Умен град @ nixanbal

НачалоНовиниФоторазходка със Sony XPERIA XA1 до Седемте рилски езера

Фоторазходка със Sony XPERIA XA1 до Седемте рилски езера

2466
Написана от  nixanbal 04 септември 2017
Фоторазходка със Sony XPERIA XA1 до Седемте рилски езера

Този уикенд събрахме дружината и решихме да покорим Седемте рилски езера. Добре де - решихме го още преди няколко седмици, а и може би покорим не е точната дума, но пък след 8-часовата изтощителна разходка я усещам тъкмо намясто. Чувстваш се някак горд, че не си се отказал по стръмните пътеки на абсолютно непознат допреди това маршрут, който сякаш нямаше край. Обикновено съчетавам подобни разходки с някой способен камерафон, който да тествам в реални условия, само че този път не беше топмодел от най-висок ценови клас, а устройство, което струва около 500 лв. без договор.

Избрах Xperia XA1 на Sony, защото все още не бях имал възможност да разцъкам в детайли камерата му и най-вече - защото производителят направи амбициозна заявка с него - използвал е сензор, който доскоро беше запазена привилегия само за флагманите Xperia.

Става въпрос за 23 МР сензор IMX300 на Sony, който познаваме от модели като Xperia Z5 и серията Xperia X чак до модела XZ. Докато тези предишни устройства струваха около и над 1000 лв. при излизането си на пазара, днес Xperia XA1 се предлага за наполовина по-скромна сума.

Sony Xperia XA1

Какво обаче може камерата на този смартфон и заслужава ли си да го вземете със себе си на път, когато ви очакват невероятни гледки като тези край Седемте рилски езера - ще ви разкажа и покажа в следващото видео...

Основният фокус тук е, че Sony пренася използвания досега само във високия клас сензор в камерафон от средния ценови сегмент. Актуалните флагмани на компанията пък преминават към новия 19 МР сензор, но за него вече съм ви разказвал.

Разбира се, очакванията ми към Xperia XA1 и неговата 23 МР камера бяха по-високи от тези към другите модели от среден клас, въпреки че бях наясно, че снимките няма да са идентични с тези, направени с флагман. А причината е, че добрият сензор е основата на сполучиливите кадри, но не всички съпътстващи го технологии са пренесени тук.

DSC 0060

DSC 0150 DSC 0079

Има някои липсващи функционалности от топ камерафоните на Sony, сред които предикативният хибриден автофокус, сензорът за цветовата темтература, а също 4k видеозаписът и новата 5-осова стабилизация SteadyShot на XZ Premium.

Въпреки това при снимки с Xperia XA1 ще получите познато усещане. Това се дължи на идентичния с флагманите Sony интерфейс на камерата, както и на наличието на екстри като Superior Auto режим за автоматично разпознаване на сцената, режим с ръчни настройки и други.

DSC 0109

DSC 0338 DSC 0274

DSC 0310

Време е и за малко снимки. Апаратът успява да постигне някои много сполучливи кадри, които улавят богата палитра живи цветове и щедра детайлност, каквато бихте очаквали от 23 МР сензор. Всички снимки правих при автоматичен режим.

Да, динамичният обхват не е толкова широк, колкото при най-скъпите камерафони, а понякога изображенията са с клонящи към по-студената гама цветове, но дори така смятам, че сред снимките от разходката до езерата имам изключителни попадения. Разбира се, невероятните природни гледки спомогнаха за това.

Колкото до видеозаписа - той е с максимум Full HD резолюция при 30 к/с и има цифрова стабилизация SteadyShot. Предната камера пък е с 8 МР сензор и доста широк обхват за повече хора в селфито, както и същата дигитална стабилизация.

DSC 0366

Под чертата - Xperia XA1 на Sony показва, че камерата продължава да бъде една от най-важните и най-развиваните екстри на съвременните смартфони, като добрата новина е, че този процес засяга не само флагман устройствата, а и средния ценови сегмент.

Франция разследва Apple за умишлено забавяне на стари модели iPhone

Френската прокуратура разследва Apple във връзка с планираната амортизация на стари модели iPhone, съобщи във вторник Агенция Франс Прес. Ако…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer