НачалоНовиниКак ще ползваме телефоните си в роуминг из Европа след време?

Как ще ползваме телефоните си в роуминг из Европа след време?

2856
Написана от  nixanbal 28 март 2012
Как ще ползваме телефоните си в роуминг из Европа след време?

Цените за разговори в роуминг из Европа вече са поносими, макар че не си и помислям да си пусна мобилния интернет през мрежата на чужд телеком за нещо повече от имейл. Според Европейската комисия обаче все още плащаме твърде скъпо докато пътуваме в Европейския съюз и днес е било постигнато първоначално споразумение с Европейския съвет и Европейския парламент за предприемане на нова стратегия за намаляване таксите в роуминг. Новият подход ще промени механизма на тарифиране, ще засили конкуренцията между операторите и най-вече – ще позволи достигането на цени от няколко евро цента за минута разговор с приятелите в България.

Ако всичко върви по план, от 1 юли 2014 г. (да, чак тогава, но промените са сериозни) вече ще имаме правото да избираме сами най-добрата оферта на оператор от ЕС. Когато преминем границата на България, ще започнем да ползваме неговите услуги, за които ще имаме отделен договор от този с нашия роден доставчик. Номерът ни също ще бъде запазен. Разликата с днешния механизъм е, че сега лепваме тарифата на чуждия оператор върху нашия съществуващ план и така плащаме повече.

Новите правила трябва да бъдат одобрени от Европейския парламен през месец май 2012 г., а Съветът ще каже "да" през юни.

И понеже на операторите изглежда им е малко, ЕК иска още от 1 юли 2012 г. виртуалните оператори, които нямат собствени изградени мрежи, да получат правото да използват инфраструктурата на други телекоми, заплащайки им по установени цени на едро с цел предоставяне роуминг услуги на чужденците.

Междувременно Европа иска от 1 юли 2012 г. потребителите да не плащат повече от 29 евро цента за минута изходящ разговор и не повече от 9 цента за SMS, докато пътуват из ЕС. Входящите обаждания също трябва да се стопят до 8 евро цента за минута, а МВ трафик ще струва 70 евро цента.

Явно със силата на магията, след две години, от юли 2014-а, очакванията са операторите дане ни таксуват с повече от 19 е.ц. за минута, 6 е.ц. за SMS и 20 е.ц. за МВ мобилен трафик. 

Нямам представа как ще бъде прието това от операторите в другите европейски страни, но у нас със сигурност решението ще срещне отпор. М-Тел например нееднократно са заявявали, че не одобряват това намаляване на роуминг тарифите. Според EK обаче тези цени са съобразени с нови данни за цените за предлагане на роуминг услуги.

Samsung Galaxy S24 и Galaxy S24+ предлагат Galaxy AI, чипсет Exynos, по-големи дисплеи и батерии

Заедно с премиум модела Galaxy S24 Ultra току-що в Сан Хосе, Калифорния, Samsung представи и неговите два подгласника - Galaxy…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer