НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei Mate 20 Pro

ВИДЕО: Ревю на Huawei Mate 20 Pro

46725
Написана от  nixanbal

Тройна основна камера, вграден в дисплея скенер за пръстови отпечатъци и ултрабързо зареждане. Huawei Mate 20 Pro изглежда като мечтания супер напомпан флагман, който сякаш няма пропуск в спецификациите. Всички знаем, че "най-добър телефон" е лаишки израз и просто не съществува, защото всеки от нас има различни, свои собствени изисквания и нужди към мобилния си и е невъзможно един продукт да откликне на желанията на милиарди потребители. Mate 20 Pro обаче е едно от най-интересните устройства на пазара и в следващото видео ще ви разкажа за личните си впечатления от него, за работата ми с по-горе изброените екстри и нещата, които все пак може да се окаже, че ви липсват.

Дизайн

Започвам с външния вид на устройството, който ми допадна заради три неща. Първо - заради интересния дизайн на тройната камера, образуваща квадрат заедно със светкавицата. Да, прилича на кухненски котлони, на лампите за четене в самолета и на какво ли още не, но е различно и симпатично. Харесаха ми още контрастиращият в червено бутон за включване, както и специалното покритие на стъкления заден панел при синята и зелената версия. То дава по-добър захват и до някаква степен намалява пръстовите отпечатци. Имайте предвид все пак, че дори с него отначало телефонът ще ви се стори много хлъзгав и иска време за свикване с габаритите и формата. А колкото до отпечатъците - нищо не може да пребори следите от мазните пръсти, но положението е една идея по-добре, отколкото при черната версия и преливащия модел.

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Също ценна характеристика на дизайна на модела е високата защита от прах и вода със сертификат IP68, който би трябвало да ви гарантира безупречна работа на Mate 20 Pro, дори след пълно потапяне и няколко снимки под вода.

Иначе апаратът предлага много сходно усещане при държане с това от Galaxy Note 9 и Galaxy S9+ - може би нещо средно между тях. Причината за подобно впечатление е двойно извитият дисплей и заден панел, както и значително по-тясното и издължено тяло.

Дисплей

Дисплеят на Mate 20 Pro е отличен. Има 6.39" диагонал, OLED панел с дълбоко черно и наситени цветове, както и висока Quad HD+ резолюция от 3120х1440 пиксела (538 ppi), каквато виждаме за първи път при масов флагман на китайския производител. Тук можете да очаквате жив и детайлен образ, който се запазва дори при пряка слънчева светлина, а единственият минус за мен е нефункционалният Always On Display. Да, такъв има и той надлежно ще ви показва часа, датата, заряда на батерията, както и броя пропуснати обаждания и получени SMS-и. Но нищо повече. Няма да виждате известия от Facebook, Messenger, Viber и т.н. Лошата новина е, че засега не се планира добавяне на тази екстра.

Другата подробност е, че покривното стъкло за дисплея на Mate 20 Pro вече е двойно извито, а в горния му край има ноч, което са нехаресвани от някои потребители характеристики, но лично аз съм съвсем ОК и с двете. По-скоро неприятно е, че извитият дисплей сякаш няма способността да игнорира неволните докосвания с длан и често ми се е случвало заради това да не реагира - например в игрите.

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Под чертата за дисплея на Mate 20 Pro ще кажа, че е с отлични качества, а добрата новина за хората с по-малки пръсти е, че пропорциите му от 19.5 към 9 го правят абсолютно адекватен за ползване с една ръка. Да, ще трябва да използвате похвата с накланяне и леко напасване, но е постижимо, след като дори аз успявам.

Защита да данните

Така стигам до две ключови екстри, свързани тъкмо с екрана на този смартфон. И двете служещи за защита на устройството. Става въпрос за по-голямата изрязана част над дисплея, в която вече е заложена система за 3D сканиране на лицето, както и за любимия ми, макар и далеч от безупречен, вграден в дисплея скенер за пръстови отпечатъци, чиято точна позиция се очертава при леко докосване на стъклото.

За 3D системата за сканиране на лица ще кажа, че работи бързо и работи дори на тъмно, тъй като си помага и с инфрачервен сензор. Не работи, докато сте навън в мразовитата зима и сте маскирали част от лицето си с шал. Идеята на този по-голям ноч и по-сложна технология е да донесе и по-висока защита, но вече чухме за някои случаи, в които тя беше заблудена например от двама сходно изглеждащи човека. Така или иначе, не бих разчитал на 100-процентова гаранция, но и не търся такава. В крайна сметка в телефона си не държа кодовете за изстрелване на ракети на САЩ.

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Другата чисто нова екстра за Mate 20 Pro е скенерът за пръстови отпечатъци, който е интегриран в дисплея. Мястото му е точно указано и за да го използвате, трябва да натиснете отгорему. Точно така - трябва да упражните натиск върху екрана и само докосване няма да го задейства. Технологията е супер интересна и тепърва ще навлиза масово при смартфоните, но трябва да имате предвид, че работи по-бавно отколкото стандартен скенер за пръстови отпечатъци. Често пъти се случва да не ме разпознае или да не успея да улуча точното място, но като цяло се радвам, че виждам това решение при Mate 20 Pro.

Бих ви посъветвал да изберете или скенера за лица или този за пръстови отпечатъци, защото, ако използвате и двете технологии, става едно малко объркване и никога не е сигурно кое ще се задейства първо и как ще отключите телефона си.

Камери

Тройната камера остава, но 20 МР сензор с широкоъгълен обектив заменя монохромния сензор

Промени, макар и не толкова мащабни, има и при камерата. Тройната камера, която Huawei въведе с модела P20 Pro, е запазена и при Mate 20 Pro, а ето и какви все пак са разликите.

Основният сензор все така е 40 МР, вторият е познтият 8 МР с телеобектив и възможност за 5-кратен зуум без загуба в качеството, а третият тук е чисто нов - 20 МР сензор с ултраширок обхват от 107 градуса. Подобен сме виждали при топмоделите на LG и снимките с него от една страна позволяват да поберете повече от красив пейзаж или висока сграда, а от друга - могат да се получат ефектни кадри при всякакви ежедневни ситуации. Качеството с тази супер широкоъгълна камера обаче далеч не е на нивото на това със стандартния 40 МР сензор.

Всичко това означава, че спрямо P20 Pro тук е отпаднал монохромният сензор, който със сложни алгоритми уж правеше снимките с апарата значително по-качествени. Е, Mate 20 Pro демонстрира, че тази камера явно е била излишна и същите добри кадри са възможни и без нейна помощ. За мен е странно, че Huawei се разделя с емблематичен елемент от камерафоните си - черно-белите снимки, но честно казано новата камера с широк обхват има повече смисъл. Пък и в интерфейса все така ще откриете режим за черно-бяла фотография.

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Качеството на снимките с Mate 20 Pro е все така на високо ниво, особено нощем, когато е най-голямата сила на този модел. Лично много често използвам нощния режим дори денем, тъй като постига по-живи цветове и сякаш прилага по-силен HDR ефект. Разбира се, ако търся по-естествено цветопредаване не бих разчитал на него, нито на Master AI режима, използващ искуствен интелект за разпознаване на сцената и промяна настройките спрямо нея. Добрата новина е, че Master AI тук е значително подобрен и разбива кадъра на порции - например вече вижда небе, поляна, хора, а не само един от тези елементи, както преди. Освен това режимът не е толкова агресивен, както при P20 Pro. Полезно е още, че същият ви дава препоръка да използвате широкоъгълната камера, когато "разбере", че снимате пейзажни кадри например.

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com 

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com 

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Друга новост при камерата е супер макро режимът, който дава възможност за снимки от 2.5 см разстояние до обекта. При видеозаписа пък имаме стабилизация на 4к клиповете, а ентусиастите може би ще оценят режима 21 към 9, който с прилежащите филтри може да създаде една идея по-кинаджийски ефект.

Колкото до селфи камерата - отново имаме 24 MP сензор, познат от Р20 Pro, така че резултатите са сходни.

Като цяло отлична камера с купища, купища екстри, които може и никога да не използвате, но е забележително, че Huawei са се постарали да ги поберат всички в един единствен телефон. И ако мощният и функционален джобен фотоапарат е това, което търсите - ето го.

Конфигурация и AI

На няколко пъти дотук стана дума за изкуствен интелект. Huawei започнаха да шумят около това понятие още преди година, а днес Mate 20 Pro има двойна причина да го засяга. Апаратът се базира на чипсет Kirin 980, който използва супер мощен 7nm процесор, а към него добавя и две звена за обработка на задачи от сферата на изкуствения интелект. Това дава два пъти повече изчислителна мощ на устройството, но какво реално получава потребителят?

Ами, това включва всички тези трикове на камерата за разпознаване на сцената, различни обекти в нея и промяна на настройките или режима на снимане според тях. Включва още филтрите за видеозаписа, които могат например да разпознаят човек и да оставят само него в цвят, докато всичко останало в кадър е черно-бяло... Освен това - ако сте един от онези четирима души, които винаги са искали да сканират плюшена играчка с камерата на телефона си и да я превърнат в анимиран 3D обект - изкуственият интелект на Mate 20 Pro може и това. Функцията е достъпна чрез приложението 3D Live Maker и въпреки че никога не бих я използвал, е някакъв начин за Huawei да покаже силата на AI в своето устройство.

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Иначе конфигурацията на Mate 20 Pro е допълнена от все така уау компоненти, включително 6 GB RAM и 128 GB вградена памет. Опция за допълнителни гигабайти няма... Всъщност има, но слотът е за изцяло нов вид карти памет, които Huawei са създали и наричат Nano Memory Card. Тук недостатъкът е, че тези карти все още не се предлагат на пазара у нас, че не е ясно в какви капацитети ще са налични и колко ще струват, но най-вече - нямате възможност да използвате своята microSD скарта. Плюсът за този нов формат според Huawei е, че е с дизайна на nanoSIM карта и може да се поставя в същото гнездо, но такова решение съществуваше и без друго досега.

Батерия и зареждане

Продължавам с батерията, която е силен коз за Mate 20 Pro. Капацитетът й е цели 4200 mAh, което е най-много във флагман смартфон за компанията досега, и обещава цял ден интензивно ползване. В ежедневието си действително можете да разчитате на солидно представяне и на повече от денонощие, но ако често играете игри, много е вероятно да се налага да зареждате апарата и преди края на деня. Което е нормално, разбира се.

Най-добрата новина обаче идва със зареждането. Mate 20 Pro поддържа ново 40 W супер бързо зареждане, което ще ви вземе акъла. Наистина. Изключително постижение, което се надявам да виждаме при все повече модели и все повече марки. По официални данни за 30 минути на зарядното батерията трябва да се зареди до 70%, като при моите извънлабораторни тестове за това време стигнах до 61-62% и това е супер.

Също добре дошла при Mate 20 Pro е функцията за безжично зареждане, която Huawei най-после успя да предложи в свой масов модел. Нещо повече - китайците са оборудвали смартфона си и с възможност за обратно безжично зареждане, което позволява да поставите на гърба му друг телефон, часовник или друго устройство, което да бъде заредено, черпейки от батерията на Mate 20 Pro. Не съм сигурен колко полезна екстра е това, защото... кой би се лишил от собствения заряд, но да речем, че в екстремни случаи е супер да услужиш на приятел.

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Интересна подробност е, че Mate 20 Pro вече предлага стерео високоговорители, като единият е в слушалката, а другият - скрит в USB Type-C порта. Имате ли причина да се притеснявате, че при зареждане долният спикър ще бъде заглушен? Определено да. В тези случаи звукът намалява силата си осезаемо, но Huawei може би са преценили, че ще са редки случаите, в които ще искате да слушате музика и да зареждане смартфона си едновременно. Иначе нормалното звучене на Mate 20 Pro е с доста прилична сила и качество. Може би не най-мощното аудио, което сте чували, но със сигурност над средното ниво. А, 3.5 мм жак за слушалки няма.

Софтуер

Акцент в обновения софтуер на Mate 20 Pro е навигацията с жестове

Софтуерът на Huawei Mate 20 Pro се базира на най-новата версия Android 9 Pie, който производителят е покрил от своя интерфейс EMUI 9.0. Производителят е познат със сериозно модифицирания вид на платформата, който традиционно я е обогатил не само с куп допълнителни екстри, но и с много цветове и приложения. Ако търсите по-изчистен вид, определено бихте решили да си изтеглите лаунчър, с който да прикриете EMUI, но Huawei малко по малко се учат от грешките си и софтуерът им става все по-префинен и приятен за очите.

Сред новостите при Mate 20 Pro е възможността за навигация с жестове, която премахва добрите стари бутони на Android в основата на екрана. Иска време за свикване и първоначално не ми беше особено удобно, но бих ви посъветвал да опитате този начин, защото с времето става все по-лесно. За връщане назад тук се използва плъзване на пръста от самия край на екрана към вътрешността му, като посоката може да бъде от ляво надясно или обратно, което е полезно, защото няма значение в коя ръка държите апарата. Излизането на началния екран става с плъзване на пръста от долната част на дисплея нагоре, а за мултитаскинг въпросното движение трябва да спре по средата на екрана. Тъкмо това е единственият по-сериозен минус на този тип навигация, тъй като изисква секунда време да се появят вървящите на заден фон приложения и това може да бъде дразнещо.

Ревю на Huawei Mate 20 Pro @ nixanbal.com

Друга екстра, дошла с Android 9 Pie, но модифицирана от Huawei, е Digital Balance, с която следите как и колко използвате телефона си. Тук ще получите информация например кои приложения и по колко време сте разцъквали през деня, да проверите колко пъти и колко често отключвате смартфона си, а също и да следите данните за последните 7 дни. Не знам как това би ви помогнало да станете по-щастлив човек, но и Google, и Apple разработиха такова приложение, така че явно в нечии умове е полезна екстра.

Заключение

Това беше детайлното ревю на nixanbal за Huawei Mate 20 Pro. Новият топмодел на компанията е по-впечатляващ от всичко, което е предлагала досега, а освен това е сред най-атрактивните устройства на пазара изобщо. Да, Mate 20 Pro има изобилие от екстри и висока цена, които дефинират целевата аудитория на модела - а именно т.нар. heavy user-и. Хората, държащи да имат в телефона си най-актуалните технологии и куп възможности, които са повече, отколкото им трябват... докато не им потрябват. Да, точно като в онази реклама на Galaxy Note 9.

Накратко - на Huawei Mate 20 Pro ще му бъде трудно да ви разочарова, защото зад излъскания списък екстри действително стои много силен модел, покриващ с пълен сбор точки всяка база - от камерата, през високата производителност, та чак до батерията.

Google прекъсва бизнес взаимоотношения с Huawei заради черния списък на Тръмп

След като тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп добави Huawei към черния списък компании, с които страната не може…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer