НачалоНовиниВИДЕО: "Вело Бургас" е още едно парче в пъзела на умния град

ВИДЕО: "Вело Бургас" е още едно парче в пъзела на умния град

7678
Написана от  nixanbal 09 ноември 2018
ВИДЕО: "Вело Бургас" е още едно парче в пъзела на умния град

Знаете ли, че в Бургас е възможно да наемете велосипед с SMS, след което местоположението на колелото винаги може да бъде открито чрез GPS проследяване, а система за видеонаблюдение служи като превенция срещу кражба и вандалски прояви? Това са акценти от още една услуга - парче в пъзела на умния град, който общината реди през последните години.

След като в предишния епизод от поредицата ни с VIVACOM ви разказах за проекта за смарт паркинг в Бургас, в следващите минути ще си поговорим за услугата за отдаване на велосипеди под наем в морския град, включително и за личния ми опит с нея от края на лятото...

Каква е идеята? Основната цел е гражданите да бъдат стимулирани да използват по-често велосипедите като начин не само за разходки в морската градина, но и като алтернативен градски транспорт за придвижване от точка А до точка Б в града. Да, подобен пример от години работи в почти всички европейски градове, в които съм бил, като удачен пример е любимата ми Барселона.

Но да се върнем в Бургас. Там услугата стартира през 2013 г., като днес са налични 200 велосипеда и 14 станции на различни точки в града, от които те да се вземат и освобождават. През 2017-а са добавени и първите електрически колела, които се зареждат на самата колонка, а при карането им движението може да бъде подпомагано с педалите от велосипедиста.

Когато за първи път използвах услугата, един от въпросните оранжеви велосипеди ми се стори особено тежък, поне сравнявайки го с моето колело. Оказа се, че дизайнът е специален за моделите, които се използват за подобни услуги и целта е конструкцията да бъде по-устойчива.

Самото наемане може да става чрез предварително закупена абонаментна карта, но като турист в Бургас аз избрах варианта да платя през месечната си сметка към мобилния оператор - т.е. чрез SMS. Тарифирането е по 1 лев на час. Всички детайли за услугата всъщност са достъпни на всяка от станциите, където има информационни киоски. На един от тях използвах и директната връзка с оператор, който исках да разпитам за начина на приключване на наемането. Оказа се, че просто колелото трябва да бъде върнато и заключено обратно на някоя от стоянките.

Хубавото в случая е, че не се разчита просто на един куп велосипеди, а има по-сериозна стратегия за превръщането на велотранспорта в по-атрактивен начин за придвижване за жителите и туристите в Бургас. Това включва и изграждане на пълноценна мрежа от велоалеи из града, която до момента има обща дължина от 60 километра. Маршрутите за велоразходки се удължават поетапно, както и увеличаването на станциите за наемане и освобождаване. Планирано е например да се изградят стоянки в Сарафово и Меден рудник, които ще са свързани и с велоалеи с останалата част на града.

Интересна подробност е, че тази услуга е накарала много хора да опитат варианта да се придвижват из града с велосипед, след което те са си закупили собствено колело. От общината дори отбелязаха, че фирмите за продажба и ремонт на велосипеди в Бургас са се увеличили сериозно в последните години.

Също любопитна подробност за мен беше, че велосипедите се следят чрез GPS, което прави кражбата безсмислена. Това също така дава възможност на служител от центъра да се свърже с велосипедиста и да го предупреди, ако види, че той се отдалечава прекалено много. Като цяло целта на общината е да се стимулират наеманията за по-кратки срокове и колелата да не са задържани без реална полза за потребителите. Средното време за наемане е около 35-40 минути, а през лятото и повече.

Услугата е допълнително защитена от системата за видеонаблюдение в града, с която са били откривани и задържани вандали преди време.

Това беше моят опит с Вело Бургас - реално работещ проект за транспорт с велосипеди в Бургас, който се радвам, че успях да тествам и лично, макар и само за няколко кръгчета по алеите покрай плажа. Надявам се видеото да ви е харесало, а ако имате досег с услугата и впечатления от нея - би било страхотно да споделите в коментарите. Винаги е интересно да чуем и гледната точка на гражданите на Бургас.

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer