НачалоНовиниЗападен свят III се завръща по HBO с футуристичните технологии на 2058 г.

Западен свят III се завръща по HBO с футуристичните технологии на 2058 г.

3959
Написана от  nixanbal 16 март 2020
Западен свят III се завръща по HBO с футуристичните технологии на 2058 г.

В последните дни вероятно сте проследили в социалните ми мрежи, че се вълнувам извънредно от новия сезон на Западен свят (Westworld). След около двугодишна пауза от днес в HBO GO и по HBO вече можете да гледате трети сезон на сериала, а по-надолу ще ви разкажа защо аз го харесвам толкова...

Срещата ми със Западен свят започна още с излизането на първия сезон през 2016-а, когато изгледах всички епизоди и зачаках следващите. Историята беше супер различна от всичко, което бях гледал напоследък, а всяка следваща серия даваше достатъчно уау моменти, че да те накара да искаш да гледаш още.

tessa-thompson

Вторият сезон ми дойде доста по-трудносмилаем. Признавам си. Изгледах първите два епизода и успях да се оплета достатъчно, че да оставя останалите за неопределеното бъдеще. Наскоро обаче се заговори за задаващия се трети сезон и реших, че искам да проследя и него, затова се върнах към втори. Изгледах го наведнъж миналия уикенд и въпреки че успявах да следя основната идея, имаше куп сюжетни линии, които се стараеха постоянно да държат мозъчните ми клетки в напрегнат режим.

thandie-newton

Общо взето след последния епизод на втори сезон въздъхнах пред 42-инчовия екран у дома и заключих за себе си, че това е един от най-гениалните, но и най-неразбираеми сериали, които някога съм гледал. Неразбирането вероятно идва от самата идея зад Западен свят да представи един напълно възможен сценарий за бъдещето на човечеството, възхода на изкуствения интелект и купищата морални и не само въпроси около това. Изкуствен интелект, но не като този в смартфона ни, който "разбира" какво "вижда" камерата ти и "преценява" как да подсили цветовете, за да те накара да се усмихнеш на сполучливата снимка накрая. Говорим за AI от съвсем ново измерение и на толкова високо ниво, че води до размиването на понятията за човек и робот, реалност и виртуална среда, и ти бъгва мозъка в търсене на това кое решение е било следствие на свободна воля и кое е било програмирано да бъде взето.

"Свободната воля е заблуда".

WW303 050219 JJ  0181

ОК, обратно към реалността. Или поне към трети сезон. Получих ранен достъп до няколко от първите серии на Западен свят сезон 3 и понеже не смятам да ви разказвам какво се случва в тях, ще кажа само, че ако първи сезон е успял да ви грабне - този ще ви дръпне още по-силно. От трейлърите (вижте го по-надолу) вероятно вече сте наясно, че водещите хостове пак са в играта, дори онези, които завършиха сезон 2 с няколко куршума. Има и нови лица, начело с Арън Пол и Венсан Касел.

WW AaronPaulandGeorge credit HBO lt

По-важното за мен обаче е, че тук прелива от футуристични технологии, каквито всъщност вече започват да навлизат в ежедневието ни или за които поне чуваме и виждаме, че големите технологични гиганти разработват все по-усилено. Става дума за самоуправляващи се коли и мотори, дронове за транспорт на хора (сай-фай хеликоптери?!), гласов контрол и робоколове и т.н. Неща, които вече ни се демонстрират от различни компании, но все още не им е дошло съвсем времето да завладеят живота ни.

Действието в сериала се развива през 2058 г., така че изглежда всичко предстои.

Та тъкмо заради всичко това пиша този материал. Защото смятам, че щом четете моя сайт, сериалът е много вероятно да ви хареса. А колкото до технологиите в Западен свят - мисля скоро да ви предложа нещо интересно по темата под формата на видео.

Линк към сериала в HBO GО.

Apple представи изцяло новия си Mac Pro - мощен настолен компютър с начална цена $5999

На започналата днес конференция за разработчици WWDC 2019 Apple представи дългоочаквания нов Mac Pro. Новата версия на настолния компютър няма…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer