НачалоСъбитияОбзорно за Mobile World Congress 2011 в Барселона

Обзорно за Mobile World Congress 2011 в Барселона

7263
Написана от  nixanbal 20 февруари 2011

P2164337

Световният мобилен конгрес в Барселона приключи преди малко повече от 48 часа и вече като че ли успях да си събера мислите от всичко видяно през тези четири дни, за да ви го разкажа през моя поглед. Кои бяха най-интересните щандове, кои са най-горещите смартфони на 2011, има ли алтернатива Android и какво се случва със сегмента на таблетите – четете по-надолу...

Доминиращата платформа при мобилните устройства на тазгодишния MWC безспорно беше Android. Пазарният дял на операционната система на Google продължава да расте с бързи темпове, тъй като на нея се доверяват не само водещите играчи, но и по-дребни компании от бранша. По последни данни на Gartner от началото на февруари 2011-а Android OS е втората най-популярна мобилна платформа в света с дял 22.7% и над 67 милиона продадени смартфона за 2010 г.

Тази година Конгресът в Барселона привлече рекордните над 60 хиляди посетители от 200 страни от цял свят. Площ от 58 600 квадратни метра събра близо 1400 изложители, а един от 2900-те журналисти на MWC 2011 бях аз.

И за да не се задълбочавам в сухи цифри, ето част от телефоните с Android, представени на Конгреса – LG Optimus 3D, Samsung Galaxy S II, Sony Ericsson Xperia Play, Neo и Pro, HTC Desire S, HTC Wildfire S, HTC Incredible S, Motorola Pro, както и таблетите LG Optimus Pad, Samsung Galaxy Tab 10.1, Motorola Xoom и HTC Flyer.

Сред подобна конкуренция е трудно да изпъкне отделен модел, но един успя да го направи – LG Optimus 3D. Смартфонът е пълен с иновационни технологии, като начело, разбира се, е 3D. Останалите устройства по-скоро се явяват наследници на вече популярни модели и представянето им не предизвика никакъв хайп и вълнение. Сега остава само Optimus 3D да успее да измъкне LG от кофти положението, в което е в момента смартфон портфолиото им.

Манията по Android стигна дори дотам, че по щандовете на производителите на такива устройства се подвизаваха значки със зелените човечета, които посетителите издирвахме и събирахме като луди. В последните дни всичко беше събрано под щандовете и значка можеше да се изкопчи с много уговорки и дори размяна на повтаряща се.

Именно еднообразието и прекалената прилика между повечето устройства с Android наистина засилва конкуренцията сред тях и това води до все по-интересни технологични иновации. От друга страна обаче в един момент се получава пренасищане и е лесно човек да се зачуди дали на пазара са останали само модели с операционната система на Google и каква всъщност е алтернативата. Е, точно тогава идват следващите играчки, които също видях за първи път на Mobile World Congress 2011.

MWC_Poster

HP определено натрупаха точки с последните си анонсирани продукти – смартфоните Pre 3 и Veer, както и таблета TouchPad. Машинките използват обновената платформа webOS, като версията 3.0 при таблета отчасти е сходна с операционната система QNX, приложена при конкурента на RIM – BlackBerry PlayBook. HP TouchPad и BlackBerry PlayBook предлагат различен от Android 3.0 интерфейс, позволяват отлична синхронизация със смартфоните на двете компании и като цяло са добра алтернатива на Xoom, Flyer, Optimus Pad и Galaxy Tab 10.1. Последните четири устройства са с Android 3.0 (HTC Flyer ще го получи по-късно), като при три от тях липсва преработен интерфейс и софтуерно разлика няма. Единствено HTC Flyer идва със Sense интерфейс, който интересно ще бъде запазен и при ъпдейта до 3.0, а това май е доста работа, хм?

Desktop

Най-интересно аранжираният щанд беше този на Android. Изненада! Беше пълно със зелените фигурки, но с гигантски размери, като всяка беше "облечена" по различен начин и като цяло обиколката сред тях почти те пренасяше на друга планета.

Производителите, които включиха и Windows Phone смартфони с портфолиото си през октомври миналата година, на Конгреса решиха да заложат на сигурно (Android) и не показаха нищо ново с платформата на Microsoft. Не защото са сърдити заради новата им дружба с Nokia, а защото просто изчакват новия рилийз на WP. Така следващите свежи попълнения с тази ОС вероятно ще видим едва есента.

MWC_Poster_All

Акценти от МWC 2011

  • LG Optimus 3D е крачка пред конкуренцията заради опцията за запис и гледане на 3D видео, както и споделянето му в YouTube.
  • Samsung Galaxy S II впечатлява с брилянтен екран и последни хардуерни компоненти, но за пореден път разочарова с пластмасовия си корпус.
  • HTC Flyer е първият таблет на компанията, който ще работи под Android 3.0 и ще предлага интерфейса Sense.
  • Таблетите HP TouchPad и BlackBerry PlayBook са прилична алтернатива на моделите с Android и предлагат пълен синхрон с телефона.
  • Sony Ericsson Xperia Play е нишов телефон за геймърите, който може да бъде абсолютен бестселър, стига да се предложи на разумна цена.
  • HTC Salsa и ChaCha са първите смартфони с Facebook бутон, които вероятно ще се превърнат в масова истерия заради социалните си функции и достъпната цена.
  • Нови Windows Phone телефони очакваме през втората половина на годината, дотогава Android ще продължава да превзема пазара.
  • Следващите година-две ще бъдат преходни за Nokia, но погледите са към тях – make it or break it.
  • Mobile World Congress 2011 беше вълнуващ, макар и еднообразен заради тоталната инвазия на Android. Mobile World Congress 2012 обещава да бъде далеч по-горещ, без да знам прогнозата за времето.

Ако този пост ти е харесал, запиши се тук и следващият ще дойде директно на имейла ти >>

Флагманът Honor Magic6 Pro със 180 МР перископна камера идва в България

На събитие в Барселона днес Honor представи новия си премиум модел Honor Magic6 Pro за първи път и в Европа.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer