НачалоРевютаSonyРевю на Sony Ericsson Xperia mini pro

Ревю на Sony Ericsson Xperia mini pro

Голямото ревю на малкия телефон

9907
Написана от  nixanbal
Ревю на Sony Ericsson Xperia mini pro

Серията mini телефони на Sony Ericsson започна миналата година с моделите Xperia X10 mini и X10 mini pro, а през 2011-а продължава с Xperia mini и mini pro. При мен вече седмица е симпатягата с клавиатурата (mini pro) и дойде време да ви запозная с него по-отблизо. Преди няколко дни ви показах на какво е способна камерата му, а надолу ще разберете какви са подобренията спрямо предходния модел, кои са основните му качества, има ли недостатъци и защо съм такъв фен на mini серията на Sony Ericsson…

Особености на мини интерфейса

Какво не ми харесваше в първия Sony Ericsson Xperia X10 mini pro? Остарялата операционна система, с която беше пуснат телефонът на пазара, а също и всички останали модели от тогавашното Android портфолио на компанията. Тази година обаче Sony Ericsson показа, че слуша потребителите и всички представители на серията Xperia са с най-актуалната версия Gingerbread. При новия Xperia mini pro въпросната е покрита от познатия фирмен интерфейс, като хоумскрийнът предлага шорткъти към полезни екстри в четирите ъгъла на екрана – супер удобно предвид малкия диагонал. Малка изненада в случая – четирите ъгъла могат да поберат до четири приложения, което ги превръща в нещо като папки, отварящи се с приятна анимация. Отделно на всеки от петте начални екрана можете да създавате папки, като обединявате например сходни приложения и игри. За целта просто задържате иконката и я пускате върху друга, с която искате да я съберете на едно място.

P8173244

Приложения за сигурност и социализация

И докато сме на темата за софтуера и приложенията – Sony Ericsson Xperia mini pro идва с няколко предварително инсталирани апликейшъна, сред които интересно попълнение е антивирусната McAfee. Освен да пази телефона от вируси при сърфиране в мрежата и имейл кореспонденция, софтуерът гарантира сигурността на данните ви с опции като дистанционно заключване и изтриване на информация, следене местонахождението и други. Когато разцъквах mini pro преди време и извадихме SIM картата на собственика, телефончето автоматично изпрати SMS на предварително зададен номер – полезно при кражба.

Други приложения са Xperia Hot Shots, TrackID, UEFA.com, OfficeSuite и Friends’music & videos, което е нещо страхотно за феновете на Facebook. Въпросният апликейшън събира на едно място всички песни и клипове, споделени от приятелите ви в социалната мрежа – показва кой го е шернал, всички коментари и лайкове и дава опция вие да ги харесате или да добавите мнение.

Накрая щях да изпусна да спомена функцията Type and Send – въпросната можете да добавите като уиджет на хоумскрийна и представлява поле за писане. Въвеждате произволен текст в него, натискаше share бутона и избирате дали да го публикувате на секундата във Facebook, в Twitter, да го изпратите като SMS, имейл или др.

P8173307

С размери на визитка

Преминавайки към външния вид на Sony Ericsson Xperia mini pro, трябва да отбележа, че телефонът е „наддал“ с около 15 грама спрямо предшественика си, но това се дължи на по-големия дисплей – 3“ сравнено с 2.55“ при X10 mini pro. Иначе усещането в ръката е за солидна машинка, макар и слайд механизмът да не е здрав като при Nokia E7 и леко да помръдва, ако стиснете апарата. Радващо е наличието на отделен бутон за камерата, жакът за слушалките е там, където трябва да бъде – отгоре, а предният физически хоум бутон ми е любимата част от дизайна на mini pro.

Добре де, любимата след QWERTY клавиатурата. А тя е четириредова и въпреки че бутончетата са мънички, има разстояние помежду им и нямам проблем с писането. С допълнително приложение можете да кирилизирате клавиатурата – както виртуалната, така и физическата, макар че при последната не открих някои букви. Смартфонът ми стана още по-симпатичен и заради цвета на допълнителните символи върху хардуерните бутони - същото синьозелено като на блога. :)

P8173028

Сериозен ъпгрейд спрямо предшественика

По отношение на пъргавината Sony Ericsson са се справили отлично – машинката работи с процесор на 1 GHz, има отделен графичен чип и половин гигабайт системна памет, което е печеливша комбинация в случая. Всичко това е и сериозен ъпгрейд спрямо предишния модел. Вградената достъпна памет на Xperia mini pro е около 266 МВ, а в комплекта влиза и 2 GB microSD карта. Можете да използвате до 32 GB флаш памет, но и наличната ще ви е достатъчна за съхранението на цял куп HD клипове и снимки с 5-мегапикселовата камера. Малкият дроид предлага GPS, HSPA и Wi-Fi свързаност, поддържа DLNA и може да се превърне в хотспот за споделяне на мобилен интернет с други устройства. Добра новина е, че дисплеят освен по-голям е и с по-висока резолюция – 320х480 пиксела. Освен това използва познатия от Xperia arc Mobile BRAVIA Engine на Sony, ползата от който обаче за мен все още е мистерия.

sony ericsson xperia mini pro android smartphone

Защо да си купите Sony Ericsson Xperia mini pro? Заради пъргавата работа, заради пълния списък с екстри, заради компактните размери и удобната QWERTY клавиатура. Заради това, че сте фен на Android, ползвате социални мрежи и пишете мейли.

Защо да не си го купите? Защото 3-инчов екран е прекалено тесен за вашите нужди, защото имате твърде големи пръсти, защото iPhone е вашата религия и един е Стив Джобс.

Цената на Sony Ericsson Xperia mini pro все още не е известна, тъй като телефонът не е пуснат в търговската мрежа, но скоро се надявам да мога да ви информирам и за нея. Предполагам, че ще бъде около тази на HTC ChaCha, който е и най-сериозната конкуренция на минито.

7.4
Xperia mini pro е малък, с удобна QWERTY клавиатура и операционната система Android, която дава достъп до безкраен списък приложения. Смартфонът ще се хареса повече на индивидуалистите, които търсят отличен вариант за писане на мейли и за чат, а не толкова на хардкор феновете на смартфони.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 8
  • Батерия 7
  • Камера 7
  • Производителност 7

Смарт телевизорът KIVI KidsTV предлага смислен дизайн и специфични функции за децата

На пазара рядко има продукти като този, затова и не бих искал да крия въудошевлението си още отначало. KidsTV е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer