НачалоВидео ревюВИДЕО: Премиера на сгъваемия Motorola RAZR

ВИДЕО: Премиера на сгъваемия Motorola RAZR

3381
Написана от  nixanbal

Здравейте от слънчев Лондон, където току-що се състоя европейската премиера на първия смартфон със сгъваем дисплей на Hello Moto, носещ името на емблематичния модел от 2004 г. Motorola RAZR. Това устройство прави различен прочит на темата за сгъваемия дисплей, предлагайки технологията с цел постигане на по-компактни размери, а не по-голям екран. Цената е по-ниска от тази на другите смартфони с прегъващи се екрани, Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X, но тя все пак е значително по-висока от тази на стандартен телефон - 1599 евро. 

Motorola са работили по създаването на пантата за прегъващия се дисплей на новия RAZR съвместно с отдела за проучвания и разработки на тяхната компания майка Lenovo. В последните няколко години инженерите са преминали през 26 прототипа, като са проучили различни варианти за сгъвката, включително такива с отваряне навън и превръщането на телефона в компактен таблет. В крайна сметка Motorola са решили да направят 6.2-инчовия дисплей по-компактен и затова при RAZR той се прегъва на две, за да пасне във всеки джоб. 

20191118 1442330

Тук ще отбележа, че разгледах 3-4 бройки от новия RAZR, като при повечето не се виждаше следа от прегъването на дисплея, каквато има при другите два апарата с тази технология (Galaxy Fold и Mate X). Имаше обаче и бройки със следа от прегъването, което не знам дали се получава във времето или се дължи на ранна версия... Или просто си я има. 

Но пък е много интересно как пластмасовият (каквито са всички сгъваеми екрани) дисплей се сгъва във вътрешността на телефона, а рамките му отстрани прилепват идеално една към друга, без да оставят процеп за проникване на прах. От Motorola казаха и че върху екрана има покритие за защита от драскотини, доколкото такава може да има, както и покритие, отблъскващо водата. Но RAZR не е водоустойчив. 

20191118 124954

Днес екипът на компанията, по-голямата част от който базиран в щабквартирата им в Чикаго, беше тук, в Лондон, за да представи устройството пред медиите в Европа. Новият RAZR ще пристигне у нас с предварителни поръчки още през декември, като е възможно в България продажбите да започнат още същия месец. Цената е 1599 евро, но точната сума в български лева ще научим в следващите седмици. 

20191118 1442360

Интересното е, че RAZR работи с eSIM, каквито у нас поддържат отскоро само А1. Това подсказва, че само този оператор би могъл да започне с продажбите в най-кратки срокове, но да се надяваме, че останалите ще имат стимул също да предложат поддръжка на eSIM.

20191118 144256

Около дизайна Motorola са запазили емблематичната брадичка, която служи и като кутия за говорителя, а също и външния дисплей, който служи за управление на някои приложения - съобщения/мейли, музика, камера и т.н. Ако получите мейл и го отворите на външния екран, можете да отворите RAZR и той ще се зареди директно на големия дисплей. Има и ретро RAZR режим, при който целият вътрешен екран копира дисплея и клавиатурата на оригинала, но там няма много опции. 

20191118 130328

Други интересни подробности, които чухме днес, са свързани със самата концепция на новия Motorola RAZR. Това е преди всичко смартфон, който ще предизвика вниманието на хората с отношение към дизайнерските устройства и тези, които пазят добри спомени и изпитват носталгия към емблематичния модел от 2004 г. Всъщност всичко около създаването на новия RAZR се върти около дизайна и дори компонентите са избирани така, че да се впишат в концепцията за красив и тънък телефон със сгъваема форма. 

20191118 144220

Затова например батерията е от две части и има сравнително малък капацитет от 2510 mAh. Чипсетът пък не е от висок клас, а от среден - Snapdragon 710, като това решение не е било взето лесно, но се е наложило, за да не прегрява апаратът, а и за да щади батерията му. Камерите също не изглеждат като че ще поставят нов бенчмарк в мобилната фотография, но все пак има две такива - една отвън - основната + още една вътре. 

Motorola RAZR ще се продава в доста богат комплект с премиум аксесоари, както му приляга. 

20191118 144222

Надявам се горещо да имам възможност много скоро да получа бройка за по-дълго ползване и детайлно ревю. Дотогава ви предлагам по-горното видео от първата ми среща с Motorola RAZR 2019.

Huawei Mate X е първият 5G смартфон със сгъваем OLED дисплей

Както обеща преди няколко дни Huawei отбеляза присъствието си на Световния мобилен конгрес с голяма премиера. Всъщност няколко, но най-вълнуващото…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer