НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei MatePad 11

ВИДЕО: Ревю на Huawei MatePad 11

1696
Написана от  nixanbal

Ето че в ръцете ми най-после е първото устройство с голям сензорен дисплей, което върви под новата операционна система на Huawei - Harmony OS. Това е таблетът MatePad 11, който има 10.95-инчов екран и е с доста удобни размери, а освен това идва в комплект с клавиатура и стилус.

Започвам с дизайна на Huawei MatePad 11, който е сравнително стандартен, но щом го извадите от кутията, ще усетите колко удобно ляга на дланите ви. Това се дължи на заоблените страни на корпуса и бих казал отличните пропорции. Таблетът има размерите на компактен формат списание, а тялото му е пластмасово, но това всъщност не създава неприятно усещане. Конструкцията е здрава и солидна, теглото е 485 грама, а профилът - едва 7.25 мм, което го прави тънко и компактно устройство, лесно за прибиране във всяка раница.

Може би най-специалното по корпуса на MatePad 11 са четирите му високоговорителя разположени два по два от двете къси страни на таблета. Звукът е настроен от harman/kardon и резултатът е отличен. Това със сигурност е отличен вариант да гледате съдържание в YouTube, филми в Netflix или дори да слушате любимата си музика от Spotify. Аудиото е богато и ви потапя в случващото се на екрана, но имайте предвид, че държейки таблета в хоризонтална позиция е много лесно да запушите и заглушите едната двойка говорители.

Ревю на Huawei MatePad 11 @ nixanbal.com

Така стигам до дисплея на MatePad 11, който е с 10.95" диагонал, има резолюция от 2560 x 1600 пиксела и гъстота на точките от 275 ppi. Панелът е IPS LCD, а не OLED, така че няма да получите най-дълбокото черно и най-наситените цветове, но въпреки това тук става въпрос за качествен екран. Освен това в настройките има възможност да изберете нормални или по-ярки нюанси, да активирате автоматично регулиране цветовата температура спрямо околната осветеност, тъмен режим, режим "електронна книга", който прави образа черно-бял и още много други опции. Може би най-важното, което ще получите с дисплея на MatePad 11 обаче, е високата опреснителна честота. Huawei са оборудвали таблета си с опресняване от 120 Hz, което може да бъде фиксирано или динамично. Разбира се, второто е по-добрият вариант, тъй като с този режим екранът ще слиза на по-ниска честота на опресняване, когато по-високата просто не е необходима, а това пести батерията.

Екранът има сравнително тънки рамки, заради които първоначално очаквах да има неволни докосвания с дланите - оказа се, че това не е проблем. Освен това фините очертания правят таблета да изглежда по-съвременно и позволяват физическите му размери да са по-компактни при максимално голям диагонал.

Ревю на Huawei MatePad 11 @ nixanbal.com

Имайте предвид, че под дисплея няма скенер за пръстови отпечатъци, а също където и да било другаде. Изненада ме, че Huawei не са включили тази възможност за защита с биометрични данни, която иначе предлагат в почти всички свои мобилни устройства. Все пак е налице сканираща лицата технология, която използва предната 8 МР камера. На гърба на устройството има и още една камера, която прави 13 МР снимки и записва максимум 4K видео при 30 к/с. Като цяло не бих казал, че таблетите са създадени за правене на снимки, така че не очаквайте чудеса, но пък за видеоразговори предната камера ще се справя отлично.

Конфигурацията на Huawei MatePad 11 се базира на чипсета Snapdragon 865 с 8-ядрен процесор на 2.84 GHz и графика Adreno 650. Това беше най-доброто от Qualcomm за 2020 г., така че не получавате най-напомпаното решение днес, но представянето на нивото на миналогодишен флагман е доста добър вариант и позволява цената на таблета да не е в най-високия клас. Интересното е, че тук няма 5G модем и в България таблетът се предлага само във вариант с Wi-Fi. Налице са 6 GB RAM и 128 GB вградена памет, а има и microSD слот за карти памет с капацитет до 1 TB.

Ревю на Huawei MatePad 11 @ nixanbal.com

За мен таблетът е съвсем адекватен като производителност и нямах проблеми нито с приложенията, нито с игрите, които разцъках на него. Имам предвид, че това е устройство, създадено не само за консумиране на съдържание, но и за по-сериозни работни процеси и въпреки това всичко вървеше гладко. Разбира се, високата опреснителна честота също допринася за по-пъргавото усещане от MatePad-a.

Така стигам до софтуера - вероятно едно от най-интересните неща при MatePad 11, който е първият таблет и въобще устройство с голям тъчскрийн, работещо под HarmonyOS. Това е операционната система на Huawei, за която не бих казал, че се различава чак толкова сериозно от Android или поне от интерфейса EMUI, с който компанията покриваше Android устройствата си досега.

Това усещане за нещо познато ми харесва и смятам, че и за повечето потребители ще бъде добре дошло. Защото няма нищо неясно и сложно в ориентирането из HarmonyOS, навигацията с жестове е каквато очаквате, менюто с настройките е логично, а падащата лента е разделена на две - отдясно надолу виждате изестията, а отляво надолу е контролният панел с шорткъти и бързи настройки, както и достъп до свързаните приложения на Huawei. Тук е и възможността за създаване на т.нар. Супер устройство. Това е функцията, която позволява съвместна работа и взаимодействие между различни продукти на Huawei и е подходяща за хората, които са се потопили в екосистемата на тази компания.

Ревю на Huawei MatePad 11 @ nixanbal.com

Стигаме до въпроса с приложенията. Huawei MatePad 11 не предлага достъп до Google Play и не поддържа приложенията на Google. Вместо това разполагате с фирмения магазин AppGallery, който има немалък каталог с игри и приложения, включително много такива на бългрски разработчици и местни бизнеси. Една от първите липси там за мен се оказа Spotify, като при търсене AppGallery ви дава препратка към външен магазин - в случая APKPure. Този линк е придружен от предупреждение, че подобни източници не гарантират вашата сигурност. Ако обаче за вас рискът е ОК, можете да изтеглите инсталационния файл на Spotify или друго липсващо приложение от там и да го инсталирате на таблета. Имайки предвид, че този източник със същите инсталационни файлове се предлага и при Android смартфоните на Huawei, които нямат достъп до Google, изглежда двете платформи - Android и HarmonyOS, в крайна сметка не са толкова различни.

Като цяло смятам, че темата с приложенията е основният недостатък на MatePad 11, при това не защото е невъзможно да откриете и подкарате това, което ви е необходимо, а защото в някои случаи процесът ще бъде по-сложен.

Продължавам с батерията, която е с доста приличен капацитет от 7250 mAh и обещание да издържи цели 12 часа гледане на видео. Освен че това ви е достатъчно да изгледате всички епизоди на Squid Game, без да знаете къде ви е зарядното, можете да сте сигурни, че таблетът ще преживее без презареждане дори най-натоварените дни. А, ако го използвате по-рядко, както е в моя случай с таблетите, ще стигнете до ритуала по презареждането едва след няколко дни. В комплекта има 22.5 W зарядно, с което можете да запълните солидната батерия за около 2 часа. Разбира се, Huawei използва USB C порт, но пък ме изненада, че липсва 3.5 мм жак за слушалки, така че с този модел със сигурност е добре да сте се оборудвали с Bluetooth модел.

Ревю на Huawei MatePad 11 @ nixanbal.com

Приключвам с може би най-интересната тема около MatePad 11 - аксесоарите. Това е един от редките случаи, в които устройството пристига в комплект с щедър набор периферни устройства. Те действително ще са полезни в ежедневието ви, независимо с какво се занимавате и за какво планирате да използвате таблета.

Huawei окомплектоват MatePad 11 с клавиатурата Smart Magnetic Keyboard и стилуса M-Pencil. Клавиатурата не само дава супер удобен начин за писане на дълги мейли и документи, но служи и като калъф и защитава целия корпус на устройството. Освен това имате две позиции с различен наклон, под който можете да използвате таблета с този аксесоар. Стилусът пък е с размерите на стандартен химикал и е удобен за писане, като добрата новина е, че има чуден софтуер, който го прави още по-полезен. Визирам доста добре развитото приложение за водене на бележки Nebo, както и калкулатор, с който можете да пишете всякакви сложни уравнения и те да бъдат пресмятани автоматично. Можете да пишете на различни езици, включително български и английски, като таблетът ги разпознава и лесно превръща ръкописа ви в печатен текст. Има опция да използвате писалката и в други приложения, като например в браузъра, където можете да въведете сайта или да пуснете търсене в Google, изписвайки ръчно адреса или съответно фразата. Няма гнездо за прибиране на стилуса и той се прикрепя с магнит към горната част на таблета - удобно е, дори когато го използвате заедно с клавиатурата. Поставяйки го върху таблета по този начин, за секунда ще виждате всеки път и нивото на батерията на писалката, която се зарежда безжично тъкмо в тази позиция.

Ревю на Huawei MatePad 11 @ nixanbal.com

Това беше моето ревю на Huawei MatePad 11 - таблет, който ми хареса заради удобните си размери и в същото време доста щедър екран с висока опреснителна честота от 120 Hz. Хареса ми мощният и силен звук, както и сносната конфигурация и издръжлива батерия, но най-вече - прилежащите аксесоари, които дават истински смисъл на тази покупка. Бих препоръчал устройството най-вече на хората, които вече използват други продукти на Huawei, тъй като идеята на HarmonyOS е комуникацията помежду им да бъде лесна и неусетна. А ако не сте зависими от приложенията на Google и всички базови за вас неща вече са налични в AppGallery, то изборът става още по-лесен.

5 НЕЩА за Lenovo Tab P11 Pro

В последните дни на декември у мен е таблетът Tab P11 Pro на Lenovo, който се оказа, че е доста…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer