НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Note 10+

ВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Note 10+

5170
Написана от  nixanbal

Samsung Galaxy Note 10. Само че плюс. Защото тази година за първи път имаме две версии на флагман смартфона с писалка, но тъкмо Note 10+ е истинският наследник на миналогодишния модел. Първото, което трябва да знаете за него, е, че това е най-добрият дисплей в смартфон на пазара. Второто е впечатляващият дизайн. А третото - S-Pen е още по-функционален. Пълните подробности за тези и всички останали характеристики на Galaxy Note 10+ - гледайте в следващото видео...

Дисплей

Дисплеят. Това е първото, което ще срещне погледа ви, когато видите за първи път Note 10+. Той е огромен и без никакви рамки. Селфи камерата е изрязана в екрана и е центрирана в горната му част, за да е възможно най-малко натрапчива. Започвам с дисплея, защото аз използвам Galaxy S10+ и не очаквах Note 10+ да успее да ме впечатли точно с това. Но корейците са постигнали още по-фини рамки и ефектът наистина е уау.

Също толкова вълнуваща е и гледката от новия Dynamic AMOLED панел, който е HDR10+ сертифициран и предлага още по-богата цветова гама. Това, заедно с високата Quad HD+ резолюция и гъстота на пикселите от близо 500 ppi, прави изображението на този дисплей най-доброто, което ще видите в смартфон до момента.

Ревю на Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

Освен селфи камерата, по-надолу в дисплея е вграден и ултразвуков скенер за пръстови отпечатъци. Въпросният работи доста пъргаво и се надявам във времето да става все по-бърз с разпознаването.

S-Pen

Екранът на Note 10+ е ключов елемент от характеристиките му, защото е не просто мястото, на което ще гледате видео и ще четете новини, а площта, върху която се разгръща потенциалът на стилуса S-Pen.

Infographic Galaxy-Note10 S-Pen

Новият S-Pen може всичко, което и този на миналогодишния Note 9. Тогава Samsung добави в стилуса Bluetooth свързаност, което позволи с бутона му да се управляват някои функции в телефона. Например да си правите снимка от разстоение. Тази година обаче S-Pen вече е оборудван с няколко нови сензора, жироскоп и акселерометър, които му помагат да разпознава движения по 6 оси и така добавят възможност за контрол на някои игри и приложения с жестове в различни посоки. Нещо като вълшебна пръчка. Отстрани изглежда малко странно и не съм сигурен доколко ще бъде полезно, но може би в някои конкретни случаи си струва да се опита. Например при прелистване на слайдовете от презентация, управление на песните в Spotify или когато сте оставили телефона на масата и гледате видео с приятели. Приложенията всъщност могат да бъдат безкрайни, защото Samsung отвори кода на тази функционалност за разработчиците и скоро всички ще могат да добавят управлението с жестове в своите игри и приложения. Така или иначе, не е екстра, която трябва да ви накара да си купите Note, но е приятна малка добавка, която феновете на серията ще оценят.

Ревю на Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

Другите новости при S-Pen включват възможност за писане на текст ръкописно и превръщането му в подреден текстов файл, който можете да редактирате и да изпратите в различен формат на контактите си. Също добавка от тази година е AR Doodle, което е доста по-забавно приложение на писалката. AR Doodle позволява да отворите камерата и да рисувате върху човека в кадър - например да му сложите мустаци и очила, които ще се движат естествено, следвайки неговите движения, сякаш за залепени върху лицето му. Това е нещо като AR филтрите на Facebook, само че ги създавате вие и след това можете да запишете забавни клипове, които да изпратите.

Камерите

Така преминавам към камерите, защото една от тях играе важна роля във въпросното приложение AR Doodle. Това е т.нар. DepthVision камера или 3D ToF сензор, които набират все по-голяма популярност. Вече съм ви представял различни модели смартфони с такава камера, като дори Samsung я имаха при Galaxy S10 5G и Galaxy A80. При новия Note 10+ обаче 3D ToF сензорът е подобрен и вече е с VGA резолюция. Това добавя още възможност за измерване на разстояния, ако например правите ремонт и пресмятате къде да поставите новото кресло в хола, както и по-добър ефект с размазан фон при снимки, а и при видео. Добавена е т.нар. екстра Live Video, при която обектът на преден план е на фокус, а всичко около него е размазано, но истината е, че все още има доста работа за по-прецизно изрязване на фигурата и на този етап не бих използвал функцията.

Извън четвъртия 3D ToF сензор Samsung Galaxy Note 10+ всъщност използва добре познатата от Galaxy S10+ тройна камера. Тя включва 12 МР основен сензор с оптична стабилизация и променлива бленда (f/1.5 - f/2.4) на обектива, която се напасва автоматично спрямо условията на осветеност. До него е още един 12 МР сензор с телеобектив за 2х оптичен зуум и отново оптична стабилизация, както и 16 МР сензор с ултраширок обхват на обектива от 123 градуса.

Ревю на Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

Като цяло камерата на Note 10+ е пълна с купища екстри и богат списък режими на снимане, както на статични кадри, така и на клипове. За обработката на видеозаписите между другото има вградена още по-добра обработваща програма, както и усъвършенствана стабилизация. И също при видеото е добавена функцията Zoon-in mic, която ви позволява да подсилите звука, идващ от обекта, към който зуумвате по време на запис. За тази цел Note 10+ има трети микрофон, скрит странично на тройната му камера.

Резултатите са сред най-добрите, които можете да постигнете със смартфон днес, като DxOMark дори поставиха четворната камера на Note 10+ на първо място в класацията си. Разбира се, не бих приел мнението им за меродавно, но реално няма много, за което да се оплачете, докато снимате с новия топмодел на Samsung. Единственият ключов елемент е оптичният зуум, който тук е само 2х, докато при Huawei P30 Pro например има 5х, но аз съм ви споделял, че обикновено избягвам да използвам приближение, дори да е без загуба в качеството. Неоспоримо предимство на Huawei обаче остава светлочувствителният им сензор от Sony, който постига доста ясни снимки, дори при пълен мрак.

снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

две сцени (горе и долу), заснети с всяка от трите камери на Note 10+

снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

още снимки с камерите на Galaxy Note 10+:

снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

Селфи камерата при Note 10+ е 10 MP и има автофокус, бленда f/2.2 и 80° обхват. Тя също прави портрети с ефекта с размазан фон.

Конфигурация

При конфигурацията на Galaxy Note потребителите традиционно очакват най-доброто от Samsung, защото заради стилуса S-Pen и всички останали екстри смартфонът трябва да е добре обезпечен хардуерно.

Интересното е, че тази година, за разлика от предишните, Note 10+ не използва чипсета от S10+, а обявения с него Exynos 9825. Той включва първия 8-ядрен процесор на Samsung, произведен по 7nm процес. Промените спрямо Exynos 9820 (8nm) не са твърде сериозни, нов се пак такива има. Новият чипсет е по-способен в графичната обработка и по-подходящ за гейминг, а освен това има оптимизации, свързани с живота на батерията, които бих казал, че са най-ценното.

Конфигурацията на Note 10+ се допълва от цели 12 GB RAM и 256 GB вградена памет за базовата версия или 512 GB за по-напомпаната. И в двата случая има microSD слот, който между другото липсва при стандартния Note 10.

Ревю на Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

Излишно е да казвам, че Note 10+ реагира светкавично на всяка команда и изпълнява тежки задачи без каквото и да било забавяне. Може би най-важното, което трябва да знаете тук, е, че конфигурацията на този смартфон ще бъде адекватна за поне 2 или 3 години напред.

Батерия и зареждане

Продължавам ревюто с друга ключова тема, която заслужава специално внимание - батерията и зареждането. Samsung Galaxy Note 10+ има батерия с капацитет от 4300 mAh, което е най-голямата батерия в модел от серията досега. По-интересното е как се справя тя в ежедневното ползване на апарата. При мен той издържаше по ден и половина работа без ограничения, като най-често вечер си лягах с около 30% оставащ заряд. Разбира се, ако решите да постигнете по-дълго време на ползване - с някои дребни ограничения бихте могли. За мен и това е съвсем ОК, защото е oсезаемо повече от моя S10+.

Другото важно подобрение спрямо S10+ е бързото зареждане. Galaxy Note 10+ е първият смартфон на Samsung, който може да се зарежда с 45 W зарядно, запълващо батерията му за около половин час. То се продава отделно, но това, което влиза в комплекта е 25 W и всъщност не е никак разочароващо. С него Note 10+ може да бъде зареден от 0 до 100% в рамките на 65 минути. Имайки предвид, че моят S10+ идва с 15 W зарядно - промяната е изключителна.

Ревю на Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

Разбира се, както всички топмодели на компанията в последните 5 години, този тук също поддържа безжично зареждане, което е 15 W, а също и обърнато безжично зареждане. С последната технология, която Samsung нарича PowerShare, можете да отдадете от заряда на своята батерия, за да заредите телефона на приятел, но аз не бих го сторил. По-скоро бих казал, че функцията ще бъде полезна за зареждане на безжични слушалки тип Galaxy Buds или смартчасовник, които не изискват много енергия, за да функционират.

Дизайн

Приключвам ревюто с темата за дизайна, който споменах още в началото. Наистина това е един от най-красивите телефони, ако не и най-красивият до момента, колкото и субективен да е въпросът. Note 10+ има двойно извит дисплей със супер тънки рамки, като и той, и задният стъклен панел са покрити от защитно стъкло Gorilla Glass 6. Основната конструкция е алуминиева, а не стоманена, което го прави да отстъпва пред iPhone, но да се надяваме, че няма да ви се налага да изпитвате здравината на корпуса. Той между другото е с IP68 защита от прах и вода и принципно може да издържи потапяне под вода, но не е препоръчително да го правите.

Профилът на телефона е едва 7.9 мм, а теглото му е под 200 грама, което е постижение на фона на огромния дисплей и солидната батерия.

За ефектния външен вид на новия Note допринася най-вече изключителният безрамков дисплей, но също и новият цвят Aura Glow, който има огледална повърхност, преливаща в най-различни нюанси. Другият ми любим цвят за модела е бялото, което е без никакви блясъци и има ефекта на мрамор.

Ревю на Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

При дизайна ще забележите и липсата на отделен бутон за гласовия асистент Bixby на Samsung, което е щастлива новина, защото на този етап не виждам смисъл от алтернатива на Google Assistant. Така Note 10+ има само бутони за регулиране силата на звука и стандартен бутон за включване, който принципно може да активира и Bixby, но предполагам, че дори не искате да ви разказвам как става това. Под чертата - можете тотално да изключите Bixby и просто да забравите за него. Все пак любопитно е, че в падащата лента с шорткътите има и софтуерен бутон за изключване.

Другата ключова новина от външния вид на Note 10+ е липсващият жак за слушалки. Samsung удържа фронта до модела S10+, но занапред изглежда и при тях тази екстра няма да присъства. Причините от една страна вероятно е, че така се освобождава място за други компоненти, а от друга - все повече хора използват безжични слушалки. Самите Samsung предлагат модела Galaxy Buds, който със сигурност биха искали да продават все по-добре занапред, така че ето начин да стимулират клиентите си да срежат кабела. Честно казано не знам дали реално това все още е проблем за някого, след като почти всички производители вече не предлагат 3.5 мм жак в топмоделите си, но лично аз не съм го използвал нито веднъж, откакто съм с S10+.

Ревю на Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

Note 10+ е изгубил жака си, но не и стерео високоговорителите си. Слушалката на апарата е почти незабележима, но отгоре има още един изход, който служи за отвеждане на звука навън. Не бих казал, че има някаква разлика в звученето между Note 10+ и S10+, което е по-скоро добра новина, защото спикърите са подходящи както за гледане на видео без слушалки, така и за пускане на няколко парчета от Spotify.

Под чертата

Това е той. Новият Galaxy Note 10+ е най-доброто от Samsung досега. Вълнуващ дизайн и впечатляващ дисплей, напомпана конфиурация, солидна батерия и още по-функционален стилус са част от акцентите при този модел. Основната камера, макар и вече четворна, не е сериозна крачка напред спрямо S10+, но смартфонът не цели да изкуши тези потребители, а и обичайно новостите във фотографията идват със серията Galaxy S.

Note 10+ има своята фен база от ползватели, които вероятно трудно биха сменили серията, просто защото никоя друга не предлага подобен микс възможности. Тази година Samsung адресират не само тези, но и други групи клиенти, които се опитва да привлече с нови възможности в графа гейминг и забавления.

Ревю на Samsung Galaxy Note 10+ @ nixanbal.com

Може би най-видният ход за привличане на нова аудитория към серията Note обаче е по-малкият модел Note 10, който предлага предимствата на S-Pen в по-компактни размери и на малко по-ниска цена.

Xiaomi Mi MIX Alpha е обвит в дисплей концептуален смартфон

Xiaomi представи днес концептуалния си смартфон Mi MIX Alpha, който е с впечатляващ, макар и не толкова практичен дизайн. Устройството…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer