НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei Mate 40 Pro

ВИДЕО: Ревю на Huawei Mate 40 Pro

2761
Написана от  nixanbal

След като прекарах повече от месец с Huawei Mate 40 Pro, време е за детайлното ревю с повече лични впечатления. Започвам с това, че серията Mate винаги е била най-интересното от Huawei за мен, защото извън чисто маркетинговото диференциране спрямо P серията тук Huawei действително въвежда първо последните си технологии и нови екстри.

И през 2020 г. не е по-различно.

Mate 40 Pro е първият смартфон с обявения успоредно с него чипсет Kirin 9000, който е произведен по 5нм процес и има интегриран 5G модем. Подробностите за високата работна честота на 8-ядрения процесор и 24-ядрения графичен чип не са толкова важни, колкото факта, че това е най-мощният процесор на Huawei досега и освен че осигурява супер пъргава работа и висока производителност, обещава да задържи устройството актуално за по-дълъг период напред.

С Kirin 9000 производителят говори за сериозни подобрения в посока енергоефективност, което е важно предвид поддръжката на 5G, като между другото е важно да отбележим, че Mate 40 Pro работи в 5G мрежите и на A1, и на VIVACOM. Стига, разбира се, да сте в покритието им.

Енергоефективността на новия чипсет е важна и заради малко по-малката батерия спрямо предходния Mate 30 Pro. Всъщност капацитетът на батерията в новия модел е 4400 mAh, което не е някакъв рекорд, но е съвсем адекватно за пазара днес и по-важното е, че Mate 40 Pro издържа без проблем повече от пълен ден интензивно ползване. Най-често ми се налагаше да зареждам смартфона след около ден и половина, макар че не съм прекалявал с игрите, но пък гледах повече клипове в YouTube.

Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com

Тук обаче ще поговоря за зареждането, което може да ви изстреля в космоса. Huawei въвежда 66 W бързо зареждане, като зарядното за него идва в комплекта на Mate 40 Pro. Благодарение на него батерията на апарата се зарежда от 0 до 70% за около 30 минути, а това е не само впечатляващо, но и изключително ценно, когато нямате възможност да оставите телефона си на кабела за дълго и трябва да излезете.

Другата голяма новина при зареждането е поддръжката на до 50 W безжично зареждане, което също е супер впечатляващо и още по-удобно решение. Както обикновено, подложката за целта се продава отделно, но лошата новина е, че на този етап не се предлага официално в България.

Във всеки случай Mate 40 Pro получава 10 точки по отношение батерия и скорост на зарежане. Между другото - поддържа се и обърнато безжично зареждане, което е едва 5 W, но може да ви спаси, ако слушалките или часовникът ви останат без заряд.

Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com

Продължавам с дисплея на Mate 40 Pro, който всъщност има пряко отношение и към дизайна на устройството. Смартфонът разполага с 6.76" OLED екран с 90 Hz опресняване, висока резолюция от 2772 x 1344 за гъстота на пикселите от 456 ppi. В настройките има опция да изберете 60 Hz, 90 Hz или т.нар. режим Dynamic, който превключва между двете според съдържанието, така че да постигне баланс между гладките движения и пестенето на батерията.

Дисплеят на Mate 40 Pro предлага изключително приятен образ, с изключителна детайлност и много живи цветове, но най-важното тук са тези силни 88-градусови извивки от двете му страни. Заради тях екранът сякаш прелива като водопад и дори не се забелязват страничните рамки на телефона. Визуално това създава изключително футуристична гледка и Huawei със сигурност са постигнали много ефектен резултат. Дали обаче този дизайн е удобен при реалното ползване на телефона? Честно казано нямам проблем с неволни натискания на дисплея и дори виждам плюс в решението например при гледане на видео. Все пак имайте предвид, че тук там това може да е неудобно - ако да речем важна част от съдържанието се извива към страните и е по-трудно видима, или пък в случаите, когато отблясъците се появяват точно върху тези изизвки.

Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com

Освен с преливащите изображения и качествения образ, дисплеят на Mate 40 Pro е интересен и с още нещо. Вместо ноч, както беше при миналогодишния Mate 30 Pro, тук в горния ляв ъгъл има доста голяма изрязана елипса, в която е заложена селфи камерата и няколко сензора. Всъщност камерата е 13 МР с три опции за обхвата, включително суперширок, при който да съберете всичките си приятели в селфито или просто по-голяма част от пейзажа. Промяната на обхвата може да се случва и автоматично, когато пред обектива застанат 3 или повече лица. До нея има 3D ToF сензор, който се задейства в по-скоро сполучливия портретен режим, при управлението с жестове и при технологията за 3D сканиране на лицето.

Освен последния вариант за защита с биометрични данни, Mate 40 Pro разчита и на вграден по-надолу в екрана скенер за пръстови отпечатъци, който работи супер пъргаво и дори бих казал, че е един от най-бързите от този тип.

Интересното е, че Huawei се отказват от две решения, които започнаха да налагат миналата година. Едното е разпространението на звука при разговор чрез дисплея. Вместо това Mate 40 Pro има има стандартен говорител, чийто процеп можете да забележите над екрана. Другата промяна е връщането на физическите бутони за контрол силата на звука, които при Mate 30 Pro бяха заменени от виртуални такива, извивкващи се чрез двойно почукване върху лявата или дясната извита страна на дисплея. Тук този вариант остава като опция, но има и хардуерни бутони, които за мен са в пъти по-удобни.

Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com

И споменавайки слушалката - може би най-радостната новина за много от феновете на Huawei ще бъде въвеждането на стерео високоговорители. При това единият е отдолу, а другият е разположен отгоре на апарата. Звукът от Mate 40 Pro е не само силен, но и супер качествен, като това се усеща още с първото видео, което пуснете на него. Бих казал дори, че е подходящ и за слушане на музика през спикърите, а това важи рядко при мобилните телефони.

Като цяло за дизайна и изработката на Mate 40 Pro бих дал положителна оценка и със сигурност визията му успя да ме впечели повече от P40 Pro. Харесва ми и завършекът на стъкления гръб, който е матов и не задържа твърде натрапчиви пръстови отпечатъци, докато в същото време прелива в най-различни цветове спрямо светлината. Корпусът на апарата между другото е с висока защита от прах и вода IP68, което е очаквано в този клас.

Иначе другият по-особен елемент от дизайна на Mate 40 Pro е организацията на основната му камера, която отново е в ринг, само че по-голям от този на предишния модел. Обяснението на Huawei за това решение от една страна е, че придава по-индивидуален характер на модела им, отличавайки го от повечето устройства на пазара, а от друга - така има достатъчно разстояние между сензорите и подредбата им е оптимално добра.

Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com

Какви обаче са фото и видео възможностите на Mate 40 Pro?

Преди всичко апаратът залага на впечатляващия 50 МР сензор, въведен по-рано тази година с P40 Pro. Той, освен висока резолюция и подредба RYYB на пикселите с цел повече уловена светлина, е със значителни размери - 1/1.28" и има размер на пикселите от 1.22 µm или 2.44 µm при обединяване на 4 в 1.

Резултатите с него бих казал, че са едни от най-най-добрите на пазара и със сигурност потребителите с интерес към фотографията биха останали приятно изненадани от Mate 40 Pro. Изображенията се получават чудесно не само през деня, но и нощем, като дори не е нужно да използвате специалния нощен режим, защото споменатият сензор е супер светлочувствителен и улавя много светлина.

Иначе смартфонът на Huawei е и сред най-добрите по отношение на приближение - оборудван е с перископна система за 5х оптичен зуум или до 50х цифров зуум. Има още 20 МР камера с широк обхват, която обаче не е съвсем като тези на останалите телефони и реално не хваща чак толкова повече от гледката спрямо стандартната камера на Mate 40 Pro. Това от една страна ви ограничава, когато искате истински ултрашироки кадри, но от друга тази камера прави доста по-добри снимки спрямо тези на другите ултрашироки.

Автофокусната система е подпомогната и от лазерен автофокус.

Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com

Видеозаписът с телефона също е на високо ниво и има видими подобрения спрямо предходния модел Mate. Налични са и цял куп режими за видео, които разгръщат възможностите на Mate 40 Pro, като тук влизат например Steady Shot, Vlogging mode, следящия обекти Tracking mode и други.

В софтуерно отношение Mate 40 Pro се базира на Android 10, покрит от фирмения интерфейс EMUI 11. Апаратът бележи 1 година, откакто флагманите на Huawei излизат без услугите и приложенията на Google, така че дълбоко потъналите в екосистемата им потребители може да имат някои затруднения с този апарат.

Mate 40 Pro всъщност предлага достъп фирмения магазин App Gallery, като основните приложения от Google вече започнаха да се заместват с такива на Huawei, макар и все още да им трябват известни довършителни дейности.

Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com

Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com

Иначе в интерфейса на Mate 40 Pro ще откриете традиционното изобилие от екстри и допълнителни настройки, като вече имаме и доста функционален Always On Display. Колкото до изрязаната селфи камера, за която стана дума по-рано - тя може да бъде скрита с черна лента в горната част на екрана, но за мен това е по-скоро смешно и със сигурност бих я оставил ясно видима, тъй като бързо се свиква с подобни елементи.

Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com

Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com

Интересното е, че за смартфоните с EMUI 11, какъвто е този, Huawei обяви, че в бъдеще ще има опция да бъдат прехвърлени до тяхната операционна система HarmonyOS. Така че, ако тя ви интригува още от анонса й през 2019-а - Mate 40 Pro може да е билетът ви към нея.

Huawei Mate 40 Pro @ nixanbal.com

Това беше моето видео ревю на Mate 40 Pro - топмоделът на Huawei, който впечатлява с камера, качествен дисплей, производителност, звук и ултрабързо зареждане. Да, силните извивки на екрана не са по вкуса на всеки, а изрязаната двойна селфи камера може да откаже други, но това като цяло е едно от най-добрите мобилни устройства на пазара днес.

Лошата новина за потребителите на услугите и приложенията на Google е, че Mate 40 Pro не предлага официално достъп до тях. Има неофициален вариант да се инсталират в телефона, но за мен тези заобиколни пътеки не са съвсем разумни и по-скоро бих погледнал към този апарат, ако дълбоката интеграция с Google все пак не е жизнено важна за мен или дори искам да я избегна. Защото, да, оказа се, че за някои от потребителите, които ми пишат, липсата на GMS всъщност е добра новина. Дали вие сте от тях и дали Mate 40 Pro е точният смартфон за вас - ще прецените само за себе си, а аз се надявам да съм ви помогнал с това видео.

5 НЕЩА за Huawei Watch GT 2 Pro

Huawei Watch GT 2 Pro е сериозна стъпка напред за компанията, която след няколко поколения на своите смартчасовници с този…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer