НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei P30 Pro

ВИДЕО: Ревю на Huawei P30 Pro

20729
Написана от  nixanbal

Huawei P30 Pro е у мен вече доста време и след като ви запознах с него в детайли още при премиерата му в края на март, сега е ред на видео с впечатления от по-продължителното ми ползване на апарата.

Накратко - Huawei P30 Pro действително е супер способен фотоапарат, а бързото му зареждане е ненадминато и за мен е особено ценна екстра. Разбира се, перфектният телефон не съществува, така че в подробностите нататък ще ви разкажа кои са най-силните и кои по-слабите страни на този модел, които трябва да имате предвид при избора си.

Камера

Започвам с фотозаложбите на P30 Pro, които традиционно са фокус в серията. Апаратът е първият смартфон с четворна камера Leica, като основният сензор е произведен от Sony, с 40 МР резолюция и Huawei го нарича SuperSpectrum.

Ключовата промяна при този нов сензор е, че цветният филтър от RGB вече е RYYB, което означава, че жълтият филтър заменя зеления и това позволява улавяне на много повече светлина - с 40% повече спрямо този при миналогодишния P20 Pro. Това води до промяна на пиковата стойност на ISO от 102 400 при P20 Pro до 409 600 при P30 Pro.

Какво обаче носи това при реално ползване на камерафона? Ами, с P30 Pro можете да направите снимка дори при пълен мрак, а тя ще изглежда сякаш сте я направили по обяд или поне при значително по-добра осветеност. Да, в тези случаи има доста шум и кадрите не са за изложба, но резултатът просто е впечатляващ и надскача това, което могат съвременните смартфони. Разбира се, друг е въпросът в какви реални ситуации ще искате да снимате в пълен мрак.

Всичко, което описах дотук, се получава при снимане в нормален режим с новия 40 МР SuperSpectrum сензор с бленда f/1.6 и оптична стабилизация. Нощният режим, който е емблематичен за моделите на Huawei, е отделна опция и е все така наличен.

Ревю на Huawei P30 Pro @ nixanbal.com

Продължавам с втората камера, която е с 20 МР сензор и суперширок обхват, има бленда f/2.2 и няма оптична стабилизация. Тази камера се използва за пейзажни кадри например, но също влиза в действие при супер макро снимки от разстояние до 2.5 см до обекта.

Третият сензор е 8 МР, с бленда f/3.4, оптична стабилизация и 5-кратен оптичен зуум, 10-кратен хибриден или 50-кратен цифров. Всичко това е постижимо чрез новата перископна система, при която сензорът не е директно зад стъклото на обектива, а в десния край на корпуса, обърнат настрани. Така производителят успява да вкара още една иновация в смартфона си, която честно казано рядко използвам, но е ценен коз в маркетинговата кампания за P30 Pro. Възможността да снимате луната с телефона си няма да коментирам, защото първо - кой и защо би снимал луната и второ - излезе информация, че образът на спътника се дооформя с помощта на изкуствен интелект и не е съвсем реалистичен.

Колкото до четвъртата камера - тя е ToF сензор и не снима самостоятелно, но има спомагателна роля в работата на останалите. Най-ценното е, че ефектът с размазан фон е подобрен и като цяло чрез нея камерафонът получава повече информация за дълбочината в сцената.

Ревю на Huawei P30 Pro @ nixanbal.com

Ревю на Huawei P30 Pro @ nixanbal.com Ревю на Huawei P30 Pro @ nixanbal.com

Освен значителни подобрения при снимките обаче, топмоделът на Huawei има и усъвършенстван видеозапис. P30 Pro разчита на по-добра стабилизация, включваща AIS и OIS и клиповете с него наистина са видимо по-качествени и движенията по-плавни.

И за да е пълен пакетът с нови решения при камерите - не е пропусната и тази за селфита. Резолюцията й вече е 32 МР и автопортретите са значително по-добри спрямо тези с P20 Pro. Селфи камерата може да обединява 4 пиксела в 1, улавяйки повече светлина и постигайки по-качествени портрети при ниска осветеност.

Благодарности на Светльо Боранов за част от снимките с P30 Pro, които ми изпрати!

Дисплей

Продължавам с дисплея, който е двойно извит и има щедър диагонал от 6.47", OLED панел и Full HD+ резолюция, постигаща гъстота на пикселите от малко под 400 ppi.

Качествата на дисплея не са никак за пренебрегване и от него можете да очаквате детайлно изображение с живи и наситени цветове. Не бих казал, че на този етап нещо може да постигне по-впечатляваща гледка от т.нар. Dynamic AMOLED дисплей на Galaxy S10+, но при P30 Pro производителят и не се опитва да даде най-доброто в графа екран. Най-малкото ще припомня, че Mate 20 Pro има Quad HD+ резолюция, която е по-висока спрямо тази на P30 Pro.

Ревю на Huawei P30 Pro @ nixanbal.com

Дисплеят на Huawei P30 Pro обаче е особено интересен и не защото има ноч с 32 МР селфи камера в горния си край, а защото в долната част е заложен скенер за пръстови отпечатъци. И тук е ключовият момент, че след ъпдейтите с различни подобрения, апаратът има най-бързо реагиращия интегриран в дисплей скенер за пръстови отпечатъци, който съм ползвал досега. Браво за което, защото най-после това решение е равностойно по бързина и лекота на ползване на конвенционалните скенери върху корпуса, които познаваме отпреди.

Хардуер

Така стигам до хардуера, където Huawei са покрили всички бази. Чипсетът е най-актуалният им до момента Kirin 980, а компания му правят 6 или 8 GB RAM и 128 или 256 GB вградена памет. Слот за карти има, но е от стандарта на компанията Nano Memory, а не масовия microSD, който бих предпочел и аз.

Забележки по работата на устройството нямам, като не се усещат никакви забавяния, дори след няколкомесечна работа с него и въпреки тежкия софтуер. Защото Huawei P30 Pro използва Android 9 Pie, но отгорему е положен фирменият интерфейс EMUI 9.1, който добавя купища допълнителни екстри, приложения, цветове и анимации. Все още EMUI не е любимият ми вид за платформата на Google, но китайците малко по малко я рафинират и се надявам скоро да предложи по-опростена и изчистна визия.

Батерия и зареждане

Така стигам до батерията, която е със солиден капацитет от 4200 mAh и издържа близо две денонощия при нормално ползване без ограничения. Това е един от по-добрите показатели за съвременните смартфони, но дори още по-ценна за мен е функцията за 40 W бързо зареждане, която Huawei предлага. С нея апаратът запълва близо 70% от капацитета на батерията за половин час, но най-важното е, че дори да имате 10-15 минути край контакта, ще успеете да заредите достатъчно, за да не се притеснявате за остататъка от деня... или нощта. И друг път съм казвал - надявам се подобна технология за бързо зареждане да стане масова при съвременните смартфони и да компенсира липсата на иновации при технологията за батериите им.

Ревю на Huawei P30 Pro @ nixanbal.com

Ревю на Huawei P30 Pro @ nixanbal.com Ревю на Huawei P30 Pro @ nixanbal.com

Добра новина и надграждане спрямо P20 Pro е, че тук вече имаме и безжично зареждане, което е 15 W. Ако имате подобна подложка на бюрото си, това е удобен начин да запълвате капацитета на батерията без кабели.

Звук

По отношение на звука има и добри, и лоши новини. Първо - за мнозина няма да е приятно да чуят за липсата на 3.5 мм жак, но това сякаш вече го приехме за стандарт при почти всички производители. По-неприятното решение е да бъдат пропуснати стерео високоговорителите. Не, Huawei P30 Pro няма два, а само един спикър - този в долната част на корпуса му, до USB Type-C порта. Звукът през него е с прилична сила и качеството е ОК, но при пряко сравнение със стерео от друг телефон ще откриете колко инструменти всъщност не се чуват при P30 Pro, а също ниските честоти са по-обрани.

Една от причините за липсващия втори говорител може би е решението на компанията да премахне слушалката на апарата, която при някои смартфони служи за втори говорител. Тук слушалка няма, а звукът при разговор се предава чрез дисплея. Да, интересна технология и добрата новина е, че работи отлично.

Ревю на Huawei P30 Pro @ nixanbal.com

Дизайн

Приключвам ревюто с дизайна на Huawei P30 Pro, който не е голям скок спрямо миналогодишния P20 Pro, но може би по-сериозни промени ще очакваме със следващия модел догодина. Все пак интересни детайли тук са изпилените долна и горна част на симетричното тяло с метална рамка и стъклен гръб, както и удобно разположените и с добра обратна връзка при клик бутони за включване и контрол силата на звука.
Щедрата четворна камера с перископна система на P30 Pro го е направила една идея по-дебел от някои конкуренти в този клас, но не бих казал, че нещо във визията на апарата не ми допада. Изпъкналият модул с обективите обаче може да не допадне на някои потребители, тъй като при ползване върху равна повърхност допринася за лекото поклащане на телефона. Ако използвате калъф, този дребен проблем ще бъде незабележим.

И понеже знам, че за много от вас е важно - да, Huawei P30 Pro има защита от прах и вода, при това висока, покривайки сертификата IP68. Това означава, че на теория бихте могли дори да го потопите и да направите някоя снимка в сладка вода, но все пак имайте едно наум, когато сте край басейна.

Ревю на Huawei P30 Pro @ nixanbal.com

Заключение

Под чертата за Huawei P30 Pro ще кажа, че е впечатляващо какво е постигнал производителят по отношение на нощни снимки и светлочувствителност на сензора. Сериозният зуум също е ефектен, макар и за мен да е по-малко ценна екстра. Другата силна страна, която дава предимство на P30 Pro, е издръжливостта на батерията и най-вече - бързото зареждане, което ми липсва при други телефони.

Да, дисплеят отстъпва на някои конкуренти, звукът през говорителите не заслужава 10 точки, а освен това ми липсва microSD слотът и 3.5 мм жак, но за мнозина компромисът с тях може би ще си заслужава.

Мтел демонстрира някои от възможностите на 5G мрежите в лабораторни условия

На събитие днес в София Тех Парк Мтел събра медиите, за да демонстрира за първи път в такъв формат защо…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer