НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy S21 и Galaxy S21+

ВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy S21 и Galaxy S21+

3083
Написана от  nixanbal

Тази година разликата между премиум модела Galaxy S21 Ultra и стандартния Galaxy S21 е значително по-сериозна спрямо миналото поколение, но от друга страна S21 и S21+ са почти идентични. Тъкмо затова реших да ви разкажа за двата по-достъпни модела в едно общо ревю. Какви са впечатленията от едноседмичната ми работа с двете устройства, по-удобен ли е плоският дисплей, забележимо ли е понижаването на резолюцията и липсва ли ми microSD слотът - ще ви разкажа в следващите минути.

Дизайн и изработка

Започвам с дизайна, който при Galaxy S21 и Galaxy S21+ е идентичен. Смартфоните са доста смела промяна и бих казал най-сериозната за Samsung от доста време насам. Акцентът при тези устройства е плочката на основната камера, която се слива с металната рамка и е в същия цвят като нея. Разбира се, визията е въпрос на вкус, но за мен това е много добър начин компанията да отличи смартфоните си от всички останали.

Също за двата модела е характерен плоският дисплей. Въпреки че Samsung вече генерално започна да намалява извивките, тук такива изобщо няма. Всъщност има едно минимално изпилване на ръба на покривното стъкло, така че когато плъзвате пръста си отстрани, усещането е по-приятно и плавно. За мен този вариант е съвсем удобен и не бих казал, че ми липсва извитият екран, но пък при S21 Ultra той сякаш му придава една идея по-модерен вид. Въпросът е докога. Защото на пазара сякаш вече се заформи тенденция за връщане към плоските дисплеи, изцяло приета и от Apple, така че бих очаквал в някакъв момент всички да изоставят извивките.

Ревю на Samsung Galaxy S21 и Galaxy S21+ от nixanbal.com

Между Galaxy S21 и Galaxy S21+ обаче има една осезаема разлика и въпреки че тя не е видима на първо четене, усеща се, когато ги вземете в ръка. Става въпрос за материалите на изработка, които при S21+ е най-новото и здраво стъкло Gorilla Glass Victus и за дисплея, и за гърба, но при S21 само екранът е покрит от него. Задният панел на най-достъпния модел е пластмасов и това се усеща в ръката. Не бих казал, че създава усещане за супер евтин продукт, но със сигурност бих предпочел стъклото в ръката си - прави апарата по-тежък и солиден. А и като покритие са различни - въпреки че и в двата случая гърбът е матов и между другото не задържа пръстови отпечатъци, стъклото на S21+ е по-гладко и приятно на допир.

Като цяло Galaxy S21 е много сходен като усещане до обявения миналата година по-достъпен Galaxy S20 FE, който имаше същия поликарбонатен гръб.

И двата апарата са с висока защита от прах и вода IP68, което означава, че могат да преживеят дори пълно потапяне в сладка вода, но не е препоръчително да тествате умишлено.

Също така и S21, и S21+ имат стерео високоговорители, като единият е отдолу, а вторият е в слушалката, която между другото е едва забележим процеп над дисплея и отначало ми беше трудно да повярвам, че изобщо съществува. Звукът е супер качествен и е приятно да слушате през говорителите не само аудиото към видеа в YouTube и Netflix, но и да си пуснете някое любимо парче в Spotify.

Дисплей

Нещата при дизайна обаче не са само в полза на Galaxy S21+. По-достъпната версия е и по-компактна, а това може да е ключово предимство за някои потребители. Тук имаме 6.2" спрямо 6.7" екран, така че стандартният S21 е много по-удобен и е по-лесно да го ползвате с една ръка. Софтуерът на Samsung обаче е един от най-добре оптимизираните за ползване на големи екрани, така че дори да сте с S21+ или Ultra - на много места в интерфейса ще забележите хитри улеснения за достигане на по-горните части на дисплея.

Дисплеят и при двата модела е с Dynamic AMOLED 2X панел със 120 Hz опреснителна честота, която намалява драстично размазването при скролиране през съдържание, а всякакви анимации и движения по екрана са много по-гладки. 120 Hz опресняване Samsung въведе със серията S20 през 2020 г. и се радвам, че тук го запазва и дори надгражда. Надгражда, като прави този режим адаптивен - т.е. опреснителната честота автоматично се променя между 48 и 120 Hz в зависимост от нуждата. Целта е, ако например четете някой сайт или пишете в чата - честотата да е по-ниска, защото по-висока така или иначе не ви е нужна. Съответно при гледане на видео или гейминг - опресняването е по-високо. Този режим може да е нещо незабележимо за потребителя, но всъщност е ценен ъпгрейд, който допринася за пестенето на батерията.

Ревю на Samsung Galaxy S21 и Galaxy S21+ от nixanbal.com

След добрата промяна обаче, идва и по-скоро негативната. При Galaxy S21 и S21+ Samsung сваля резолюцията от Quad HD+ (1440p) на Full HD+ (1080p). Това прави гъстота на пикселите съответно 421 и 394 ppi. Честно казано странно решение за флагман серията, в която Samsung използва Quad HD резолюция още от Galaxy S6 насам, но изглежда производителят иска да позиционира S21 и S21+ една идея по-ниско, а Ultra от друга страна да продължи да бъде единственият премиум модел с ясно открояващи се преимущества. Честно казано Samsung няма лоши дисплеи във високия клас и тези два смартфона не са изключение. За мен картината, която предлагат те, с богатата цветова гама, дълбокото черно и високата яркост прави тези дисплеи съвсем адекватни за пазара. И нещо повече - през 2020 г. с Galaxy S20 имахме Quad HD, но за да се възползваме от 120 Hz опресняване, трябваше да свалим резолюцията тъкмо на Full HD. Така че реално тези потребители днес не би следвало да усетят никаква промяна. Във всеки случай ще се радвам да споделите в коментарите какво вие смятате за това решение и мислите ли, че има логична обосновка.

В дисплеите на Galaxy S21 и S21+ има и още един сериозен ъпгрейд, който е едно от най-ценните подобрения в тези устройства лично за мен. Samsung използва чисто новия скенер за пръстови отпечатъци на Qualcomm, който е с по-голяма площ - т.е. по-лесен е за улучване, а освен това е с 50% по-бърз. Не мога да коментирам колко точно по-бързо разпознава отпечатъците ми, но като потребител на последните няколко флагмана Galaxy мога да кажа, че тук нямам нито един неуспешен опит за отключване. А това беше проблем, който ме е побърквал с предходни устройства.

Този подобрен скенер идва в правилния момент и заради цялата COVID ситуация, която налага носене на маски и прави невъзможно ползването на далеч по-лесно работещата, макар и не толкова сигурна, технология за разпознаване на лицето.

В централната горна част на екрана традиционно за Samsung е изрязана и селфи камерата, която е 10 МР и прави доста приятни автопортрети. Може би най-смисленото подобрение спрямо предходните модели е опцията да изберете между по-естествени и по-светли цветове за селфитата си. Идеята е, че с първия режим производителят най-после позволява да избегнете всякакви подобрения и разкрасителни процеси, така че всяка бръчка по лицето ви да е ясно видима, както би била на живо.

Основна камера

Така стигам до основната камера, която при Galaxy S21 и Galaxy S21+ също е идентична и независимо кой от двата изберете, няма да се лишите от никакви екстри по отношение на снимките и видеозаписа.

Устройствата всъщност залагат на тройна система, включваща 12 МР основен сензор, познат от S20, 12 MP сензор с ултраширок обхват и 64 МР сензор за 3-кратен оптичен зуум.

Основният сензор, макар и да няма впечатляващите 108 МР на Galaxy S21 Ultra, залага на доста големи пиксели с размер 1.8 µm, широка бленда f/1.8, Dual Pixel AF технология и оптична стабилизация. Същата стабилизация има и при 64 MP камера, така че при приближение ще разчитате на по-стабилен кадър.

Ревю на Samsung Galaxy S21 и Galaxy S21+ от nixanbal.com

Въпросната 64 МР камера всъщност осигурява до 30-кратно цифрово приближение, т.нар. Space Zoom, като новото тази година е, че при него имате функцията за заключване на кадъра Zoom Lock. Тя се активира като задържите ръцете си неподвижни за секунда-две или просто докоснете квадратчето в ъгъла. Целта на Zoom Lock е да не позволява лекото треперене на ръцете да ви отмести от желаната сцена, което иначе се случва много лесно при толкова голямо приближение. Така че зуумът при S21 и S21+ е по-удобен за прилагане от този при S20, но имайте предвид, че точно тези кадри с 30х приближение не са с най-чудесното качество и надали ще отидат в Instagram акауната ви.

Ултрашироката камера за съжаление не е получила автофокус, както при Galaxy S21 Ultra, така че е все така с фиксирана фокусна система и 120 градуса обхват.

Като цяло снимките с Galaxy S21 и S21+ са доста сходни с тези с миналогодишните S20 и S20+. Разлика можете да забележите по-скоро при цветопредаването, което тази година е една идея по-приглушено и по-близко до естественото. Но не чак колкото това при iPhone - все още можете да разпознаете, че кадрите са заснети със смартфон на Samsung.

По отношение на видеозаписа все така се поддържа максимум 8K видео с 24 к/с, което лично аз не бих използвал често или дори никога. При него нямате стабилизация, а и на този етап все още у дома нямам 8K екран, на който да го гледам. Оптичната и електронната стабилизация обаче са изключителни при всички останали режими на видеозапис, включително 4K при 60 к/с, като на моменти дори изглежда, че е използван гимбал.

При режимите на снимане има промяна в името на Live focus, който вече е с доста по-логичното название Портретен режим и между другото работи отлично, размазвайки фона зад обекта на преден план независимо дали той действително е човек или някакъв предмет. Другата новост е засяга режима Single Take, който е станал още по-интересен и още по-ценен за някои конкретни ситуации, като например рожден ден, снимки на детето или домашния любимец - въобще моменти, в които искате да имате и снимки и клипове, но не можете да ги направите едновременно.

Ревю на Samsung Galaxy S21 и Galaxy S21+ от nixanbal.com

Новост е режимът Director's View, който позволява да записвате едновременно с две камери - една от основните + предната. Можете да изберете как да е позициониран записът от селфи камерата - дали да е в малък правоъгълник, да заема половината екран или да го няма изобщо, а освен това през цялото време виждате какъв е обхватът от трите основни камери и, ако прецените, можете да превключите към някоя от другите. Честно казано не знам в какви ситуации този режим би бил полезен, но си представям, че за влогъри и хора, които искат по-динамично видео това би бил някакъв интересен вариант.

Под чертата за камерите на Galaxy S21 и S21+ ще кажа, че не са сериозен скок спрямо S20 и със сигурност не са причина да подмените миналогодишния си смартфон. Ако обаче сте с Galaxy S10 или по-стар модел - тук ще получите доста нови неща и видимо по-качествени изображения и видеозапис. Най-способният камерафон на Samsung си остава Galaxy S21 Ultra, който е осезаемо по-скъп, но предлага 108 МР главен сензор, в пъти по-сериозно оптично приближение и много по-добри изображения при ниска осветеност.

Конфигурация

Така стигам до конфигурацията, която при цялата серия Galaxy S21 се базира на чисто новия чипсет Exynos 2100. Това на този етап се оформя като най-смелия и сполучлив опит на Samsung да създаде достойна алтернатива на Qualcomm, което е изключително важно, защото в региони като САЩ и Китай смартфоните на компанията излизат с чипсета Snapdragon 888. И ако има разминаване в представянето на двете платформи, това никак не би се харесало на потребителите, както се случваше всяка година досега. За съжаление нямам подръка бройка със Snapdragon за пряко сравнение, но за телефоните с Exynos 2100 мога да кажа, че са изключително пъргави и безпроблемно се справят с всякакви задачи, игри и приложения.

Това, разбира се, е очаквано от премиум моделите всяка година, а според официалната информация чипсетът на серията S21 е по-добър от този при S20 с 30% по-висока производителност на процесора и с 40% на графичния чип.

Ревю на Samsung Galaxy S21 и Galaxy S21+ от nixanbal.com

Конфигурацията при S21 и S21+ се допълва от 8 GB RAM и 256 GB вградена памет, което всъщност е единствената налична версия в България. Това е два пъти повече памет спрямо миналогодишните модели и с този ход Samsung вероятно цели да компенсира липсата на microSD слот. Това всъщност е още една отпаднала екстра от новите топмодели на корейците и със сигурност ще ядоса много от т.нар. Power user-и. Лично аз до момента винаги съм използвал модел Galaxy с microSD слот, но истината е, че така и не съм поставял карта памет, защото вградената сякаш ми е била достатъчно, а ако се е стигало до запълването й, съм ползвал услугата Google Photos, с която прехвърлям снимките и клиповете си в облака и ги изтривам от паметта на устройството. Разбира се, това е само моят случай и със сигурност няма да устройва всички потребители, но това е решението на Samsung. Не знам на какво точно се дължи то - дали е съобразено с дизайна и дебелината на смартфоните или пък има някакъв друг мотив - не знам. Но ще ми е интересно да споделите в коментарите своето мнение по въпроса - ще ви липсва ли слотът, смятате ли, че е задължителен при съвременните смартфони и искате ли Samsung да го върне със следващ модел?

Тук ще допълня, че и двата модела работят в 5G мрежи, но само Galaxy S21+ поддържа и ултрашироколентова технология (UWB).

Батерия и зареждане

По отношение живота на батерията тук имаме 4000 mAh капацитет при S21, който е същия като при S20, и цели 4800 mAh при S21+ - или с 300 mAh повече от S20+. При мен и при двата телефона батерията издържаше съвсем безпроблемно ден - до ден и половина с максимум 5 часа включен екран. Не бих казал, че това е нещо впечатляващо и определено щях да се зарадвам на някакво сериозно подобрение в графа издръжливост, но със сигурност е в рамките на нормалното, което очакваме от днешните смартфони. Очаквам с интерес Galaxy S21 Ultra, който има още по-солидна батерия и адаптивно опресняване на екрана до по-ниска стойност с цел още по-добра енергоефективност.

Зарядно в комплекта вече няма. Смартфоните от серията S21 идват само с USB C към USB C кабел, което означава, че можете да ги зареждате така директно от лаптопа си, но той трябва да е по-нов модел, за да има въпросния конектор. Честно казано вече свикнах с това покрай iPhone 12 Pro Max, който зареждам или от лаптопа си, или с 20 W зарядно от моя Galaxy Note 20 Ultra.

Ревю на Samsung Galaxy S21 и Galaxy S21+ от nixanbal.com

Когато избирате зарядно, имайте предвид, че S21 и S21+ поддържат до 25 W зареждане или до 15 W безжично зареждане. Остава и функцията за обърнато безжично зареждане, с която можете да зареждате слушалки или други устройства, като просто ги поставите върху гърба на телефона.

Софтуер

В софтуерно отношение Galaxy S21 и Galaxy S21+ идват с актуалния Android 11, покрит от най-новата версия на фирмения интерфейс One UI 3.1. В нея лесно можете да се изгубите в дългите списъци настройки и екстри из менютата, което всъщност е едно от предимствата на тази платформа и се радвам, че потребителите получават толкова богат избор.

Сред интересните новости в софтуера са по-фините настройки на известията. Вече има история на известията, която трябва да се активира от менюто, а освен това можете да изберете да получавате известията от всички приложения под формата на изскачащи балончета, подобно на съобщенията във Facebook Messenger.

Другото ценно за мен нещо е режимът Eye comfort shield от настройките на дисплея. Това е нещо като щадящия очите режим, но еволюирал. Има автоматична настройка, която променя цветовата температура на екрана през целия ден - с фини корекции през деня и по-осезаемо вечер, когато е добре синята светлина от екраните да бъде намалена.

Ревю на Samsung Galaxy S21 и Galaxy S21+ от nixanbal.com

Под чертата

Това беше моето ревю на Galaxy S21 и S21+ - две от най-новите предложения във високия клас на Samsung, които са почти идентични, а изборът ви между тях трябва основно да е съобразен с нуждата от по-компактен или по-голям телефон. Аз харесах тези смартфони и то не само заради новия отличителен дизайн и цветовете на Танос, а и заради доста добре балансирания пакет екстри.

Да, със сигурност трябва да призная, че ъпгрейдтът тук не прави сериозен скок спрямо миналогодишните модели S20, но съм сигурен, че за собствениците на S10 и по-стари устройства има смисъл да направят ъпгрейд. Въпреки някои орязани екстри, тези два смартфона действително предлагат познатото премиум усещане и по отношение на производителност, и като камера и дисплей.

Липсващият microSD слот и намалената резолюция вероятно ще откажат някои фенове, но такава беше ситуацията и когато беше премахнат жакът за слушалки. На нас като потребители ни се налага да се напасваме с новата реалност, като или я приемем за нормална, или просто инвестираме парите си в нещо друго, което покрива очакванията ни до по-голяма степен.

OnePlus 9 отстъпва на Pro модела, но също има Hasselblad камера на значително по-ниска цена

OnePlus 9 Pro е премиум смартфонът на компанията, който е събрал всички най-високи технологии, предлагани някога от OnePlus. Заедно с…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer