НачалоНовиниVIVACOM TECH HALL е ново пространство за технологични иновации, телекомът се готви за 5G

VIVACOM TECH HALL е ново пространство за технологични иновации, телекомът се готви за 5G

2432
Написана от  nixanbal 03 април 2019
VIVACOM TECH HALL е ново пространство за технологични иновации, телекомът се готви за 5G

"Ние сме готови за нея – технологията е налична. Сега идва ред на държавата - да разпредели необходимия честотен спектър между желаещите оператори и да ни съдейства в максимална степен в етапа на изграждане на инфраструктурата. Със сегашния режим за смяна на оборудването, подготовката за масово пускане на 5G може да отнеме до 2 години.", сподели пред медии тази сутрин главният технически директор на VIVACOM, Радослав Златков. Поводът за пресконференцията всъщност не беше конкретно 5G, а откриването на новото пространство за технологични иновации в София, което ще се нарича VIVACOM TECH HALL. 

VIVACOM TECH HALL се намира в кв. Младост 1, в един от основните инфраструктурни обекти на телекома, където се тестват всички мрежи, оборудване и нови технологии, преди влизането им в употреба. На това място има изградено покритие на различни мрежи - 4.5G, Fiber Net, LoRa, NB Iot, а на днешното събитие пред медиите бяха демонстрирани решенията за умен град на оператора. Включително смартпаркингът и интелигентното сметосъбиране, за които вече съм ви разказвал.

Smart parking

Новото пространство ще бъде отворено и за широката публика, като се предвижда там да бъдат провеждани събития, конференции, семинари и лекции с фокус новите технологии. Програмата предстои да бъде обявена. 

Smart wasteing

Новият хай-тек център вероятно ще бъде и първото място в София, където ще стартира 5G мрежата на телекома, споделят от VIVACOM. Операторът също обяви, че има готовност да пусне 5G още през 2020 г.

Пред медиите Златков обърна специално внимание на мрежите от пето поколение, като потвърди, че компанията вече се подготвя за преминаването към нея, но все още е необходимо държавата да свърши своята работа, разпределяйки необходимия честотен спектър и съдействайки за опростяване процеса по изграждане на инфраструктурата. Това всъщност са част от факторите, които биха спомогнали инвестициите на българските оператори в 5G да бъдат оправдани.

Радослав Златков

OnePlus 9 отстъпва на Pro модела, но също има Hasselblad камера на значително по-ниска цена

OnePlus 9 Pro е премиум смартфонът на компанията, който е събрал всички най-високи технологии, предлагани някога от OnePlus. Заедно с…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer