докато телефонът се държи сгънат в ръка, оставащата отзад част от екрана не свети. Когато го завъртите - телефонът разбира кой дисплей искате да използвате и светва него, докато другият угасва. Разгъвайки Mate X, се разкрива голям 8" екран с висока резолюция, който е почти квадратен - има пропорции 8 към 7.1.

Корпусът на телефона в сгънато положение е сравнително дебеличък, но все пак не колкото два залепени апарата един до друг. Когато го разгънете обаче дебелината е едва около 5 мм и теглото се усеща много леко.

Под определен ъгъл може да се забележи лека издутина през средата на екрана - там където е сгъвката, но не съм сигурен доколко това ще остане при финалния продукт и дали изобщо ще се усеща.

Интерфейсът е съобразен с големия екран и има нов режим на мултитаскинг, при който например линкове в браузъра могат да се отварят върху втората половина. Или пък просто да се използват две различни приложения едновременно.

Все още пред този и всички други смартфони със сгъваеми дисплеи стоят много въпросителни. Например колко устойчиви са тези механизми, ще събират ли много драскотини екраните, какво се случва, ако изпуснеш телефона.

Така или иначе това, което виждаме тук, е прототип. Финалното устройство ще има разлики в софтуера, а вероятно и по дизайна. Очакваме го на пазара през лятото, чух дори месец август, а за България все още няма конкретна информация, защото в момента текат преговорите, но не е изключено да видим Mate X и при нас.

Колкото до чистите спецификации - Huawei Mate X се базира на чипсет Kirin 980 и има 5G модем, разполага с 8 GB RAM, 512 GB вградена памет, странично разположен скенер за пръстови отпечатъци, 4500 mAh батерия от две части и супербързо 55W зареждане, каквото се надявам да видим при повече мобилни телефони в близко бъдеще.

ВИДЕО: 5 важни екстри на Lenovo ThinkPad X1 Nano

ThinkPad X1 Nano е суперкомпактен лаптоп с 13-инчов екран, опционална 5G свързаност, мощна конфигурация и категорично любимата ми машина от…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer