НачалоВидео ревюВИДЕО: Смартфонът и пералнята в IoT ерата на Samsung

ВИДЕО: Смартфонът и пералнята в IoT ерата на Samsung

4360
Написана от  nixanbal

В смартфон приложението посочвам, че ще пера тениски, дънки и чорапи, а пералнята сама избира най-подходящия режим на пране. Малко по-късно получавам известие върху екрана на телевизора, че дрехите вече са чисти.

Това накратко е идеята на Samsung за мястото на пералната машина в ерата на Интернет на нещата, в която всички уреди у дома са свързани и контролът на умния дом е поверен на смартфона в ръцете ви.

Здравейте, вие гледате новото видео от поредицата за екосистемата смарт уреди на Samsung, в което на фокус е новата умна перална машина на компанията.

В това видео няма да ви разказвам подробности за това, че пералнята събира 9 килограма мръсни ризи и дънки, позволява добавяне на дрехи през малкото прозорче и след старт на прането, нито пък ще изпадам в детайли за системата QuickDrive, която върти двете части на барабана в две различни посоки, за да отстрани по-добре петната от кетчуп.

Смартфонът и пералнята в IoT ерата на Samsung

Да, връзката между смартфона и уред от категорията на т.нар. бяла техника в случая е нещото, което беше най-интересно за мен. В отделно видео вече ви разказах за възможността да управлявате робота прахосмукачка PowerBot през мобилния, а нещо подобно позволява и следващият продукт. Пералнята е част от IoT инициативата на Samsung - Smart Things - и чрез същото това приложение можете да управлявате и нея.

Нужно е просто да свържете смартфона си към Wi-Fi мрежата вкъщи, да стартирате приложението и то автоматично ще открие новия уред. Няколко секунди по-късно вече ще имате модела, изписан при останалите уреди у дома.

Смартфонът и пералнята в IoT ерата на Samsung

В конкретния случай през приложението Smart Things можете да стартирате пералнята, като избирате програма за изпиране, да посочвате в колко часа прането да е приключило и дори да задавате сценарий за автоматизация. Например - пералнята да се включи утре сутрин в 7 часа.

Screen Shot 2018-07-20 at 13.22.00

Най-полезната част за хората, които не са на ти с този тип техника обаче - да, говоря за себе си - е функцията Q-rator. Чрез нея посочвате дрехите, които сте заредили - например дънки, ризи и чорапи, избирате дали са тъмни или светли, както и степента на замърсяване, а приложението само решава коя е най-подходящата програма за случая. Разбира се, дори тогава имате възможност да модифицирате процеса - например да зададете повече обороти или по-високи градуси. Най-ценното тук е, че телефонът ви помага да не смесвате несъвместими тъкани, цветове и видове дрехи. Ще го оцените, ако в миналото сте имали случай, в който белите ви тениски са излезли от пералнята порозовели. Да, пак аз.

Смартфонът и пералнята в IoT ерата на Samsung

И понеже идеята на Samsung е не просто да управлявате уредите вкъщи през телефона, а и те да са свързани и да комуникират помежду си - новата им пералня може да ви известява за важни неща върху екрана на телевизора. След като сте избрали подходящата програма и вече сте се отпуснали на дивана - в горния десен ъгъл на телевизора ще получите нотификация, когато прането вече е приключило и можете да закачите тениските на простора. Разбира се, телевизорът трябва да е от същия производител и да е част от екосистемата Smart Things. Имайки предвид, че Samsung са се запътили стремително към ерата на интернет на нещата и добавят този етикет на все повече и повече устройства - много скоро и дори още днес - това няма да бъде трудна задача.

Huawei Mate X е първият 5G смартфон със сгъваем OLED дисплей

Както обеща преди няколко дни Huawei отбеляза присъствието си на Световния мобилен конгрес с голяма премиера. Всъщност няколко, но най-вълнуващото…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer