НачалоРевютаSamsungГолямото ревю на Samsung Galaxy S III

Голямото ревю на Samsung Galaxy S III

И поглед към HTC One X в двубоя на лятото

39969
Написана от  nixanbal
Голямото ревю на Samsung Galaxy S III

Събитието на годината, най-напредналият функционално смартфон и новата висока летва в мобилните технологии – всичко това се каза по адрес на Galaxy S III през последните няколко седмици. Новият водещ модел в портфолиото на Samsung за 2012 г. действително е на върха на технологиите, събрал всичко онова, което бихме искали да има устройство от такъв клас. Нещо повече, при този смартфон южнокорейците започват сериозно да обръщат внимание и на софтуерните предимства и не говоря за шарен интерфейс и забавни анимации. Какви са впечатленията ми след няколко дни работа със Samsung Galaxy S III, кои са любимите ми негови черти и какво не ми хареса, моля, четете в ревюто по-нататък.

Създаден за хора, с дизайн на речно камъче?

При премиерата на Galaxy S III Samsung опитаха да се заиграят с думите и представиха смартфона си като „създаден за хора“. Преди да се запитате за кого иначе може да е създаден един телефон, ще продължа нататък с лайтмотива на южнокорейците, че устройството им е вдъхновено от природата. Интерфейсът, всички анимации, звуци и изображения в Samsung Galaxy S III, както и самият дизайн на синия му гръб действително постигат целта. Не, смартфонът не е някакъв вид фън шуй или елемент от дзен будизма, но личи вниманието на Samsung към детайлите и това прави приятно впечатление.

P5254949

Шарката на задния панел, която напомня речен камък, също е интересна, макар че едната бройка, която бе у мен наистина имаше дефекта, за който се говори навсякъде и заради който на пазара в момента има само бял.

Вижте какво има в кутията на Samsung Galaxy S III

Премиум дизайн, евтини материали

Добре де, материалите може да не са евтини, може да е някакъв специален вид скъпа пластмаса, тъй като покритието ѝ наистина е особено, но задният панел и страните на Samsung Galaxy S III са просто пластмасови. Това по мое мнение не приляга на смартфон от най-висок клас и ако корпусът на апарата беше алуминиев или още по-добре – с керамично покритие, убеден съм, че усещането от него щеше да е ненадминато, а заявката за речен камък по-реалистично изпълнена. И не, с това четириядреният процесор на Galaxy S III няма да стане по-слаб, но въпросът е принципен и действително повече внимание в тази част нямаше да бъде излишно.

Усещането от държане в ръка на HTC One X няма нищо общо с това от Samsung Galaxy S III.

P5254867

Иначе сглобката на Samsung Galaxy S III е отлична. Похвално е, че задният капак се прищипва идеално от всички страни и няма абсолютно никакво скърцане, мърдане или потъване при натиск, където и да било. Огромното парче стъкло Gorilla Glass 2, покриващо лицевата част на устройството, както и страшно симпатичният Home бутон под дисплея са двата приятни елемента от дизайна и изработката на S III.

Изключителен Super AMOLED HD дисплей

Дисплеите за Samsung винаги са били отличителен елемент, който кара устройствата им да изпъкват. При Samsung Galaxy S III погледът ви ще бъде посрещнат от изключително ярка и детайлна картина, тъй като става въпрос за Super AMOLED дисплей с HD резолюция от 1280х720 пиксела. А още по-хубаво е, че всичко това ще се разгърне пред вас на 4.8-инчов диагонал.

„Уау!“ ще си кажете още щом включите телефона, а видеото с пейзажи, което е качено предварително в него, ще ви изпрати на седмото небе. Честно, имам чувството, че с това видео могат да се свалят мацки – просто натискате плей.

P6065202

Samsung Galaxy S III срещу HTC One X – сравнение на дисплеите

Всъщност, за да не се оставям на повърхностни впечатления, взех и HTC One X, за да сравня дисплеите на двата телефона. Samsung Galaxy S III използва Super AMOLED, докато панелът при One X е Super LCD 2. Въпреки тази сериозна разлика между двете устройства, мога да кажа със сигурност, че екраните им са най-добрите, които можете да намерите в смартфон на пазара днес.

Super AMOLED срещу Super LCD 2

Galaxy S III представя цветовете много по-ярки, а черното е наситено и дълбоко. При One X пък нюянсите са малко по-ненаситени, но далеч по-реалистични. Освен това при бялото се забелязва голяма разлика – моделът на HTC го представя чисто и ясно, докато при този на Samsung белият цвят е мътен и отива към синьото. Неприятно е, особено ако сравнявате с LCD панел.

One X ще направи и по-добро впечатление, ако се вгледате в пикселите, които не се забелязват, както при PenTile матрицата на Galaxy S III.

Под чертата ще кажа, че Samsung Galaxy S III е радост за окото най-вече при гледане на филми и клипове в YouTube, докато HTC One X е по-добрият вариант за браузване на уебсайтове и четене. Ъгълът на видимост при последния също е по-голям, пикселите са неотличими, а тъй като използва технологията IPS, иконките сякаш плават по повърхността на стъклото.

P6065235

Батерията се справя

Samsung Galaxy S III има една от най-големите батерии в смартфон, макар и все още да е много далеч от Motorola RAZR MAXX и неговата 3300 mAh. Апаратът издържа цяло денонощие с едно зареждане и при умерено ползване. Става въпрос за 24 часа живот без ограничение на никакви синхронизации, с яркост на максимум и непрестанно долитащи имейли. При One X успявах да изкарам един работен ден, но не и пълен кръг. Разбира се, може да си кажете какво пък значение имат няколко часа през нощта, но за мен всъщност имат.

За разлика от HTC One X батерията на Samsung Galaxy S III е достъпна за потребителя и може да се сменя лесно със сваляне на задния капак.

Под чертата – 24 часа живот за смартфон с толкова голям екран и мощен хардуер на този етап от развитието на мобилните технологии е ОК. Даже много добре.

Компактният фотоапарат излиза в почивка

Вече ви показах няколко видеозаписа с камерата, а по-надолу ще видите и примерни снимки с нея. Да, Samsung Galaxy S III се справя отлично с 8-мегапикселовата си снимачка и определено можете да подарите на някого фотоапарата, който си купихте набързо по време на миналогодишната лятна ваканция за 200 лв. Тази машинка тук успешно ще го замести, а и тежи по-малко.

111 112 113

114 115 116

Смартфонът разпознава лицата на снимките ви и ви предлага бърз начин да отбележите кой от приятелите ви е това, след което можете да му звъннете директно от кадъра.

Интерфейсът е удобен, интересно е, че можете да променяте местата на шорткътите, така че да изнесете най-важните за вас функции отпред. Това спестява доста време, защото ровенето из купищата настройки и режими не е никак удобно. Подобно на HTC One X, тук също има HDR режим, правене на снимка по време на видеозапис, както и опция за снимане на поредица от кадри и избор на най-добрия сред тях. Последната екстра обаче при HTC действа по-добре, а и има възможност за безкрайно щракане до близо 100 кадъра, докато при Galaxy S III максимумът е 8 кадъра (20 без Best photo).

Звукът в слушалката и през слушалките

Точно като HTC One X и при Samsung Galaxy S III има един високоговорител, който и при двата телефона е немощен и не ви препоръчвам да тормозите ушите си със слушане на музика през него. Качеството е далеч по-добро, а и силата на звука е по-голяма, ако ползвате слушалките от комплекта, въпреки че меломаните сред вас със сигурност имат и по-добър модел от тях.

P5254831

Тествах и Galaxy S III, и One X със слушалките Beats Solo и звученето и в двата случая беше на ниво. При модела на HTC обаче звукът беше осезаемо по-мощен, а и по-качествен. Технологията beats audio усилва ниските честоти, но го прави умерено. При Samsung такава липсва, но има стандартен еквалайзер с настройки – опитах с Bass Boost, но се оказа твърде пресилена и общо взето от песента се чуваше само бумтене.

Всичко това, разбира се, са детайли, които едва ли вълнуват средностатистическия смартфон потребител, а и не би трябвало. Но ако обичате да се човъркате в плейъра си, имайте го предвид.

Иначе звукът в слушалката по време на разговор е силен и ясен, нямаше оплаквания нито от мен, нито от отсрещната страна.

Модифицираният Android и малките екстри в софтуера

За разлика от Galaxy Nexus и подобно на One X, новият Galaxy S III идва с преработен Android 4.0.4, върху който Samsung са положили освежения си интерфейс TouchWiz Nature UX. Да, добавката към името Nature подсказва, че към фирмения си софтуер южнокорейците са включили различни глезотии за окото (а и за слуха), с което ще ви върна на фразата „създаден за хора“ и „вдъхновен от природата“.

P5254724

За да отключите телефона например, трябва просто да прокарате пръст по екрана, а ефектът след него е сякаш го движите по водна повърхност. Има и звук на ромолящо ручейче и ако не ви дразни, може да ви се стори много приятна добавка.

Уолпейпърите и мелодиите за звънене също са в тази „нейчър“ тематика, като при рингтоновете искам да отбележа, че веднага ми стана любим Seaside с шумящите вълни и крясъци на чайки.

Galaxy S III разпознава жестове

Това е първият телефон, който предлага контрол на толкова много фунцкии с жестове. Докато ги преглеждах се чувствах сякаш разучавам жестомимичен език, но за щастие се оказа много по-лесно, а и Galaxy S III винаги схващаше от първия път какво искам да му кажа.

За да спрете звъненето на входящо повикване, трябва просто да обърнете телефона с екрана надолу, но това е екстра, която познавате, затова продължаваме. За да спрете музиката от плейъра си на пауза, трябва да поставите за секунда дланта си върху дисплея, а любимата ми част е правенето на скрийншоти – прокарвате длан отдясно-наляво и готово.

P5254959

Също приятна идея е телефонът автоматично да започне да набира контакт, ако просто вдигнете слушалката и я поставите до ухото си докато преглеждате номера или докато му пишете SMS. Да докоснете зелената слушалка не е много по-сложно, но все пак е хубаво, че Samsung са обърнали внимание на подобни детайли.

Следи кога погледът ви е върху екрана

Smart Stay е една от най-полезните новости, които Samsung представи с Galaxy S III. Активирайки тази екстра, вие ще си осигурите спокойно четене на сайтове, документи или е-книги, тъй като екранът няма да угасне, докато погледът ви е върху него. Дори да сте настроили подсветката да гасне след 15 секунди и дори да не докосвате дисплея половин час, Smart Stay използва предната 1.9-мегапикселова камера, за да следи дали вниманието ви все още е съсредоточено върху екрана и няма да намали яркостта, докато го гледате така влюбено. В лентата с часовника функцията индикира, че е активна с премигващо през няколко секунди око.

Smart Stay е отлична малка екстра, която ще ви е от полза, ако четете сайтове и е-книги на телефона си.

Screenshot 2012-06-04-22-52-02

И като стана дума за четене, браузърът на Galaxy S III предлага екстрата, която има и при One X, позволяваща ви да заредите статиите в уебсайтове (например тези в блога) в специален режим. При него няма излишните елементи на страницата, няма изображения – остава само чистият текст.

S Voice може да конкурира Siri, но не и тази година

Samsung често са харесвали идеи на Apple и една от новите заимствани е гласовият асистент. След представянето на Siri в iPhone 4S и целия шум около нея (все пак Siri е дама), южнокорейците побързаха да създадат неин еквивалент за своя нов флагман, който нарекоха просто S Voice.

И ако си мислите, че Siri има ограничени възможности, особено в България, S Voice е на още по-ниско стъпало от развитието си. Това обаче признават и от Samsung, така че приемам го като едно добро начало за нещо хубаво в бъдеще.

Все пак при команда S Voice може да ви каже каква е прогнозата за времето, да набере контакт, да стартира приложение, да ви покаже някой град на картата, да търсите в Google, да си запишете бележка в тефтера и други подобни задачки.

Screenshot 2012-06-07-22-21-38

Всичко това може и да ви бъде полезно дори на този етап. S Voice обаче има доста да догонва Siri, при това съвсем скоро Apple обеща, че ще направи сериозен ъпдейт за гласовия си асистент.

Мощта под капака

Samsung по традиция тъпче водещите си модели смартфони с всевъзможни стероиди и този не е изключение. Galaxy S III идва с мощния фирмен чипсет Exynos 4212 Quad, включващ четириядрен процесор и допълнителен графичен чип, които заедно с 1 GB RAM памет са нищо друго освен звяр.

Screenshot 2012-06-07-20-09-54

От бенчмарковете, които направих, Galaxy S III е явният победител в двубоя с One X, повеждайки с доста в резултата. Да, това показва, че новият флагман на Samsung крие изключителна мощ, но въпросът е с какво ще я отключите? Защото Galaxy S III се справя безупречно с всяка игра и HD видео, но това важи и за One X. И в тази връзка бих се зарадвал, ако моделът на Samsung пристигаше с предварително инсталирана и ексклузивно разработена за него „тежка“ игра.

Най-малкото по този начин южнокорейците щяха нагледно да ни демонстрират на какво е способен техният звяр, на което конкуренцията не е.

В частта с комуникациите Samsung Galaxy S III няма пропуски, но не може и да очаквате друго от смартфон от най-висок клас. Устройството поддържа HSPA мрежи със скорост на сваляне до 21 Mbps, има Wi-Fi с опция да споделяте интернета чрез хотспот, Bluetooth 4.0, NFC и microUSB порт, който служи и за TV изход, а поддържа и USB OTG за свързване на USB флашки и други аксесоари. За съжаление нямам съответния преходник, с който да тествам последната екстра, такъв не влиза и в комплекта.

P6065218

За разлика от HTC One X, тук присъства microSD слот, а освен това Galaxy S III ви дава не 25, а 50 GB място в облака от Dropbox за 2 години.

Samsung Galaxy S III – явният технологичен лидер отново е пластмасов

След всичко изчетено дотук... Всъщност поздравления, ако сте стигнали до края! След всички споделени впечатления по-горе би трябвало да сте се убедили в очевидното – Samsung Galaxy S III е новият технологичен лидер при смартфоните. Устройството счупи рекордите на бенчмарк приложенията, а пъргавите му действия и справянето с всякакви задачи ми доказаха това и в ежедневната ми работа с него.

HTC One X е прекият и най-сериозен конкурент на Galaxy S III и логично е да се запитате кой от двата е по-добрият избор.

Ако сте маниаци на тема хардуерна мощ, висока производителност и бихте се изфукали с бенчмарковете, Samsung има телефона за вас. Екранът, камерата, бързината – всичко в него е впечатляващо. Пластмасовият корпус обаче е нещото, което ме кара да се замисля дали наистина в ръката си държа премиум клас смартфон и не трябваше ли Samsung най-после да обърне поглед към по-качествени материали.

HTC One X от своя страна отстъпва в бенчмарковете, но има също толкова добра камера, също толкова добър дисплей с реалистично изображение и накрая – лежи в ръката като истински хай-енд апарат без компромис в качеството на изработката.

P5254713

Ако преглътнете този недостатък, Samsung Galaxy S III със сигурност ще ви пасне и ще покрие очакванията ви. Освен мощни хардуерни компоненти, устройството предлага и голяма доза добавена стойност с приятни нововъведения в софтуера.

Въпреки че само М-Тел направиха голяма премиера на смартфона в България, а и ми осигуриха бройка, за която благодаря, Samsung Galaxy S III се продава у нас и от трите оператора, като цената варира от 1300 лв. без договор, до под 500 лв. с най-скъпия тарифен план или 800-900 лв. с по-евтините.

7.8
Samsung Galaxy S III е суперфон и това веднага личи от спецификациите му. Камерата, дисплеят, бързината - всичко е на отлично ниво. Неприятната част е корпусът на телефона, който е пластмасов и не отговаря по никакъв начин на високия клас.
  • Дизайн и изработка 6
  • Дисплей 8
  • Батерия 8
  • Камера 8
  • Производителност 9

5 ключови подобрения в компактния флагман Samsung Galaxy S24

Galaxy S24 е у мен от няколко дни и, въпреки че добре познавате моята зависимост към по-големите смартфони, трябва да…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer