НачалоРевютаДругиРевю на Acer Iconia W510

Ревю на Acer Iconia W510

Отличен таблет и втори лаптоп за навън

9650
Написана от  nixanbal
Ревю на Acer Iconia W510

Да бъде компактен, да бъде с Windows 8, на приемлива цена и да има възможност за ползване като стандартен лаптоп. Ако всичко това са изискванията ви към следващия таблет, който смятате да купите, Acer Iconia W510 може да се окаже тъкмо вашият модел. Устройството е малкият брат на Iconia W700, но въпреки опростения си харудер все още ползва пълната версия на Windows 8. А какви са впечатленията ми след десетина дни работа с машината и кои нейни недостатъци трябва да имате предвид покрай качествата й, моля, четете в ревюто нататък...

Компактен таблет с Windows 8 Pro

Няма как да не направя паралел с Iconia W700, чието ревю излезе в блога в началото на януари. При последния габаритите бяха далеч от тези, с които сме свикнали при масовите таблети с Android, а и като цяло машината беше нещо средно между устройство за ползване в движение и такова за работа на бюро. При Iconia W510 обаче нещата стоят по съвсем друг начин.

Едно от най-компактните устройства с Windows 8 Pro

Таблетът има 10.1” дисплей и профил от едва 8.8 мм, с което теглото е съвсем приемливите 580 грама. Всъщност с това Iconia W510 е едно от най-компактните устройства с Windows 8 Pro на пазара и ще го отбележите още при първата си среща с него. Таблетът + клавиатурата пък тежат малко под 1.3 кг., което вече отива към малък лаптоп, но на практика получавате точно това.

Що се отнася до дизайна – той е семпъл и изчистен, а материалът на изработка е пластмаса, макар и гърбът да е имитация на метал. Определено бих предпочел алуминиево тяло за Iconia W510, но с това би се покачило не само теглото, но и цената му. Все пак корпусът е матов, а не полиран, което не позволява задържането на отпечатъци. Във всеки случай в комплекта има и кърпичка, която може да влезе в употреба за поддръжка чистия вид на тъчскрийна. 

Acer Iconia W510 review2

Тъчпадът е по-скоро ненужен 

Acer Iconia W510 е поредният от т.нар. хибриди с новия Windows. Устройството е компактен и лек таблет, но с помощта на докинг станция/клавиатура се превръща в почти пълноценен лаптоп.

Защо почти? Основната пречка Iconia W510 да се почувства като истински ноутбук е тъчпадът на клавиатурата. Истината е, че е просто излишен, поне в този му вид или по-точно – с функционалността, която предлага в момента. Въпросният е малък, но проблемът е в липсата на мултитъч поддръжка и най-вече – няма опция за скролиране. Сериозен минус, особено имайки предвид новия интерфейс на Windows 8 и всичкото скролиране напред-назад и нагоре-надолу, което е необходимо за навигация. 

Acer Iconia W510 reveiw3

Така че тъчпадът е по-скоро излишен, освен ако Acer по някакъв начин (със софтуерен ъпдейт?) не успее да го дари поне с възможност за скрол. 

Добрата новина е, че Iconia W510 е достатъчно компактен, за да може удобно да навигирате директно с пръст по сензорния дисплей. Щом свикнете с този режим на ползване, тъчпадът ще остане недокоснат. 

Клавиатурата обаче трупа точки 

Въпреки слабия заместител на мишката обаче клавиатурата на таблета получава висока оценка. Клавишите са от островен тип, с приличен размер и разстояние помежду си, Space и Enter не са орязани до малки квадратчета и като цяло бързо се свиква с писането. 

За да свържете клавиатурата към таблета не е необходимо нищо повече от това да го поставите в нея, след което ще чуете звуков сигнал, че можете да ползвате новосглобения лаптоп. Гнездото на таблета в клавиатурата има три точки за свързване – едната е самият конектор, а другите две дупки са просто за стабилна позиция на екрана. 

Acer Iconia W510 review4

Така сглобеният лаптоп е удобен за ползване не само на бюро, но и в скута

И действително таблетът застава отлично в клавиатурата и можете да го наклоните под желания ъгъл, за да ви е най-удобно писането – това не е опция при Iconia W700. Има съвсем леко поклащане на екрана, ако го бутнете с ръка напред-назад, но това по никакъв начин не пречи на работата с машината, а когато докосвате тъчскрийна няма поддаване назад. 

Всъщност пантите или самото гнездо, където се поставя таблетът, е супер стегнато и при завъртането му без екрана в него създава усещане, че може да го изкъртите. За щастие на мен не ми се случи и да се надяваме, че това е само усещане. 

Изваждането на таблета от дока става с малък бутон тип резе, разположен точно под екрана. Клавиатурата няма подсветка, но това за момента е екстра, запазена само за по-високия клас ултрабуци и лаптопи като цяло. 

Acer Iconia W510 review5

Бонусите на клавиатурата

Освен че предоставя удобен начин за писане, с който сме свикнали от стандартния си лаптоп или настолното РС, клавиатурата на Acer Iconia W510 има и още няколко предимства. В нея има вграден пълноформатен USB 2.0 порт, какъвто липсва върху корпуса на самия таблет. Всъщност богатата гама изходи е едно от предимствата на по-едрия брат на W510 – Iconia W700. Все пак и по-малкият W510 предлага решение – ползва се или USB портът на клавиатурата, или този с допълнителния преходник, влизащ в комплекта. Да, не е удобно да носиш малки кабелчета със себе си, но това е начинът моделът да не загуби привлекателния тънък профил.   

Таблетът има microUSB и microHDMI изходи, microSD слот и 3.5 мм жак, а клавиатурата добавя пълноразмерен USB 2.0 порт.

Другото, доста по-съществено предимство на клавиатурата към Iconia W510 е, че въпросната разполага със собствена батерия и има отделен изход за зареждане. С нейна помощ животът на таблета се удължава от 9 до цели 18 часа.

Acer Iconia W510 review6

А батерията е трепач

Самият W510 има батерия с капацитет 3540 mAh, което не звучи впечатляващо, особено на фона на някои от последните таблети с Android, като например Galaxy Note 10.1 на Samsung (7000 mAh). Реалността обаче е впечатляваща, защото таблетът на Acer издържа цял ден интензивна работа и отгоре, а производителят обещава до 3 седмици в стендбай режим. 

Да, новият процесор Intel Atom заслужава аплодисменти. Защото тук говорим за таблет с Windows 8, при това пълната версия, а не RT, при който по-дългият живот на батерията е даденост.

Таблет, лаптоп и… трети режим на ползване

Освен като самостоятелен таблет и като малък лаптоп Acer Iconia W510 може да се ползва и по трети начин, наречен режим на презентация. 

При него екранът на лаптопа се завърта на 295 градуса назад, и оставяйки клавиатурата с лице към бюрото дисплеят може удобно да се насочи към колегите, за да им покажете презентация или видео. Така W510 трупа точки и определено изглежда интересна възможност, но истината е, че нищо не пречи просто да завъртите лаптопа към някого. Същото важи и за сходно акробатичния Lenovo IdeaPad Yoga. 

Acer Iconia W510 review7

Винаги в готовност, точно като телефон

Acer Iconia W510 е близък до смартфоните, защото и при него само с натискане на едно копче екранът угасва и със същото това копче после машината се буди за секунда. Освен че се събужда с един бутон, докато е изключен екранът на таблета, машината продължава да се актуализира чрез Wi-Fi. Да, това е нищо работа за моделите с Android, но може ли го вашето Windows PC?

Всъщност тази възможност се нарича Acer Always On и е поредният плюс, идващ с процесора Atom Z2760 Clover Trail на Intel. 

Производителност на кантар

Стигайки до присъдата по отношение на скорост и производителност, нещата са на кантар. От една страна W510 е с по-мощен хардуер от ARM-базираните таблети с Windows RT, а и софтуерно по-напреднал, но от друга е мъник на фона на машините с Intel Core i3/i5, каквито са Samsung ATIV Smart PC Pro и Acer Iconia W700.

Налице са Wi-Fi, NFC и BT 4.0, но няма 3G модул

Резултатът от последното е, че в десктоп режим Iconia W510 може да ви се стори доста по-тромав и въпреки че имате възможност да си инсталирате PhotoShop – може би не е добра идея да се вихрите често на него. 

При работа с интерфейса с плочките обаче нещата са си на мястото – двуядреният Atom процесор и 2-та GB RAM, които поддържа и са налични, се справят без забележки. Преминаването през цветните квадрати и правоъгълници е светкавично, също като на телефон с Windows Phone, а приложенията от Windows Store стартират и се затварят за секунда.  

Acer Iconia W510 review8

Дисплеят е уместен за този клас

Дисплеят на Iconia W510 е 10.1”, със съотношение на страните 16:9 и има резолюция от 1366х768 точки, което е далеч от Full HD при W700, но не забравяме, че настоящият таблет го играе достъпната алтернатива. И в интерес на истината – HD резолюция за този диагонал се оказва доста приятно решение. 

Нещо повече – дисплеят на Acer Iconia W510 има 350 нита яркост и страхотни цветове, отличен ъгъл на видимост и като цяло е сред приятните спирки от списъка с характеристиките на устройството. Ако погледнем към алтернативите с Android, там масово ще срещнем същата резолюция при този диагонал. 

Acer Iconia W510 review11

Acer Iconia W510 идва с 32 GB вградена памет, от които са останали под 12 GB след Windows 8 и останалия софтуер в таблета. Все пак е налице слот за карти 

Освен това в десктоп режим Windows 8 изглежда съвсем приемливо на HD и иконките не са прекалено малки, а текстът е напълно четим и без приближение. 

Имайки предвид, че под чертата производителят цели цената на модела да остане в границите на разумното – дори е изненада, че дисплеят не е бил ощетен по-сериозно.

Камера и говорители

Acer Iconia W510 има стерео високоговорители от двете страни на корпуса си, които всъщност имат доста приличен звук. С тях гледането на HD видео в YouTube, а и изобщо, се превръща в приятен начин за убиване на време или приспиване вечер в леглото с таблета на нощното шкафче.

Acer Iconia W510 review9

Колкото до камерата на W510 – има две. Предната е 1.3 МР за видеоразговори през Skype или друго приложение, а основната на гърба прави снимки с 8 МР резолюция. Интерфейсът на камерата от Windows е доста елементарен и дори объркващ, но добра добавка от Acer е собственото им приложение – Acer Crystal Eye. 

Резултатите от камерата са що-годе прилични и имайки предвид, че това е таблет – качеството е задоволително. Неприятно е, че при докосване на виртуалния бутон за снимка има някакъв сериозен лаг. 

За кого е Acer Iconia W510?

Iconia W510 е още един сполучлив опит на Acer в необходената територия на хибридни устройства с Windows 8. Таблетът използва пълната версия на платформата и позволява инсталиране на всякакъв софтуер, а включената в комплекта клавиатура го прави сериозен конкурент на конвенционалните лаптопи. 

Отличен таблет и втори лаптоп за навън

Истината е, че това не е машина, която бихте ползвали за основна всеки ден при всякакви задачи. Хардуерът има своите предимства като страхотен живот на батерията, освен това не се нуждае от вентилация и W510 дори изглежда супер секси. Процесорът Intel Atom обаче не е съпоставим на серията Core i като производителност, така че 10-инчовият таблет Iconia няма да пенсионира домашното РС.

Таблетът с клавиатура на Acer би могъл да се превърне в неотлъчен ваш спътник при пътувания и при нужда от пълноценна работна станция в движение. Ако все пак ви се наложи да ползвате PhotoShop – можете го.

Acer Iconia W510 review10

Цената на горната конфигурация е малко под 1000 лв., като в комплекта влиза ценната клавиатура.  

Samsung Galaxy S21, S21+ и S21 Ultra - кога излизат в България, колко струват + условия на преордер

Samsung току-що представи новите си смартфони от висок клас в серията Galaxy S21 и обяви подробности за пускането им на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer