НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на GoPro HERO7 Black

ВИДЕО: Ревю на GoPro HERO7 Black

3464
Написана от  nixanbal

Ето го и най-новото попълнение в моята раница с оборудване, без което не тръгвам към никое технологично събитие. Да, това е HERO 7 Black - най-актуалната екшън камера на любимите ми GoPro, която използвам вече няколко месеца и след като успях да разходя на различни места и при различни поводи, време е за обещаното ревю.

Ще започна с това, че използвах GoPro HERO 4 Black повече от три години, докато при една от последните тест драйв сесии не успях да го счупя след падане от автомобила в движение. Пропуснах няколко поколения на GoPro, защото не откривах сериозна мотивация за ъпгрейд, но ето че такъв се наложи. И се оказа, че инцидентът се е случил в най-правилния момент, защото новата HERO 7 Black носи куп преимущества спрямо модела, който използвах аз.

Може би най-най-важната новина при новата екшън камера на американския бранд е чисто новата стабилизация на GoPro, която обещава да елиминира нуждата от гимбал. Технологията се нарича HyperSmooth и действително не бих могъл да я сравня с нищо, което съм използвал досега за снимки. Видеозаписът е с изключително добре обрани вибрации и е невероятно, че при ползване от ръка може да се постигне подобно нещо. Особено когато говорим за миниатюрно устройство като тази екшън камера.

GoPro HERO 7 Black @ nixanbal

Другата ключова новост спрямо моето старо GoPro e сензорният дисплей на HERO 7 Black, който освен че дава ясна представа какво точно сте хванали в кадър, позволява да го управлявате в пъти по-лесно отпреди. Точно като смартфон.

Интерфейсът е супер простичък и е въпрос на няколко докосвания по екрана да изберете желаната резолюция и кадрите в секунда, при които искате да снимате. Има обаче и цял куп настройки, в които можете да се поровите, ако сте по-напреднали с видеотехниката и искате да постигнете конкретен ефект в записите си. Наистина 10 точки за лекотата, с която се навигира из менютата на HERO 7 Black и слава богу, че производителят е направил тези подобрения, защото преди всяка промяна в настройките беше мъчение и игра на нерви.

Запазен е фронталният малък дисплей, който показва т.нар. статус информация - например видео с какви параметри записвате, на коя секунда от записа сте, колко памет ви остава в картата и колко заряд в батерията. Отпред и отзад пък има малък диод, който лесно ще ви ориентира дали камерата записва.

GoPro HERO 7 Black @ nixanbal

С новото GoPro получавате възможност за управление на някои екстри и чрез гласови команди. Можете да използвате 16 различни фрази, с които да контролирате различни функционалности на HERO 7 Black, което предполагам, че би било полезно за някои хора в някои ситуации, но реално аз не прибягвах до voice control-а.

Благодарение на споменатите стабилизация HyperSmooth и удобния дисплей при последните си няколко пътувания не нося гимбала за смартфона си, а използвам GoPro-то. Снимам с него директно от ръка или го поставям върху стика му, който се превръща и в трипод.

Във видеото видите записи, които съм правил с HERO 7 Black, като ще обърна внимание и на системата от 3 микрофона в екшън камерата, която позволява запис на по-качествен звук отпреди, а в същото време постига и по-добро обиране на околните шумове и вятъра.

Изключително ценно подобрение за HERO 7 Black е и защитата от вода на корпуса му, благодарение на което вече не се изисква допълнително калъфче. При по-старите модели то всъщност влизаше в основния комплект на камерата и не беше излишен разход, но по-скоро проблемът беше, че правеше камерата по-тромава, а и невинаги се сещах да го взема със себе си. Освен водоустойчиво на дълбочина до 10 метра, тялото на новия модел е и някак по-солидно, а покритието е леко гумирано и прави захвата при снимки от ръка по-добър, а удара при изпускане една идея по-мек.

GoPro HERO 7 Black @ nixanbal

Добра новина за мен беше наличието на USB Type-C порт за зареждане и връзка с компютъра, до който има и HDMI изход. Телефони, слушалки, външни батерии, а сега и GoPro - радвам се, че индустрията вкупом преминава към новия стандарт и ни позволява да използваме един и същи кабел за всички свои устройства. Под второто капаче е лесно сменяемата батерия и microSD картата. А като стана дума за батерия - обичам да имам със себе си поне още една за резерва, защото капацитетът им се изчерпва неусетно, особено ако имате нужда от няколко дубъла, време да нагласите кадъра и т.н.

Това бяха накратко моите впечатления от най-новото и... категорично най-доброто, което GoPro са правили досега. HERO 7 Black заслужава вниманието ви, ако 4K видеозаписът и отличната стабилизация към него са важни за вас. Но ако реално все още няма къде да гледате тези 4K клипове или пък най-често снимате от статив - можете да спестите няколкостотин лева и да си вземете дори най-достъпния модел в новата серия - HERO 7 White.

iPhone 12 и iPhone 12 mini идват с нов дизайн, OLED екрани и 5G

На дългоочакваното си събитие днес Apple представи новите смартфони от серията iPhone 12. Премиерата започна с двата по-достъпни модела iPhone…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer