НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на iPhone 12 Pro Max

ВИДЕО: Ревю на iPhone 12 Pro Max

2660
Написана от  nixanbal

През 2020 г. Apple предложи най-разнообразното си портфолио смартфони досега, представено от 4 модела в серията iPhone 12 и един по-достъпен iPhon SE от пролетта. Аз вече повече от 3 месеца използвам iPhone 12 Pro Max и е време за детайлното му представяне, в което ще ви разкажа подробности за силните и слабите му страни на база личните впечатления от работата ми с него. Това е дълго чаканото ревю на iPhone 12 Pro Max!

Дизайн, размери и изработка

Започвам с дизайна и размерите - първото нещо, което трябва да имате предвид, особено ако избирате модела Max. Да, това е най-големият смартфон на Apple досега и действително е доста солидно устройство, но всъщност се оказа не много по-различен от Galaxy Note 20 Ultra например. Така че за мен габаритите не са проблем ни най-малко и в момента използвам тъкмо тези две устройства в ежедневието си.

С тази серия Apple въвежда и нов дизайн за смартфоните си, който всъщност до голяма степен се базира на популярния и обичан iPhone 4. Това включва стоманена рамка с бляскаво покритие и по-ръбати страни, без извивки нито на дисплея, нито на задния панел. Истината е, че извитите телефони, като Note-а например, прилягат по-удобно в ръката и дори се усещат по-компактни, но пък iPhone 12 Pro Max дава по-сериозен захват.
А и като цяло изглежда изключително.

Samsung Galaxy S21 Ultra и Apple iPhone 12 Pro Max @ nixanbal.com

Въпреки че тази годин а водещият нов цвят е тъмносиньото, което доста ми допада, моята версия е златистата, като стоманената рамка всъщност изглежда като истинско злато и събира купища отпечатъци, които в един момент спират да правят впечатление или просто се примиряваш с тях. Гърбът е далеч по-приглушен, може би по-скоро бежово-кремав цвят с матово покритие и добрата новина е, че тук няма никакви следи от пръсти.

Основният акцент на гърба е тройната камера, към която Apple добавя и LiDAR скенер. 

Apple iPhone 12 Pro Max @ nixanbal.com

Смартфонът е с висока защита от прах и вода IP68, като според Apple може да издържи потапяне в сладка вода на дълбочина до цели 6 метра за половин час. Все още не съм потапял апарата в басейн или в морето, както иначе често ми се случва, но най-редовно го измивам под чешмата и не съм имал проблеми. Разбира се, важно е след намокряне да не го включвате да се зареждане.

Дисплей

Преминавам към дисплея, който е покрит от абсолютно плоско стъкло и според Apple е 4 пъти по-издръжлив на счупване спрямо предишните им смартфони. Това е отлична новина, която дава сигурност, че няма да откриете напукан екран още с първото небрежно изпускане. Имайте предвид обаче, че това обещание засяга само екрана, не и стъкления гръб, а освен това повишената устойчивост важи само за счупване, но не и за драскотини. А драскотините - те обикновено са неизбежни, ако не поставите протектор. Аз мога щастливо да докладвам, че повече от три месеца използвам телефона без калъф и без протектор, като засега нямам нито една драскотина, което дори не е за вярване, но се надявам да остане така и занапред. Все пак планирам да му взема някаква защита за гърба. Евентуално.

Дисплеят е с 6.7" диагонал, който е най-големият в смартфон на Apple досега. Очертанията около него все още личат, макар и да стават все по-тънки, а ночът в централната горна част все така заема известна част от екрана, за да събере селфи камерата и системата за 3D сканиране на лицето.

Apple iPhone 12 Pro Max @ nixanbal.com

iPhone 12 Pro Max използва т.нар. Super Retina XDR дисплей. Зад това название стои OLED панел с резолюция 2778 х 1284 пиксела и гъстота на точките от 458 ppi, висок контраст и максимална яркост от 800 нита или 1200 нита в HDR режим. Тук идва интересният момент, че този дисплей все така е с 60 Hz опресняване, но истината е, че на Apple им се размина и този път. Въпреки че в момента актуалните топмодели с Android предлагат най-често до 120 Hz опресняване, смартфоните в серията iPhone 12 все пак имат изключително качествени екрани и някак успяват умело да заобиколят липсата на тази все по-популярна характеристика. Не знам дали това се дължи на някакви трикове в iOS или идват от хардуерен компонент на чипсета - но iPhone 12 Pro Max не се усеща като тромаво устройство с 60 Hz дисплей, за каквито приемаме вече алтернативите с Android. И въпреки че успоредно използвам Note 20 Ultra със 120 Hz опресняване на дисплея, без това да разваля впечатленията ми от iPhone 12 Pro Max, надявам се със следващото поколение на смартфоните си Apple все пак да успее да предложи т.нар. ProMotion технология.

Така или иначе, бих казал, че това е един от най-качествените екрани в смартфон към момента, който използва и технологията True Tone на Apple, за да постига по-естествени цветове и по-приятен образ спрямо околната осветеност. С тази технология дисплеят на iPhone 12 Pro Max променя динамично температурата и интензитета на бялата светлина според светлината в помещението или навън. В някои ситуации ще си кажете, че дисплеят изглежда като вестник и това може да не ви допада, но винаги можете да изключите True Tone. Аз лично бих ви препоръчал да й дадете шанс и да оставите настройката включена.

Камери

Продължавам с камерата на iPhone 12 Pro Max, която надгражда системата от 2019-а с някои ключови промени и добавянето на LiDAR скенер. Последното е малката черна точка под останалите обективи, която служи за създаване на 3D макет на средата и може да бъде полезно, ако използвате приложения с добавена реалност. За мен на този етап това AR приложение на скенера е напълно безсмислено. Смисленото обаче идва от подкрепата, която скенерът дава на останалите камери при снимки. Той всъщност подпомага фокусирането, особено при ниска осветеност, като го прави 6 пъти по-бързо. Това в крайна сметка води до по-добри изображения.

А конфигурацията от три 12 МР камери е освежена спрямо миналата година, ако не броим ултрашироката камера. Интересното е, че телефото камерата е по-различна при iPhone 12 Pro Max не само спрямо предишното поколение, но и спрямо iPhone 12 Pro. Тук Apple все още не се конкурира с 5-кратния зуум при някои Android-и, но все пак осигурява 2.5х оптично приближение и до 12х цифрово. Тази камера служи и за портрети, които категорично бих казал, че при Apple са едни от най-добрите, ако не и най-добрите. Усещам се, че почти винаги, когато снимам хора, използвам този режим с размазване на фона, защото резултатите са изключителни и понякога дори изглеждат като заснети със скъп фотоапарат.

Apple iPhone 12 Pro Max @ nixanbal.com

Най-сериозните подобрения са при основната камера, която е и най-важната. Главният сензор на iPhone 12 Pro Max е с 47% по-голям от този при iPhone 12 Pro и с по-големи пиксели (1.7 μm спрямо 1.4 μm при iPhone 12 Pro), което е добър начин да се възползваш от по-сериозните размери на самия телефон. Пред този сензор стои обектив с по-широка бленда f/1.6, която пропуска 27% повече светлина спрямо предходния модел и осигурява по-ясни снимки. Освен това Apple въвежда т.нар. Sensor-shift оптична стабилизация. Това означава, че се движи сензорът, а не обективът пред него, което обира повече вибрации и отново помага за по-добри кадри при ниска осветеност. А и като цяло води до по-добър видеозапис - един от и без друго силните козове на iPhone в последно време.

Тази година Apple добавя и възможност за RAW, включително и с предната камера, нощен режим при снимки с трите камери, подобрен HDR, нощен режим за таймлапс видео на трипод и HDR видеозапис в Dolby Vision при до 60 к/с, което осигурява много по-богата цветова гама.

За качеството на снимките ще кажа, че е отлично - с широк динамичен обхват, детайлност и може би ключовото при iPhone - близки до естествените цветове. Последното е важно, защото понякога при сравнение със снимките от други модели може да забележите по-наситени цветове и някак по-жив образ спрямо това, което постига iPhone 12 Pro Max. В крайна сметка е въпрос на лични предпочитания кои кадри ви допадат повече, просто трябва да имате предвид, че основната цел на камерата при iPhone-а е да постигне максимално естествени цветове и близък до реалността образ.

Apple iPhone 12 Pro Max @ nixanbal.com

Колкото до предната т.нар. TrueDepth камера - тя все така използва 12 МР сензор и бленда f/2.2, но вече предлага нощен режим за селфита, Deep Fusion, Smart HDR 3 и дори Dolby Vision видеозапис. А и възможност за ProRAW снимки, които споменах по-рано.

Тук ще си поговорим за отключването на телефона с биометрични данни, за което нямате избор и единственият вариант е да използвате въпросната система от сензори и камери, обединени под името Face ID. Просто защото скенер за пръстови отпечатъци липсва. Хубавото е, че Face ID работи супер бързо, надеждна е и ме разпознава дори със слънчеви очила или нощем в пълен мрак. Лошото е, че живеем във време на пандемия, в което всички носим маски и в магазина например е невъзможно да отключа телефона си с Face ID, освен ако не си сваля маската, но тогава по-добре е просто да въведа ръчно паролата си. Същото нещо е проблем и при плащане с Apple Pay, което е страхотно улеснение и се радвам, че работи в България вече близо две години. За да използвам разплащателната система на iPhone 12 Pro Max обаче на касата пак трябва да сваля маската си, за да потвърдя самоличността си.

A14 Bionic

iPhone 12 Pro Max използва новия чипсет A14 Bionic на Apple, който е произведен по 5нм процес и включва две супермощни процесорни ядра на 3.1 GHz + 4 ядра на 1.8 GHz. Компания му правят 6 GB RAM и до 512 GB вградена памет. Като цяло това е един от най-мощните процесори в смартфон към момента, който прави възможни всякакви сложни изчислителни процесори, включително много от триковете на камерата.

Смартфонът има 5G модем и добрата новина е, че всички модели от серията iPhone 12 вече поддържат 5G мрежите на VIVACOM и A1.

По отношение на конфигурацията не мисля, че има смисъл да си говорим за цифри и впечатления, защото ситуацията не е по-различна от всеки друг път. Въпреки някои драми от близкото минало, в годините Apple успяха да наложат смартфоните си като едни от най-добрите за по-дълъг период на ползване. Говорим за 3-4 и повече години, в които тези устройства ще работят без признаци на остаряване и нещо повече - ще бъдат актуални в софтуерно отношение. Някъде там е възможно да се наложи подмяна на батерията, но това е ограничение на съвременната технология, която се използва за нея.

Apple iPhone 12 Pro Max @ nixanbal.com

Добрата новина тази година е, че Apple най-после остави в миналото 64 GB версия за базовия модел. Е, поне при версиите Pro на смартфоните си, защото iPhone 12 и iPhone 12 mini все така са с 64 GB стартово. iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max обаче идват със 128 GB, което днес е абсолютният минимум. В моя случай апаратът е с 256 GB, защото... Хората с малки деца знаят защо - на ден правя многократно повече снимки и клипове отпреди, а с въвеждането на Apple ProRAW файловете са в пъти по-големи.

Батерия и зареждане

Продължавам с батерията на iPhone 12 Pro Max, която за изненада на всички се оказа малко по-малка от тази на iPhone 11 Pro Max. Капацитетът й е 3687 mAh (спрямо 3969 mAh при iPhone 11 Pro Max), което звучи смешно на фона на топмоделите с Android, но такова сравнение не бива изобщо да се прави, защото тук говорим за съвсем различна операционна система, за различен процесор и въобще друга екосистема. Истината е, че независимо от всякакви числа и показатели, iPhone 12 Pro Max е един от смартфоните с най-издръжлива батерия, които съм използвал досега. При мен зареждането се случва на два дни, а това е повече от впечатляващо в днешната смартфон реалност.

Колкото до самото зареждане - да, в кутията на iPhone 12 Pro Max, както и на всички други от серията, липсва зарядно за електрическата мрежа и всички те идват само с кабел. При това кабел от Lightning към USB C, което ще затрудни някои потребители с по-стари компютри. За щастие успоредно с новия iPhone аз обнових и лаптопа си, така че сега мога лесно да го зареждам от единия порт, но понякога използвам и зарядното на Galaxy Note 20 Ultra, което също е с USB C конектор. Разбира се, Apple препоръчва да използвате само оригинални или сертифицирани зарядни, като добрата новина, ако сте склонни да похарчите малко пари допълнително, е, че се предлага по-бързо 20 W зарядно за новите модели iPhone 12. Цената му е около 50 лв. и с него ще зареждате 50% от капацитета на батерията за 30 минути.

Apple iPhone 12 Pro Max @ nixanbal.com

Един от акцентите с тазгодишните смартфони на Apple е и въвеждането на магнитно безжично зареждане - т.нар. MagSafe. На този етап не съм открил кой знае какъв смисъл и не го използвам лично, но ако сте изкушени от безжичното зареждане - това е най-добрият вариант за вас, с който ще постигнете 15 W зареждане. Цената му е около 90 лв., но към него трябва да имате и споменатото по-горе 20 W зарядно - така че общо около 140 лв.

Apple представи MagSafe като цяла екосистема с аксесоари тип калъфчета и други, които се възползват от въпросните магнити, но честно казано цялата тази история на този етап за мен е пълна бутафория.

Стерео звук

Приключвам ревюто с темата за звука, който, разбира се, е особено важен и за слушането на музика, и за гледането на видеа, и за гейминга. Особено когато говорим за смартфон от най-висок клас. Apple продължава да използва система от два говорителя, като единият е отдолу, а другият в слушалката - подобен е и подходът на Samsung. Само че при пряко сравнение с Note 20 Ultra бих казал, че моделът на корейците звучи с повече плътност и дълбочина спрямо iPhone 12 Pro Max. Това не означава, че последният има лош звук или че няма достатъчно мощ, напротив. Просто Samsung са успели да извадят една идея по-богато звучене от своя модел. Разбира се, това бихте забелязали, само ако имате двата апарата един до друг.

Apple iPhone 12 Pro Max @ nixanbal.com

Иначе iPhone 12 Pro Max няма жак за слушалки, след като Apple беше първата компания, която го премахна и наложи това като тенденция при всички производители. В комплекта вече не влиза и преходник, така че остава или да имате такъв от предишен модел iPhone, или да потърсите специални слушалки с Lightning накрайник, или най-лесното и това, което Apple се надява, че ще направите - да прегледате вариантите за безжични слушалки от серията им AirPods. Независимо от алтернативите на пазара, заради лекотата на свързване, някои дребни специални екстри, а и заради доброто им звучене - бих избрал тъкмо AirPods, ако купувам безжични слушалки за iPhone.

Под чертата

Под чертата iPhone 12 Pro Max е изключително добро предложение от премиум сегмента, което покрива всички ключови изисквания. Поне за мен. Това означава, че предлага отличен дисплей, супер способна камера с безупречно стабилизиран видеозапис, солидна конфигурация, както и батерия, осигуряваща поне два дни време на ползване. Всъщност понякога дори забравям кога последно съм зареждал апарата, а това означава много на фона на днешните смартфони.

Като допълнителни ценни екстри бих отбелязал високата защита от прах и вода, която за мен е супер важна, стерео говорителите, както и продължителната софтуерна поддръжка, която ще задържи този смартфон актуален за дълго време напред.

Като недостатък мога да кажа, че усещам липсата на скенер за пръстови отпечатъци, който просто заради ковид кризата наистина би бил ценна добавка, макар и при други условия да не бих го избрал пред Face ID. А също и ситуацията със зареждането, която в крайна сметка смятам, че ще накара много хора да отделят пари за допълнително зарядно с адекватна скорост на зареждане.

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer