НачалоНовиниВИДЕО: Умните кофи за боклук в София

ВИДЕО: Умните кофи за боклук в София

6284
Написана от  nixanbal 05 април 2019
ВИДЕО: Умните кофи за боклук в София

Знаете ли, че една малка черна кутия може да промени начина, по който се организира целият процес на сметосъбирането във вашия град? Това всъщност е сензор, който се инсталира в контейнерите за боклук и постоянно предава информация за това колко са пълни те, позволявайки на сметоизвозващата фирма да оптимизира маршрутите на своите камиони, а също така времето и разходите - както своите, така и нашите.

В новия епизод от видеопоредицата "Умен град", която реализираме съвместно с VIVACOM, ще ви разкажа как боклукът на София поумня и какви възможности ни дава LoRaWAN мрежата на оператора...

Започвам с това, че т.нар. "интелигентно управление на отпадъците" е сред любимите ми проекти от сферата умния град, защото зад него не стои някаква космическа технология и суперкомпютър, приложението му е лесно, а ефектът моментален и видим за всички.

Решението се прилага в пилотен проект през последните 6 месеца на 13 точки в столичната мрежа на Екобулпак и на общо 100 активни локации в града. Услугата се предоставя от VIVACOM, през чиято LoRaWAN мрежа се осъществява преносът на данни, съвместно с технологичния им партньор - SOITRON. Срещнах се с Десислава Петрова от словашката компания, която ми разказа повече за начина, по който работи системата.

Сензорът е голям приблизително колкото юмрук, има до 8 години живот на батерията, създаден е от негорим материал, с висока защита от вода и се прикрепя от вътрешната част на капака при контейнерите за разделно сметосъбиране или в най-горния край на вътрешната стена на старите метални или черни кофи за смесени отпадъци.

Разбира се, това оптимизиране води до по-малки разходи за събиране на боклука, защото фирмата може да реши да изпрати по-малък камион, ако няма достатъчно пълни контейнери за извозване. Или пък да пропусне отделни точки по обичайния си маршрут.

Тук много интересна подробност е, че самите шофьори също имат достъп до платформата през таблети, на които могат в реално време да получават информация или актуализиране на дневния си маршрут. Самите граждани също получават достъп до част от интерфейса на платформата и могат да откриват точното местонахождение на кофите, да проверяват колко са пълни в момента и да подават сигнали при нередности.

Линк към приложението за Android - цък, а за iOS - цък.

Да, интелигентното сметосъбиране е изключително любопитен сценарий от умния град, който за компаниите носи редица ползи. Технологията може да спести между 15 и 30% от разходите за сметоизвозване, сочат данни от реализирани през последните 3 години проекти на SOITRON в Словакия, Чехия, други страни на ЕС и в САЩ. За гражданите решението означава по-малко боклукчийски камиони в трафика и по-чист въздух, по-малко шум в жилищните квартали и край на препълнените кофи, които понякога стоят неизвозени с дни.

OnePlus 7T предлага тройна камера, 90Hz дисплей и Android 10

OnePlus представи току-що новия си топмодел OnePlus 7T, който вече предлага тройна основна камера, има 90 Hz опреснителна честота на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer