НачалоНовиниВИДЕО: "Вело Бургас" е още едно парче в пъзела на умния град

ВИДЕО: "Вело Бургас" е още едно парче в пъзела на умния град

7710
Написана от  nixanbal 09 ноември 2018
ВИДЕО: "Вело Бургас" е още едно парче в пъзела на умния град

Знаете ли, че в Бургас е възможно да наемете велосипед с SMS, след което местоположението на колелото винаги може да бъде открито чрез GPS проследяване, а система за видеонаблюдение служи като превенция срещу кражба и вандалски прояви? Това са акценти от още една услуга - парче в пъзела на умния град, който общината реди през последните години.

След като в предишния епизод от поредицата ни с VIVACOM ви разказах за проекта за смарт паркинг в Бургас, в следващите минути ще си поговорим за услугата за отдаване на велосипеди под наем в морския град, включително и за личния ми опит с нея от края на лятото...

Каква е идеята? Основната цел е гражданите да бъдат стимулирани да използват по-често велосипедите като начин не само за разходки в морската градина, но и като алтернативен градски транспорт за придвижване от точка А до точка Б в града. Да, подобен пример от години работи в почти всички европейски градове, в които съм бил, като удачен пример е любимата ми Барселона.

Но да се върнем в Бургас. Там услугата стартира през 2013 г., като днес са налични 200 велосипеда и 14 станции на различни точки в града, от които те да се вземат и освобождават. През 2017-а са добавени и първите електрически колела, които се зареждат на самата колонка, а при карането им движението може да бъде подпомагано с педалите от велосипедиста.

Когато за първи път използвах услугата, един от въпросните оранжеви велосипеди ми се стори особено тежък, поне сравнявайки го с моето колело. Оказа се, че дизайнът е специален за моделите, които се използват за подобни услуги и целта е конструкцията да бъде по-устойчива.

Самото наемане може да става чрез предварително закупена абонаментна карта, но като турист в Бургас аз избрах варианта да платя през месечната си сметка към мобилния оператор - т.е. чрез SMS. Тарифирането е по 1 лев на час. Всички детайли за услугата всъщност са достъпни на всяка от станциите, където има информационни киоски. На един от тях използвах и директната връзка с оператор, който исках да разпитам за начина на приключване на наемането. Оказа се, че просто колелото трябва да бъде върнато и заключено обратно на някоя от стоянките.

Хубавото в случая е, че не се разчита просто на един куп велосипеди, а има по-сериозна стратегия за превръщането на велотранспорта в по-атрактивен начин за придвижване за жителите и туристите в Бургас. Това включва и изграждане на пълноценна мрежа от велоалеи из града, която до момента има обща дължина от 60 километра. Маршрутите за велоразходки се удължават поетапно, както и увеличаването на станциите за наемане и освобождаване. Планирано е например да се изградят стоянки в Сарафово и Меден рудник, които ще са свързани и с велоалеи с останалата част на града.

Интересна подробност е, че тази услуга е накарала много хора да опитат варианта да се придвижват из града с велосипед, след което те са си закупили собствено колело. От общината дори отбелязаха, че фирмите за продажба и ремонт на велосипеди в Бургас са се увеличили сериозно в последните години.

Също любопитна подробност за мен беше, че велосипедите се следят чрез GPS, което прави кражбата безсмислена. Това също така дава възможност на служител от центъра да се свърже с велосипедиста и да го предупреди, ако види, че той се отдалечава прекалено много. Като цяло целта на общината е да се стимулират наеманията за по-кратки срокове и колелата да не са задържани без реална полза за потребителите. Средното време за наемане е около 35-40 минути, а през лятото и повече.

Услугата е допълнително защитена от системата за видеонаблюдение в града, с която са били откривани и задържани вандали преди време.

Това беше моят опит с Вело Бургас - реално работещ проект за транспорт с велосипеди в Бургас, който се радвам, че успях да тествам и лично, макар и само за няколко кръгчета по алеите покрай плажа. Надявам се видеото да ви е харесало, а ако имате досег с услугата и впечатления от нея - би било страхотно да споделите в коментарите. Винаги е интересно да чуем и гледната точка на гражданите на Бургас.

VIVACOM вече предлага заплащане за съдържание от Apple чрез месечната сметка

VIVACOM обяви, че от днес започва да предлага на клиентите си възможност да плащат за съдържание от Apple чрез месечната…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer