НачалоНовиниЗападен свят III се завръща по HBO с футуристичните технологии на 2058 г.

Западен свят III се завръща по HBO с футуристичните технологии на 2058 г.

4205
Написана от  nixanbal 16 март 2020
Западен свят III се завръща по HBO с футуристичните технологии на 2058 г.

В последните дни вероятно сте проследили в социалните ми мрежи, че се вълнувам извънредно от новия сезон на Западен свят (Westworld). След около двугодишна пауза от днес в HBO GO и по HBO вече можете да гледате трети сезон на сериала, а по-надолу ще ви разкажа защо аз го харесвам толкова...

Срещата ми със Западен свят започна още с излизането на първия сезон през 2016-а, когато изгледах всички епизоди и зачаках следващите. Историята беше супер различна от всичко, което бях гледал напоследък, а всяка следваща серия даваше достатъчно уау моменти, че да те накара да искаш да гледаш още.

tessa-thompson

Вторият сезон ми дойде доста по-трудносмилаем. Признавам си. Изгледах първите два епизода и успях да се оплета достатъчно, че да оставя останалите за неопределеното бъдеще. Наскоро обаче се заговори за задаващия се трети сезон и реших, че искам да проследя и него, затова се върнах към втори. Изгледах го наведнъж миналия уикенд и въпреки че успявах да следя основната идея, имаше куп сюжетни линии, които се стараеха постоянно да държат мозъчните ми клетки в напрегнат режим.

thandie-newton

Общо взето след последния епизод на втори сезон въздъхнах пред 42-инчовия екран у дома и заключих за себе си, че това е един от най-гениалните, но и най-неразбираеми сериали, които някога съм гледал. Неразбирането вероятно идва от самата идея зад Западен свят да представи един напълно възможен сценарий за бъдещето на човечеството, възхода на изкуствения интелект и купищата морални и не само въпроси около това. Изкуствен интелект, но не като този в смартфона ни, който "разбира" какво "вижда" камерата ти и "преценява" как да подсили цветовете, за да те накара да се усмихнеш на сполучливата снимка накрая. Говорим за AI от съвсем ново измерение и на толкова високо ниво, че води до размиването на понятията за човек и робот, реалност и виртуална среда, и ти бъгва мозъка в търсене на това кое решение е било следствие на свободна воля и кое е било програмирано да бъде взето.

"Свободната воля е заблуда".

WW303 050219 JJ  0181

ОК, обратно към реалността. Или поне към трети сезон. Получих ранен достъп до няколко от първите серии на Западен свят сезон 3 и понеже не смятам да ви разказвам какво се случва в тях, ще кажа само, че ако първи сезон е успял да ви грабне - този ще ви дръпне още по-силно. От трейлърите (вижте го по-надолу) вероятно вече сте наясно, че водещите хостове пак са в играта, дори онези, които завършиха сезон 2 с няколко куршума. Има и нови лица, начело с Арън Пол и Венсан Касел.

WW AaronPaulandGeorge credit HBO lt

По-важното за мен обаче е, че тук прелива от футуристични технологии, каквито всъщност вече започват да навлизат в ежедневието ни или за които поне чуваме и виждаме, че големите технологични гиганти разработват все по-усилено. Става дума за самоуправляващи се коли и мотори, дронове за транспорт на хора (сай-фай хеликоптери?!), гласов контрол и робоколове и т.н. Неща, които вече ни се демонстрират от различни компании, но все още не им е дошло съвсем времето да завладеят живота ни.

Действието в сериала се развива през 2058 г., така че изглежда всичко предстои.

Та тъкмо заради всичко това пиша този материал. Защото смятам, че щом четете моя сайт, сериалът е много вероятно да ви хареса. А колкото до технологиите в Западен свят - мисля скоро да ви предложа нещо интересно по темата под формата на видео.

Линк към сериала в HBO GО.

VIVACOM вече предлага заплащане за съдържание от Apple чрез месечната сметка

VIVACOM обяви, че от днес започва да предлага на клиентите си възможност да плащат за съдържание от Apple чрез месечната…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer