НачалоВидео ревюВИДЕО: Премиера на Huawei Mate 40 Pro

ВИДЕО: Премиера на Huawei Mate 40 Pro

5844
Написана от  nixanbal

Тройна камера с 50 МР основен сензор, голям OLED дисплей със силно извити страни, мощен чипсет Kirin, произведен по 5-нанометров процес и с интегриран 5G модем и супербързо 66 W зарежадне. Това е новият премиум модел на Huawei - Mate 40 Pro.

Минути след световната му премиера се радвам, че имам възможност да ви представя отблизо устройството, което все така няма достъп до услугите и приложенията на Google, но китайският производител се старае да компенсира това с атрактивен списък характеристики и все повече вътрешно разработени софтуерни решения.

Huawei Mate 40 Pro унаследява дизайна на Mate 30 Pro, като го доразвива с още по-голям кръг за основната му камера, връща физическите бутони за контрол силата на звука и заема от P40 Pro голямата изрязана в дисплея елипса.

Смартфонът има голям 6.76" дисплей с OLED панел, Quad HD резолюция от 2772х1344 пиксела, до 90 Hz опреснителна честота и 240 Hz тъчсензор. В настройките можете да избирате между 60 Hz, 90 Hz или динамично регулиране според съдържанието, което оптимизира разхода на батерията. Под дисплея има скенер за пръстови отпечатъци, а се поддържа и 3D сканиране на лица като втори вариант за защита с биометрични данни.

Huawei Mate 40 Pro

Екранът е със силно извито към двете страни стъкло под 88° ъгъл, също както беше при Mate 30 Pro. Това създава изключително приятен за окото ефект, но е въпрос на личен вкус дали ще хареса на вас или ще предпочетете по-малко извит или дори плосък екран, защото той би бил по-удобен.

За дизайна споменах, че Huawei са върнали физическите бутони за контрол силата на звука, след като при миналогодишния си модел експериментираха само с виртуални. Все пак и при новия Mate 40 Pro е запазен вариантът за намаляване и увеличаване с приплъзване на пръст по извивката на екрана.

Huawei Mate 40 Pro

Другият ключов елемент от дизайна, но най-вече и от характеристиките на апарата е основната му камера. Тя е тройна и е оформена като ринг на задния му панел. Този кръг е много по-голям от досегашните подобни решения на Huawei, като идеята е да се акцентира върху може би най-силното предимство на апарата. Освен това от компанията обясниха, че тази подредба дава повече отстояние между сензорите и позволява по-прецизното им разпределяне.

Какво обаче имаме тук. Mate 40 Pro използва 50 МР главен сензор с доста сериозен размер от 1/1.28", допълнен от бленда f/1.9 и усъвършенствана автофокусна система, наречена omnidirectional PDAF. Сензорът има големи пиксели с размер 1.22 µm или два пъти повече при обединяване на 4 пиксела в 1. Това е сериозен скок спрямо предходния Mate, но всъщност е добре познатият от P40 Pro сензор. Интересното е, че тук няма OIS, но пък това не е попречило DxOMark да обявят Mate 40 Pro за най-добрия камерафон, който са тествали досега. 

Втората камера е 12 МР с перископна система, която има OIS и осигурява доста сериозен 5х оптичен и до 50х цифров зуум.

Третата камера е 20 МР с ултраширок обхват и бленда f/1.8. Това е т.нар. oт Huawei Cine Camera и по-точно второто й поколение. Тя сякаш е един от акцентите в системата сензори на Mate 40 Pro.

Global Launch image 2

Повече камери няма, но в ринга вижате и лазерен автофокус, който е заменил 3D ToF сензора. Според производителя няма нужда от по-напредналото решение (3D ToF) сензор, тъй като процесорът иззема неговите задачи.

Huawei Mate 40 Pro

Като цяло при тази камера Huawei залагат на вече пословично добрите кадри при ниска осветеност и дори пълен мрак, а също и на видеовъзможностите, като има цял куп нови режими и улеснения за потребителите, особено насочени към влогъри. Тук ще отбележа Steady Shot, Tracking Shot, Story Creator и други, които ще тествам през следващите дни и ще разгледам подробно в ревюто. Новият XD Fusion HDR енджин пък обещава отлична експозиция, дори при променливи условия на осветеност.

Селфи камерата е голяма елипса, изрязана в дисплея по примера на P40 Pro, но размерът й е по-малък. Там са заложени 13 МР камера с широк обхват, както и 3D камера за измерване дълбочината в кадъра и по-добри портрети, както и за навигация и управление на телефона с жестове. Селфи камерата автоматично разширява обхвата си, ако засече три лица, а освен това поддържа слоумоушън клипове с 240 к/с.

Huawei Mate 40 Pro

Така стигам до конфигурацията, която се базира на чисто новия чипсет Kirin 9000, който е произведен по 5-нанометров процес и включва вграден 5G модем. Процесорът използва 4 ядра Cortex-A77, от които едно на честота 3.13 GHz и 3 на 2.54 GHz, допълнени от четири ядра Cortex-A55 на 2.05 GHz, а графичният чип е Mali-G78 с 24 ядра.

Налице са 8 GB RAM и 256 GB вградена памет, като това е единствената конфигурация, която ще се предлага в България.

Global Launch 1

Huawei Mate 40 Pro

Батерията е с капацитет 4400 mAh, което е по-малко от (4500 mAh) Mate 30 Pro, но пък Huawei въвежда ново 66 W бързо зареждане и зарядното за него е в комплекта на апарата. Производителят обещава от 0 до 70% заряд за 30 мин. Поддържа се и супербързо 50 W безжично зареждане, както и обърнато безжично зареждане.

Mate 40 Pro има още стерео високоговорители, като те са от горната и долната част на телефона, а не се използва сушалката. Звукът е качествен и силен, а спикърите са добре балансирани. Устройството има корпус с дебелина 9.1 мм и тегло 212 грама, идва с висока защита от прах и вода IP68 и се базира на Android, покрит от фирмения интерфейс EMIUI 11. И тук няма достъп до услугите и приложенията на Google, с което всъщност се отбелязва 1 година, откакто Huawei вече не ги предлага в устройствата си - Mate 30 Pro беше първият топмодел на компанията без GMS.

Huawei Mate 40 Pro

Global Launch image 3

В България Huawei Mate 40 Pro ще се продава от началото на декември в цветовете сребристо (това на снимките) и черно. Обявената за Европа цена е 1199 евро.

Screenshot 2020-10-22 at 16.53.02

Заедно с Mate 40 Pro компанията представи и Mate 40 и Mate 40 Pro+, за които поне на този етап казва, че няма да предлага в България. Основната разлика между Mate 40 Pro и Pro+ е, че вторият има още една камера и осигурява до 10х оптичен и до 100х цифров зуум.

Motorola Edge+ е първият флагман на компанията от години - 90 Hz дисплей, 108 МР камера и Snapdragon 865

Най-после! След няколко години на затишие и постепенно заглъхване на концепцията за смартфона с модули, Motorola най-после реши да отбележи…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer