НачалоНовиниМакс Телеком: Ще сме първите с LTE услуги в България

Макс Телеком: Ще сме първите с LTE услуги в България

6833
Написана от  nixanbal 30 септември 2013
Макс Телеком: Ще сме първите с LTE услуги в България

В края на миналата седмица имах възможността да се срещна с представители на Макс Телеком – една от най-динамичните компании в телеком сектора у нас в момента, която наскоро премина под управлението на нов собственик. Освен с ново ръководство, Макс Телеком съвсем скоро ще се сдобие и с нова мрежа и ако сте проследили новините в блога, знаете, че става дума за 4G LTE. На какъв етап от изграждането е LTE мрежата на телекома, какви услуги и покритие да очакваме от него и ще успее ли да изпревари Булсатком и техния LTE проект, моля, четете нататък…

LTE накратко: LTE е мрежови стандарт от четвърто поколение (4G), приет от мобилните оператори по цял свят като следващата стъпка в развитието им. В света вече има над 200 работещи мрежи от този вид, като ключовите предимства спрямо 3G са по-високите скорости и по-големият капацитет.

Повече за LTE можете да научите от проекта на nixanbal.com от 2012 г.LTE в България”.

WiMAX мрежата на оператора покрива 70% от населението на страната

Макс Телеком всъщност е работещ телекомукационен оператор, предоставящ мобилен достъп до интернет в България от няколко години, като досега предлагаше само интернет услуги през WiMAX мрежата си. Стандартът обаче се оказа безперспективен и както много примери от света, Макс Телеком също реши да направи преход към LTE.

WiMAX мрежата на оператора обаче няма да спира да работи, не и по неестествен начин. Потребителите, които са доволни от услугите, ще могат да продължат да ги ползват, а ако в един момент решат – ще могат да преминат към новите предложения.

В Макс Телеком разговарях с Ивайло Николов, Главен технически директор и Мария Тойчева, Главен маркетинг директор на оператора.

НБ: На какъв етап от развитието е LTE мрежата на Макс Телеком?

ИН: В момента има много дейности, които вървят паралелно. Всички тези процеси са в доста напреднал етап – да кажем, че очакваме да се справим по-бързо от първоначалните прогнози. Със сигурност преди края на 2013 г.

НБ: Т.е. в България ще имаме комерсиално пусната и работеща LTE мрежа до три месеца?

МТ: Това дали ще пуснем комерсиално мрежата до края на годината зависи от тестовете, които ще направим, след като вече е готова. Искаме да сме напълно сигурни, че това ще бъде услуга без компромис в качеството. “Човек има само една възможност да направи добро първо впечатление.”

НБ: Кой е доставчикът на оборудване за вашата мрежа и как го избрахте?

ИН: Доставчикът е Nokia Solutions and Networks. По-рано тази година поискахме оферти от основните доставчици на пазара и NSN бяха тези, които отговориха най-пълно на очакванията ни, най-вече по отношение на качество.

НБ: Какво покритие ще цели Макс Телеком с новата си LTE мрежа?

ИВ: Такова, каквото всеки мобилен оператор цели – пълно покритие навсякъде и на закрито.

МТ: Ние имаме план за развитие на покритието за следващите пет години, но първоначално, такова е и нашето задължение, трябва да постигнем поне 20% покритие на населението. Още за старта ние ще имаме това покритие.

Този процент ни дава възможност да се класифицираме и по точката национален роуминг – каквото е виждането на КРС за предпоставките за предоставяне на услугата „национален роуминг“.

5820863014 6f6c1b1ec8 o

НБ: Можете ли да разкажете малко повече за националния роуминг, какво представлява той?

Национален роуминг означава да сключим партньорство с някой или няколко от операторите в България, които вече имат изградени мрежи. И там където ние нямаме покритие – нашите клиенти да преминават към тяхната мрежа, точно както е при международния роуминг. Този модел е реалност в доста европейски страни. Не става дума за виртуален мобилен оператор, тъй като тук ще се използва собствена мрежа и радиочестотен спектър, като само в зоните без покритие ще бъде осигурен достъп на клиентите на Макс Телеком до чужда мрежа..

НБ: Това прехвърляне по време на разговор към друга мрежа ще се усеща ли от абоната по някакъв начин?

МТ: Няма да се усеща нито технически, нито финансово.

НБ: Кога се очаква този национален роуминг да заработи в България?

МТ: Практиката в Европейския съюз показва, че националният роуминг трябва да го има, в някои страни се дава възможност на операторите в страната да се разберат помежду си, а ако не се стигне до споразумение, регулаторът се намесва, който модел се прилага и в България към настоящия момент.

НБ: Що се отнася до крайните устройства – какво да очакваме?

МТ: В процес на избор на вендорите сме, провеждаме тестове. Ще стартираме с USB LTE модеми, десктоп рутери и познатите Mi-Fi устройства, т.нар. бисквитки, ще имаме и телефони и таблети. Обмисляме възможността да представим и софтфон.

НБ: Каква ще бъде магазинната мрежа на оператора, къде ще могат да се сключват договори за новите услуги?

МТ: Макс Телеком има магазинна мрежа, която в момента се развива. Планираме да имаме собствен магазин във всеки град, в който имаме покритие, като допълнение развиваме и дилърската мрежа.  

ВИДЕО: ТОП 5 НЕЩА за Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip. Това е първият смартфон със сгъваем дисплей, който получавам за по-продължително ползване и се радвам, че…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer