НачалоВидео ревюВИДЕО: Първа среща със Samsung Galaxy Note 20 Ultra

ВИДЕО: Първа среща със Samsung Galaxy Note 20 Ultra

2785
Написана от  nixanbal

Ето че няколко дни след световната му премиера при мен пристигна бройка от най-новия топмодел на Samsung - смартфонът с писалка Galaxy Note 20 Ultra. Срещата ми с него беше кратка, така че тук ще поговорим само за някои важни акценти от характеристиките му и ще ви разкажа за първите си впечатления от устройството.

Започвам с това, че Note 20 Ultra е най-гомият модел от тази серия досега и предлага огромен екран с 6.9” диагонал, Dynamic AMOLED 2X панел с живи цветове и висока яркост, Quad HD+ резолюция (496 ppi) и максимум 120 Hz опреснителна честота. Имайте предвид, че и тук, както и при серията Galaxy S20, тази по-висока честота е достъпна, само ако изберете по-ниската Full HD+ резолюция за дисплея. В противен случай трябва да разчитате на 60 Hz.

Различното е, че избирайки 120-те херца, избирате т.нар. адаптивен режим, което означава, че опреснителната честота може да бъде и по-ниска в определени ситуации, в които по-висока просто не е нужна. Това би трябвало да щади батерията. 

Samsung Galaxy Note 20 Ultra @ nixanbal.com

Честно казано в ръката Note 20 Ultra се усеща като всеки друг съвременен извънгабаритен смартфон - не бих казал, че е фрапиращо по-голям от конкурентите си. Просто трябва да знаете, че за удобна работа с него ще са ви необходими и двете ръце. Но, имайки предвид наличието на стилус - това при този модел е по презумпция. 

И като стана дума за стилус - новият S Pen идва с още повече възможности, като например 5 нови  жеста, които активират различни команди. Предлага подобрения в разпознаването на ръкопис и функция за автоматично подравняване на записките. Освен това в приложението за бележки на телефона можете да пишете ръкописно, след което да маркирате драканиците си и те да се превърнат в печатен текст. Да, работи дори с български, което е супер. Накрая бележката може да се експортне в удобен формат, като например в документ на Word, Powerpoint и т.н. 

Samsung Galaxy Note 20 Ultra @ nixanbal.com

За писалката Samsung обявиха, че драстично са намалили времето, за което реагира при писане. То вече е едва 9 милисекунди, докато при Note 10 е било 42 мс. Идеята е, че по този начин писането с S Pen става още по-реалистично и близко до това с конвенционален химикал. 

Други важни промени касаят камерата. Тя между другото е тройна и е разположена върху огромна плочка на гърба на телефона. Наистина този елемент от дизайна на живо изглежда доста стряскащо и докато на мен всъщност много ми хареса, предполагам, че за други няма да е приятна изненада. Така или иначе, смятам, че калъфът ще бъде задължителен аксесоар за Note 20 Ultra, не само за да го защитава, но и за да изравни въпросната издутина на камерите. Заради нея е невъзможно да оставите телефона на бюро и да пишете със стилуса по него. 

Въпросната тройна камера залага на 108 МР сензор, познат от Galaxy S20 Ultra, на 12 МР ултраширока камера и на още една 12 МР камера с перископна система. Последната осигурява до 5х оптично и до 50х цифрово приближение - ето ви нещо различно спрямо S20 Ultra, където имахме 4х оптичен и 100х цифров зуум. Другата новост е замененият 3D ToF сензор с лазерен автофокус, което вероятно се е наложило в търсене разрешение на проблемите с автофокуса при S20 Ultra. 

Samsung Galaxy Note 20 Ultra @ nixanbal.com

Интерфейсът на камерата е доста добре познат, но има някои подобрения. Акцент е режимът с ръчни настройки на видеозаписа, където можете да следите нивата на звука, да изберете от кой микрофон да записвате, да регулирате скоростта на приближението и да контролирате още куп други детайли за клиповете. Можете да снимате видео във формат 21 към 9 с 8К резолюция при 24 к/с или Full HD при 120 к/с. 

Друга дребна промяна е, че в режим Single Take можете ръчно да изберете колко секунди да записва - между 5 и 15. 

По отношение на конфигурацията няма кой знае какви вълнуващи промени. Чипсетът е Exynos 990, какъвто видяхме и при S20. Разочароващо е, че този път Samsung за разлика от миналата година не обнови процесора си между двете серии, поне не и за Европа. В САЩ и Южна Корея смартфонът идва с новия Snapdragon 865+ на Qualcomm. Оперативната памет е 12 GB, а вградената 256 GB, като има и microSD слот. 

Samsung Galaxy Note 20 Ultra @ nixanbal.com

Батерията е по-голяма от тази на предходния Note 10+ и е с капацитет 4500 mAh, което обаче е значително по-малко от батерията на Galaxy S20 Ultra, която беше с капацитет цели 5000 mAh. Другият даунгрейд е, че зареждането е максимум 25 W - не само включеното зарядно в комплекта е такова, но и като цяло телефонът не поддържа повече. Тези подробности всъщност повдигат въпроса какво стана с концепцията серията Note да бъде най-доброто и дори още отгоре в серията смартфони на Samsung. Вместо това се оказва, че при S20 Ultra като че ли има повече екстри. 

Иначе дизайнът на Galaxy Note 20 Ultra е близък до този на предшественика му, е, с изключение на голямата плочка за камерата, което е добра новина. Новото е невидимо на пръв поглед, а именно - рамка от неръждаема стомана, а не от алуминий, както и още по-здраво защитно стъкло върху дисплея и върху задния панел. Note 20 Ultra е първият смартфон в света с новото Gorilla Glaxx Victus. Запазена е защитата от прах и вода IP68, която засяга и стилуса. 

Samsung Galaxy Note 20 Ultra @ nixanbal.com

Това беше моето първо видео на Galaxy Note 20 Ultra, който беше обявен само преди няколко дни. Надявам се много скоро да разполагам с тестова бройка и да ви предложа и детайлно ревю с повече снимки и впечатления от смартфона.

Motorola: Виждаме смартфоните със сгъваеми дисплеи различно от Samsung и Huawei

Motorola признава смартфоните със сгъваеми дисплеи като една от ключовите тенденции в мобилните технологии през 2019 г. и след това,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer