НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei Watch 3 Pro

ВИДЕО: Ревю на Huawei Watch 3 Pro

2495
Написана от  nixanbal

Huawei Watch 3 Pro е първото устройство със собствената операционна система на Huawei, HarmonyOS, което излиза на българския пазар. Моделът се продава у нас от няколко седмици, а в следващото видео ще ви разкажа подробности за дизайна и функционалностите му, както и към кои потребители е насочен той.

Започвам от дизайна, който смятам, че е сред най-важните неща при избора на ръчен часовник, независимо дали конвенционален или смарт, какъвто е този. Huawei Watch 3 Pro има премиум изработка с корпус от титан, керамично покритие на долната част и сапфиркристал върху екрана. Това го прави не само да се усеща като качествен и скъп продукт, но и ще го запази без следи от употреба за дълго време напред.

Ревю на Huawei Watch 3 Pro @ nixanbal.com

Моята версия е т.нар. Classic Edition и идва с каишка от естествена кожа в тъмнокафяв цвят, но има и версия Elite Edition с титаниева верижка, която обаче ще ви коства 300 лв. отгоре. Във всеки случай, ако планирате да използвате часовника често за фитнес и спортни активности, бих ви посъветвал да се оборудвате и с допълнителна силиконова каишка, а тази от комплекта да използвате например в работния си ден и при срещи. Каишките се подменят лесно и са стандартни 22-милиметрови.

Имайте предвид, че при по-скъпата версия Elite Edition в комплекта идва и втора силиконова каишка, която е подходяща за спорт. 

Отдясно на корпуса има голяма коронка, която се натиска и ви изпраща в списъка с приложения, а освен това се върти и така служи за навигация из менютата, макар че можете да използвате и сензорния дисплей. Под коронката има още един бутон, който е шорткът към приложението за тренировки, но можете да го препрограмирате да стартира каквото е важно за вас.

За мен дизайнът на Huawei Watch 3 Pro е доста стилен и единствено бих предпочел дисплеят му да няма никаква рамка, а да стига до самия титаниев корпус. Освен това имайте предвид, че часовникът е с много солиден дизайн, доста е дебел, бих казал нетипично и неочаквано дебел, така че на по-малка китка може и да не изглежда добре. В този случай бих ви препоръчал да погледнете модела Huawei Watch 3, без Pro, който е макар и с една идея по-компактен.

Ревю на Huawei Watch 3 Pro @ nixanbal.com

Дисплеят на Watch 3 Pro е с 1.43" диаметър, с ярък AMOLED панел и резолюция 466 x 466 пиксела, която прави гъстота на пикселите от 326 ppi. Като цяло чудесен екран, с ярки цветове и дълбоко черно, който остава достатъчно видим дори при ясен слънчев ден. Поддържа се Always On Display, който представлява опростена версия на лицето за часовника, което сте избрали в момента. Идеята е този дисплей да е винаги активен, за да можете да проверите часа само с поглед, но в същото време и да не натоварва прекалено много батерията.

Тук ще спомена няколко думи за интерфейса и навигацията. Въпреки че Huawei Watch 3 Pro идва с чисто нова операционна система, тя изглежда не е открила топлата вода повторно, защото всичко е там, където бихте го намерили и при почти всеки друг смартчасовник. Отгоре са бързите настройки и статус информация, наляво е прогнозата за времето, надясно за различните уиджети, а отдолу изваждате списъка с известията. С коронката влизате в списъка с всички приложения и функции, които са организирани като мрежа от малки балончета и за съжаление са ясно заимствани от Apple Watch. Казвам за съжаление, не защото изглеждат кофти, а защото би ми се искало да видя авторска идея на Huawei за менюто на устройството им.

Ревю на Huawei Watch 3 Pro @ nixanbal.com Ревю на Huawei Watch 3 Pro @ nixanbal.com

Може би най-важната иконка в часовника е тази за достъп до онлайн магазина AppGallery на компанията, откъдето се свалят допълнителни екстри за Watch 3 Pro. Тук тепърва предстои да се появяват нови и нови приложения, твърдят от Huawei, като само преди няколко дни беше пуснато собственото им навигационно приложение - Petal Maps. На мен ми липсват някои важни неща като Spotify, но да се надяваме, че на по-късен етап ще се появи и то.

Ревю на Huawei Watch 3 Pro @ nixanbal.com

При известията нещата са организирани доста прегледно, като можете да виждате такива от всички приложения, които имате на смартфона си. Лошото е, че няма опция за някаква реакция на нотификации от различните месинджъри, което при други часовници е доразвито и се надявам и тук да стане така с някой бъдещ ъпдейт.

Huawei Watch 3 Pro между другото е особено интересен с това, че поддържа eSIM. На този етап само абонатите на А1 имат възможност да се възползват от тази екстра, като клонират SIM картата си от телефона и върху часовника. Така часовникът може да се използва като самостоятелно устройство с независим достъп до интернет и няма да е необходимо например при бягане в парка да носите и смартфона си, за да получавате обаждания. Засега няма опция часовникът да се използва с втори тарифен план, което иначе е една от възможностите, идващи с eSIM.

Дори да не използвате функцията eSIM, все пак можете да използвате Huawei Watch 3 Pro за провеждане на разговори, докато е свързан с телефона ви. Часовникът има микрофон и говорител, така че може лесно да влезе в ролята на Bluetooth хендсфри и да приемате и проведете през него разговор, докато например шофирате.

Ревю на Huawei Watch 3 Pro @ nixanbal.com

Така стигам до всички сензори, с които е оборудван Watch 3 Pro. Часовникът може постоянно да следи пулса ви, наситеността на кислород в кръвта и дори температурата на кожата ви. Последното всъщност е интересно уточнение от Huawei, тъй като не става дума за температура на тялото, каквато бихте измерили с конвенционален термометър, когато имате грип. Температурата на кожата е различен параметър, който вероятно би бил важен при спорт.

Нивата на стрес, както и подробности за съня ви също са сред данните, които можете да получите в прегледен вид от устройството.

При спорт Huawei Watch 3 Pro е готов да проследи представянето ви при повече от 100 вида активности, 19 от които професионални режими на спорт. 6 от тези категории часовникът може да започне да следи автоматично, което е супер, защото не е нужно предварително да влизате в приложението и да настройвате и стартирате каквото и да било. Просто започвате да тичате в парка например, потвърждавате с ОК и следенето на тренировката стартира с първите крачки.

Налице е и GPS, който също може да ви съдейства при някои видове спорт, а защитата от вода до 5 АТМ означава, че можете да плувате с часовника в басейн или дори в морето. Не се препоръчва обаче да се гмуркате с Huawei Watch 3 Pro или да практикувате спортове като водни ски и други, при които върху него може да попадне струя вода под високо налягане.

Ревю на Huawei Watch 3 Pro @ nixanbal.com

Приключвам с батерията, която при досегашните по-опростени смартчасовници на Huawei беше сред най-издръжливите. При Watch 3 Pro производителят въвежда т.нар. Ултрадълъг режим за батерията, който орязва някои функции и при дълъг списък ограничения бихте могли да изкарате така до три седмици с едно зареждане. Не смятам, че някой би си купил часовника, за да го използва по този скромен начин, но е супер, че такава опция има. За мен по-важен беше т.нар. Smart режим на ползване. При него Huawei обещава до 5 дни време на ползване с едно зареждане, но истината е, че при по-активни спортни занимания, особено с включен GPS, както и при ползване на eSIM функцията - нещата варират много и бих казал, че средното време между зарежданията е по-реалистично да бъде между 2 и половина и 3 дни.

Ревю на Huawei Watch 3 Pro @ nixanbal.com

Зареждането на часовника става по безжичен път, като в комплекта е включено компактно зарядно от този тип. Лошото е, че времето за зареждане на батерията догоре е доста дълго - цели 3 часа. Това означава, че за поне 3 часа часовникът няма да е на китката ви и ако това презареждане се случва нощем, няма да можете да следите съня си. Добрата новина е, че можете да презареждате Watch 3 Pro от всяка друга подложка за безжично зареждане или дори през смартфона си, ако той поддържа обърнато безжично зареждане.

Това беше моето ревю на Huawei Watch 3 Pro. За мен това е супер стилен, макар и доста голям, часовник, произведен от качествени материали, които не само изглеждат страхотно, но и се усещат много приятно върху китката. Харесва ми яркият дисплей, приличният живот на батерията и лесната навигация из HarmonyOS, макар че тя е доста добре позната и от други платформи. На този етап все още ми липсват някои приложения, но да се надяваме, че AppGallery ще продължи да добавя нови и нови и в бъдеще, а аз честно казано нямам търпение да свържа този часовник с Huawei P50, за да проверя дали и какви нови ползи ще има от това, че и двете устройства вървят под операционната система на Huawei.

5 НЕЩА за Lenovo Tab P11 Pro

В последните дни на декември у мен е таблетът Tab P11 Pro на Lenovo, който се оказа, че е доста…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer