НачалоНовиниЗащо лошото време създава проблеми с мрежите на телекомите?

Защо лошото време създава проблеми с мрежите на телекомите?

4845
Написана от  nixanbal 19 януари 2016
Защо лошото време създава проблеми с мрежите на телекомите?

След тежкия снеговалеж през уикенда трите водещи мобилни оператора обявиха във Facebook, че са регистрирали проблеми с мрежите си и се опитват да ги отстранят час по-скоро. Защо се стига до загуба в обхвата и кой е виновен, ако не можете да ползвате пълноценно мобилния си телефон?

Не самият снеговалеж смущава мрежите, а липсата на ток. Когато базовите станции на операторите останат без захранване, те все пак продължават да работят, разчитайки на гориво от бекъп генератори. Те обаче имат капацитет да поддържат електрозахранването за няколко часа (до 12 часа), след което базовата станция остава без ток и спира да работи.

Това съответно води до срив в мрежата и загуба на покритие.  

И когато пътищата не са почистени и няма достъп до по-отдалечени базови станции, останали без ток, до тях не може да се стигне, за да бъдат рестартирани и генераторите заредени с гориво. 

И Мтел, и Теленор, и VIVACOM потвърдиха, че имат проблеми с покритието на места. Червеният телеком посочи като критични регионите на Русе, Велико Търново, Враца, Плевен и Пловдив. Екипи и на трите компании работят по отстраняване на проблемите и да се надяваме, че по-бързо всичко ще работи отново. От Теленор потвърдиха, че вчера е имало по-малко неработещи станции спрямо предходния ден. 

От Макс обясниха, че нямат проблем с мрежата си, което вероятно се дължи на факта, че 4G LTE покритието им все още е предимно в големите градове, където пътищата са проходими и няма прекъсване в електрозахранването. 

А това под снега на снимката горе не е бедстваща базова станция на оператор, а колата ми, която вчера най-после беше изровена.

Лондон започва да събира данни за пътниците в метрото през Wi-Fi с цел подобряване на транспорта

От 8 юли 2019 г. Wi-Fi мрежа ще събира данни за пътниците в подземния транспорт на Лондон. Целта е по…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer