НачалоНовиниОтключването на смартфона в САЩ вече е забранено

Отключването на смартфона в САЩ вече е забранено

3391
Написана от  nixanbal 26 януари 2013
Отключването на смартфона в САЩ вече е забранено

От днес потребителите в САЩ ще трябва да искат разрешение от оператора, за да отключат смартфона си и да може той да се ползва в мрежи на други доставчици, съобщи BBC. На 26-и януари 2013 г. изтече 90-дневният гратисен период, в който хората временно имаха възможност да отключват устройствата си без изобщо да се допитват до телекома. Сега това е нелегално. 

За да бъде отключен смартфон в САЩ вече е необходимо потребителят да заяви желанието си при оператора си и да плати такса за това. Не е ясно обаче какво ще се случи, ако се нарушат приетите промени в DMCA (Digital Millennium Copyright Act), а има коментари и че това право на потребителите може да решава само съдът. 

Забраната за самоинициативно отключване на смартфона възпрепятства потребителите да ползват устройството с карти на други оператори, използващи мрежи от същия стандарт. При пътуване в чужбина също няма опция за спестяване на разходи с ползване на местна SIM. 

Отключването на телефона за работа с други мрежи не е същото като джейлбрейкването, при което апаратът се отключва за работа с допълнителен софтуер - последното остава легално в САЩ

За американците остава вариантът да се ориентират към предварително отключен смартфон, какъвто е iPhone 5 от Verizon например, а други телекоми (АТ&T) правят тази възможност безплатна след изтичане на договора. Едва ли покупка на апарат без договор и връзка с оператор обаче ще се хареса от потребителите в САЩ, имайки предвид високите цени в този случай, съпоставени със $100-$200 при подписване. 

У нас обаче устройствата така или иначе не се субсидират с много от операторите, така че едва ли ще бъде наложена такава масова забрана.

5-те най-важни подобрения в Samsung Galaxy A52 спрямо Galaxy A51

В nixanbal.com вече можете да гледате детайлното видео ревю на Galaxy A52, който е новият обещаващ модел от среден клас…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer