НачалоОператориИскате да спрете договора си към оператор, преди да се е подновил сам? Ето как става...

Искате да спрете договора си към оператор, преди да се е подновил сам? Ето как става...

18090
Написана от  nixanbal 29 януари 2011

spirane_na_dogovora_s_mobilen_operator_mtel_globul_vivacom

Темата с прекратяването на договорите е не по-малко вълнуваща от тази с преноса на номерата и тъй като наскоро ми се наложи да си спра едната карта, реших да споделя как стават нещата. Идеята на поста е най-вече информативна, защото при подобно решение трябва да сте наясно със схемата – кога и как може да стане спирането, плащат ли се неустойки, губите ли преференциите си на дългогодишен абонат и така нататък.

Преждевременно спиране на договора

Когато сключвате договор с оператор, той най-вероятно ще е за една или две години. Ако решите да спрете картата си по-рано, плащате неустойки. Неустойките всъщност представляват 100% от таксите, които ви остава да заплатите, така че, освен ако не сте почти в края на договора, това ще ви излезе малко солено. Вариантът си струва, само ако ще пренасяте номера си към друг оператор и сте решили да го направите точно сега. В противен случай ви съветвам да изчакате крайния срок.

Ако обаче сте с карта с месечна такса 5 лв., въпросните неустойки няма да са стряскаща сума. Във всеки случай не се плашете при гръмкото „Дължите неустойки!“, с което ще ви посрещнат в офиса на оператора.

 

  • Знаете ли, че... В САЩ темата за прекратяване на договора към мобилен оператор в момента е особено гореща. В началото на февруари Verizon Wireless също ще предложи iPhone 4 на своите абонати и много клиенти на AT&T, които по някаква причина не са били доволни от оператора си, ще решат да преминат в мрежата на конкурента. Припомням ви, че досега AT&T беше единственият телеком, който предлагаше смартфона на Apple в САЩ.

 

Да улучиш точния момент и да кажеш НЕ

Ако искате да прекратите договора си, а той скоро изтича, нещата са изключително прости. Проверете коя е точната дата, а ако не си пазите хартийките, посетете представителен магазин на оператора и попитайте там. Следва да отидете на същото място примерно 2-3 дни преди заветния ден (настройте си алармата на телефона!) и да заявите желанието си да спрете картата.

След като бъдете достатъчно настоятелни и накарате персонала да се предаде с увещанията, че правите най-голямата грешка в живота си, ще ви кажат да се обадите на някакъв четирицифрен номер, на който ще ви отговори друг служител на телекома. Въпросният ще поиска да му продиктувате менделеевата таблица – имената ви, номер на картата, която искате да спрете, вашето ЕГН и номер на ЛК – имайте ги подръка.  Ще ви попита защо сте взели това решение, ще му откажете на поредната оферта и най-после ще ви каже вашия личен номер за отказ, затваряйки ви телефона със злобно „Приятен ден!“.

 

  • А знаете ли, че... За да прекратят преждевременно договора си към AT&T, американците трябва да заплатят такса от $325 минус $10 за всеки месец, който са изкарали при оператора си.


Отнема 5 минути време

С току-що извоювания номер за отказ симпатягите в магазина ще ви изготвят документа за сбогуване с картата ви и само с един подпис сте приключили процедурата! Всичко това при мен се случи за около 5 минути и мога съвсем сериозно да поздравя родните телекоми, че поне в тази ситуация не те пускат по пързалката на бюрокрацията и безконечното издаване, попълване и пренасяне на документи от офис на офис.

Междувременно операторите уж се споразумяха да престанат с практиката за автоматично подновяване на абонамента. Това би трябвало да се случи до няколко месеца, но... Знае ли човек?

 

Можете да ми пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., а ако искате да получавате постовете от блога директно на мейла си, абонирайте се тук.

снимка: sxc.hu

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer