НачалоНовиниVIVACOM: Скорост от 100 Mbps няма да е проблем, щом LTE мрежата бъде готова

VIVACOM: Скорост от 100 Mbps няма да е проблем, щом LTE мрежата бъде готова

9918
Написана от  nixanbal 15 февруари 2012
VIVACOM: Скорост от 100 Mbps няма да е проблем, щом LTE мрежата бъде готова

VIVACOM е вторият мобилен оператор в страната, който започва тестове на LTE мрежа. Срещнах се с двама от специалистите на тема LTE във VIVACOM не само да разбера какви са плановете на телекома на този фронт, но и да науча повече за самата технология. Според Бойчо Станков, старши мениджър „Планиране на достъп и пренос“ и Живко Ковачев, мениджър „Планиране на радио достъп“, мрежата на VIVACOM е готова за ерата на LTE и след като приключи тестовият период до края на юни 2012 г., предстои да се изготви бизнес план и технологията да стартира комерсиално, когато пазарът покаже, че е готов и има нужда от нея.

Как точно се извършват тестовете, какви скорости реално ще постигаме докато си разцъкваме лаптопа в любимото кафе и още подробности около LTE за любознателните ще научите от следващите редове...

Преди да започнем разговора, Бойчо Станков побърза да уточни нещо, което ви споменах и в първия пост от проекта. LTE не е 4G, води се 3.9. 4G, както всички го рекламират, реално е LTE Advanced, която осигурява по-високи скорости, пояснява той. Но понеже става въпрос за чисто нова технология, съвсем различна от 3G, приемаме, че LTE е 4G. Въпреки това при някои тестове с всички приложения и надграждания на UMTS с нея могат да се постигнат по-високи скорости и от LTE.

В началото на януари обявихте, че започвате изграждането на тестова LTE мрежа; На какъв етап е процесът в момента?

Получихме лиценз за допълнителна честота на 1800 MHz, като мрежата ще бъде изградена в няколко града. Целта е да я тестваме с максималните й възможности от цяла 20 MHz лента, което не може да стане със съществуващите ни в момента канали. Това е причината, поради която искаме тестове. Лицензът ни е до края на месец юни и дотогава трябва да сме изградили мрежата, да сме извършили тестовете и да сме приключили.

След това обаче предстои разработването на бизнес кейса и преценката кога ще е най-добрият момент мрежата да стартира комерсиално. Във всеки случай може да се каже, че мрежата ни е LTE ready (готова за LTE).

Ще бъде ли ценово достъпна технологията за потребителите?

Много зависи, има различни фактори. При нас основният разход ще бъде честотната лента. Годишната такса и първоначалната такса, която се плаща, са огромни. Т.е. разходите са твърде големи, за да може да се постигне кой знае колко добра цена.

Но всъщност не очакваме да има разлика между цените на мобилния интернет през 3G и през LTE. Политиката по целия свят е, че има една тарифа за пренос на данни, чиято цена може да варира в зависимост от това, каква скорост е гарантирана на потребителите. Т.е. ако абонатът иска гарантирани по-високи скорости – цената ще бъде по-висока.

Чисто от потребителска гледна точка какви ще са предимствата за абонатите?

Високите скорости. Освен това с LTE се увеличава капацитетът на мрежата. И ако например 100 души искат да свалят нещо едновременно и са в 3G покритие, те теглят с по-бавна скорост и заемат капацитет за по-дълго. Ако скоростите са високи като при LTE – всичко става по-бързо, изтеглят съдържанието и капацитетът се освобождава за следващите потребители.

А в реална ситуация – ако се разхождам в София и браузвам в LTE покритие, какви скорости мога да постигна?

Все още не сме провели тестовете, но 100 Mbps не би трябвало да са проблем при голяма честотна лента – при 20 MHz. Тестовете ще бъдат статични и динамични и естествено при втория, когато си в движение, скоростите са по-малки. Но се очаква да се достигнат наистина високи скорости – 90-100 Mbps, колкото декларират доставчиците.

Кой ще бъде доставчикът на оборудването за LTE мрежата на VIVACOM?

За доставчик на оборудването тестваме три варианта. Предстои да оценим коя е най-ефективната оферта от техническа, а също и от финансова гледна точка.

Можете ли да кажете нещо повече за самите тестове, които сега започвате?

Една от основните причини, поради които ще извършим тестовете, е да проверим дали тази мрежа може да работи добре със съществуващите технологии. Т.е. да не е просто LTE сама по себе си, а да имаш възможност да минаваш от едната мрежа в другата. Например абонатът е в движение - от открито влиза на закрито, където няма LTE покритие. Той трябва да може да продължи интернет връзката си, преминавайки към 3G или 2G.

Защото честотата на 1800 MHz прониква по-трудно в сградите, при 2100 MHz е още по-трудно. Затова при UMTS ние сме на 900 MHz и така имаме най-доброто вътрешно 3G покритие в сградите. Освен това се разпространява по-добре и в извънградска среда. Затова при 1800 MHz при LTE няма да можем да осигурим същото покритие, както при UMTS на 900 MHz и ще трябва да осигурим на абонатите прехвърляне от едната мрежа на другата, ако покритието бъде загубено.

Освен това нашият трайъл се интегрира директно в комерсиална мрежа с тест за интероперабилити (съвместимост, бел. ред.) не в лабораторни условия. Разбира се, ще имаме и лаб тестове, но реалният трайъл ще бъде в жива мрежа.

Как стои въпросът с техническите изисквания – на каква честота може и ще работи LTE при вас?

LTE може да работи в различни честотни ленти и от това зависи скоростта – 1.4, 3, 5, 10, 15 и 20 MHz. А също и на различни бандове. При нас 2600 MHz е първият вариант, но тя не представлява интерес, защото реално не можеш да осигуриш покритие. При 1800 MHz – ние така или иначе работим на тази честота при GSM и ни се струва най-разумно да сложим там и новата технология, защото вече имаме изградената система. На 900 MHz – там е GSM и UMTS 900 и няма смисъл от LTE.

"Освобождаването на честотите от военните е пробивът, който всички очакват"

Но има една нова, която се казва Digital Dividend на 800 MHz, която у нас за съжаление все още не е освободена, там са военните. Това всъщност е пробивът, който всички очакват. Това ще осигури LTE извън градовете – покритието, което можеш да осигуриш на тази честота, е много по-голямо. Това ще позволи широколентови скорости в извънградските райони и се надяваме и при нас спектърът да бъде освободен по-скоро.

Под чертата твърде рано ли е да кажете кога ще пуснете LTE за частни клиенти?

Рано е да се каже, но принципно сме го планирали за догодина и имаме готовност в зависимост от пазара – кога и дали ще го поиска.

В скорошен доклад на GSA (Global Suppliers Assiciation) е публикувана актуална статистика, че комерсиални LTE мрежи в момента има в 29 държави по света. Като най-често става дума за страни, в които няма GSM/UMTS мрежи в нашия смисъл – например в САЩ, Япония, Сингапур, Австралия и Скандинавия, където винаги са най-напред. В Европа повечето са в тестов период, чака се да се натрупа и по-голям брой LTE устройства, да се изчисти концепцията и след това LTE ще стартира навсякъде доста масово.

Със сигурност това е следващата технология, чиято най-голяма сила е преносът на данни. Тя е изцяло дейта технология - ориентирана към данни, поради по-добрата спектрална ефективност. По принцип има и VoLTE, глас през LTE, но това не е основната услуга, тя се смята като допълнение. При нашата LTE мрежа ние сме се фокусирали върху предаването на данни, както и повечето оператори в света.

Motorola: Виждаме смартфоните със сгъваеми дисплеи различно от Samsung и Huawei

Motorola признава смартфоните със сгъваеми дисплеи като една от ключовите тенденции в мобилните технологии през 2019 г. и след това,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer