НачалоРевютаДругиРевю на BlackBerry Z10

Ревю на BlackBerry Z10

Като на музикален фестивал без любимата ви група

17791
Написана от  nixanbal
Ревю на BlackBerry Z10

BlackBerry е новото име на RIM, а Z10 е първият смартфон, с който канадският производител се завръща, за да покаже най-доброто от обновената си операционна система BlackBerry 10. Имах възможността да поработя около седмица с устройството и по-надолу ви предлагам акценти от впечатленията ми от него. Иновативен и удобен интерфейс, стилен външен вид и амбициозен набор възможности са ключовите предимства в Z10, с които BlackBerry разчитат да се върнат в играта. Повече детайли около дебютиращия и на българския пазар смартфон, моля, четете нататък в ревюто...

Стилен дизайн в удобен формат

BlackBerry Z10 е наследник на смартфони, популярни сред потребителите като бизнес устройства със строга външност. Новият модел не се цели много встрани от този имидж, а и не би трябвало – стегнатият дизайн е ценено качество.

Смартфонът има компактни размери с 4.2-инчов дисплей, събран в 9-милиметров корпус с тегло под 140 грама. Z10 приляга приятно в ръката и се усеща по-стабилно от много други модели заради гумираното покритие на задния си капак. Иначе корпусът на апарата е от пластмаса, но дизайнерите явно са направили няколко умели трика, с които това по никакъв начин да не донесе на потребителя неприятно усещане. Освен това гумираният гръб е с релефна повърхност, която не задържа отпечатъци и върху която греят единствено камерата с нейната светкавица и прилично голямото лого на BlackBerry.

BlackBerryZ10 review nixanbal01

Отляво на корпуса са два порта – microUSB и microHDMI, а отдясно контролите силата на звука и бутонът за гласови команди помежду им. Отгоре има 3.5 мм жак, допълнителен шумоизолиращ микрофон и бутон за включване, а отдолу е единствено процепът, с помощта на който се отваря капакът. А щом капакът бъде свален, отзад се разкрива батерията и тя лесно може да бъде извадена – нещо, което при много телефони вече не е достъпно за потребителя. До батерията е microSIM слотът и този за microSD карта памет. Капакът се връща обратно на мястото му с натискане по всички страни – точно както и при новия Galaxy S IV на Samsung. Пасва идеално и няма нито следа от скърцане и потъване.

Предната част на телефона е запълнена от 4.2-инчовия дисплей, над който е слушалката и 2 МР фронтална камера, а под екрана се намира сребристият надпис BlackBerry и първият и основен микрофон.

Интересното е, че въпреки сравнително скромния си по размери екран, BlackBerry Z10 всъщност не е много по-малък от 5-инчовия Xperia Z да речем. Причината е мястото под и над дисплея, което може да се брои за похабено, но всъщност дори така Z10 не изглежда неприятно и може би тъкмо затова е удобен за работа и с една ръка.

Като цяло стилен външен вид, към който забележките са незначителни, но дизайнерите по никакъв начин няма да накарат колегите ви да реагират с “уау!”.

BlackBerryZ10 review nixanbal02

Дисплеят е на ниво

BlackBerry Z10 4.2-инчов сензорен дисплей, при който компанията не е пестила усилия да го направи адекватен спрямо пазара днес. Резолюцията е 768x1280 пиксела, което не е максимумът от 1920х1080 точки, но и диагоналът е далеч от 5-инчовите гиганти. Така че дори така Z10 предлага по-висока гъстота на пикселите от iPhone 5 да речем.

Резултатът е приятна картина и трудно различими пиксели, което е позволило красивите и детайлно изрисувани иконки в менюто да изглеждат отлично. Цветовете и контрастът са без забележки, ъгълът на видимост е супер и като цяло това е една от добрите гледки, които можем да открием в смартфон днес.

BlackBerry 10 OS е прекрасна!

Дисплей, дизайн, хардуер – всичко това са важни теми, но същината на всеки смартфон е неговата операционна система. Това важи с десет пъти по-голяма сила в случая на BlackBerry, които са автори на софтуерната платформа за своите устройства. Нещо повече – канадците залагат всичко на BB 10 OS, може би дори повече отколкото на устройствата с нея. Защото, както обяви шефът на компанията, има вероятност операционната система да бъде отдавана с лиценз на други производители и така да се превърне в основен източник на приходи.

Интерфейсът на BB 10 OS е различен от популярните платформи на пазара и е глътка свеж въздух не само за BlackBerry, но и за потребителите. 

Началните екрани всъщност са няколко, но с различно съдържание. Най-вляво е BlackBerry Hub, който съдържа най-съществената информация в смартфона. Там са всички известия – входящи имейли и SMS-и, нотификации от Facebook и Twitter, хронология на обажданията. Всичко това може да бъде преглеждано поотделно или в един общ списък. И въпреки че много приложения под различни платформи предлагат подобна възможност – тук нещата изглеждат по-естествени и тази обединяваща система е нещо, което действително бих ползвал и би ми било полезно.

Достъпът до BlackBerry Hub е предвиден да бъде удобен, където и да се намирате из менютата – повдигате палец нагоре, след това надясно и сте там. Ако просто искате да надникнете в броя непрочетени имейли и съобщение – леко побутване на екрана нагоре е достатъчно.

BlackBerryZ10 review -nixanbal03

Следващият екран надясно е този с мултитаскинга или екранът с всички отворени и минимизирани приложения. Те са визуализирани в две колони правоъгълници с вертикално скролиране и са удобни както за преглед, така и за затваряне – с малкото хиксче в основата на всеки прозорец. А за да минимизирате приложение, необходимо е просто да го избутате с палец нагоре.

Нататък са всички приложения, изсипани върху страниците подобно на Android и iOS. Иконките им са правоъгълни и могат лесно да ви ориентират кое какво е, дори без да четете надписите.

BlackBerryZ10 review nixanbal04

Приложенията са кът, но минимумът е покрит

Ако често ровите в магазина за приложения - тук доста ще скучаете

BlackBerry World, онлайн магазинът за приложения на новата платформа, стартира със 70 000 екстри за новия Z10. Интересното е, че смартфонът пристига с предварително инсталирани Twitter, Facebook, Foursquare и още няколко екстри, което е приятно, а и честно казано ме накара да сведа посещенията си в BlackBerry World до минимум. Да, Instagram за BlackBerry 10 OS още няма, но на този етап потребителите трябва да знаят, че платформата е по-скоро за хората, които се задоволяват с основните софтуерни добавки и ако сте разглезен на тема приложения потребител на Android – този смартфон тук по-скоро не е за вас.

Гласовият асистент на BlackBerry Z10 се представя доста слабо – трудно разбира какво му се говори, което не е проблем със Siri на iPhone или S Voice на Samsung и най-често предлага да търси за зададената команда в мрежата. Безполезен е.

Приложението с картите на BlackBerry също не е блестящо – особено с пускането на гласова навигация в Google Maps за България и Nokia Drive в Lumia, канадците остават безсилни на този фронт.

BlackBerryZ10 review nixanbal05

Въпреки това BlackBerry Z10 предлага пълен списък с приложения за достъп до социални мрежи, има облачните услуги box и Dropbox и най-важното и задължително тук – приложения за работа с офис документи, с които не само четете, но и свободно създавате файлове.

Клавиатурата - нова страница в историята на BlackBerry

На клавиатурата в новото BlackBerry Z10 никак не й е лесно. На нея се пада интересната задача да приучи феновете на марката, дългогодишни ползватели на удобните хардуерни копчета, да започнат да пишат през тъчкрийна. Е, как се справя Z10?

Клавиатурата е пипната и веднага личи, че не е просто там, за да има как да си напишете мейла на влизане във Facebook. Канадците са се постарали да дадат на потребителите си възможно най-добрия виртуален заместител на именитите им QWERTY клавиатури. И въпреки че не съм прекарал последните години с модел от серията Curve или Bold, бих казал, че Z10 се представя отлично.

BlackBerryZ10 review nixanbal06

Веднага се влиза в ритъма на новите бутони и е трудно да объркаш буквата – нещо, характерно и за доброто решение в Windows Phone. При BlackBerry Z10 обаче виртуалната клавиатура е една идея по-умна – тя предлага различни варианти за следващата дума, която евентуално искате да изпишете и можете да изберете някой от тях, така че да си спестите няколко потупвания по екрана. Ако например започнете да пишете BLACKB – над буквата E ще се появи думата BlackBerry и можете да я изберете като просто побутнете E нагоре.

Ако все пак носталгията по физическото QWERTY на BB не ви напуска, изчакайте модела Q10, но колко точно трябва да изчакате за него все още никой не знае.

В тестовата бройка, която ползвах аз, български език за писане липсваше, но тя не беше финален модел и е възможно такъв все пак да има. Ще допълня поста, щом Z10 излезе на пазара и имам информация по въпроса.

Камерата

При BlackBerry Z10 ще откриете 8-мегапикселова камера, което е ОК като резолюция на фона на днешния пазар, независимо че много модели вече преминаха към 12 и 13 МР сензори. Качеството на снимките беше прилично, но не и съпоставимо с моделите на HTC, Samsung и Sony. Тук отново намесвам нефиналната бройка, която ползвах, така че ще пропусна заключението за фотовъзможностите на Z10.

Все пак няколко думи за работата с камерата – фокусът е доста бърз и работи, както бихте очаквали. Лошото е, че той стои на едно място и ако искате да го поставите върху друг обект в кадъра – ще трябва да го направите ръчно. Т.е. трябва с пръст да хванете фокусното квадратче и да го преместите където искате. Изключително неудобна идея и силно се надявам, че BlackBerry ще оправи нещата със следващия ъпдейт за Z10, който да позволи фокусиране върху обект просто с докосване върху него.

BlackBerryZ10 review nixanbal08

Хардуер и батерия

Първият смартфон с новата операционна система BlackBerry 10 OS предлага добра комбинация от хардуерни компоненти под капака, които може да не звучат “уау” на фона на HTC One, но изглежда са тъкмо достатъчни, за да върви софтуерът без засечки.

Под пластмасовия капак на Z10 има двуядрен процесор на 1.5 GHz и графичен чип Adreno 220 от чипсета Qualcomm MSM8960, 2 GB RAM, 16 GB вградена памет + microSD слот и пълен набор възможности за комуникация. Тук включвам не само Wi-Fi, Bluetooth 4.0 и HSPA скорости в мрежата на оператора, но също така и NFC, чиято антена е скрита именно в капака на устройството.

BlackBerryZ10 review nixanbal07

Жестовата навигация из BlackBerry 10 OS се осъществяваше без забележи, приложенията стартираха мигновено и нямаше бавене дори в галерията, макар и да не успях да направя стотици снимки. Е, нямаше и кой знае с какво да натоваря процесора, но в ежедневната работа с апарата не попаднах на неприятно зависване на системата.

Единственото странно нещо е времето за стартиране на смартфона. Ако ви се наложи да смените microSIM картата или извадите батерията по друг повод, можете да оставите Z10 и да отидете да си направите кафе, да си измиете лицето и зъбите и чак тогава да се върнете към него, за да проверите дали лилавото лого на къпинката вече е спряло да мига и апаратът най-после е стартирал.

Що се отнася до батерията – часовете й живот преди повторната среща със зарядното са стандартните за смартфоните днес. Денонощие с умерено ползване е най-честият резултат при мен, а при по-интензивна работа в края на работния ден ще се наложи презареждане.

BlackBerryZ10 review nixanbal09

BlackBerry Z10 е тук – за кого е?

BlackBerry Z10 е ново начало за канадския производител на смартфони, с което той загърбва хардуерната клавиатура в името на актуалния тъчскрийн, а софтуерът е свеж и различен.

Операционната система предлага иновативно управление с жестове и акцент върху комуникацията с BlackBerry Hub, а клавиатурата също се класира сред най-добрите виртуални заместители на хардуерното QWERTY. Изработката на корпуса, хардуерът под капака и дисплеят са на ниво, а към по-слабите страни спадат камерата и оскъдният списък приложения.

Лошата новина обаче е, че BlackBerry Z10 няма фактора “уау!”. Няма нещо, което да впечатли потребителя и да го накара да поиска точно този смартфон пред толкова други алтернативи.

Основната причина, поради която някой би си купил това BlackBerry, е... че това е BlackBerry.

Z10 ще се хареса на феновете на тази марка, които чакаха дълго канадците да предложат нещо актуално и адекватно за пазара. Е, това е то и ако още не сте преминали на вълна Android или iPhone – дайте шанс на BlackBerry 10.

BlackBerry Z10 се предлага за 1200 лв. без договор, а операторите го предлагат със смартфон тарифи на малко по-ниска цена.

7.4
BlackBerry Z10 предлага страхотна операционна система, която се управлява удобно, при това само с палеца на едната ръка. Хардуерът, дисплеят и цялостното представяне на Z10 е на ниво, но канадците се нуждаят от по-сериозно разтърсване на пазара, за да се върнат в играта.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 8
  • Батерия 7
  • Камера 6
  • Производителност 8

Xiaomi Watch 2 е смарт часовник със стилен дизайн и богат набор от приложения

Богатото портфолио на Xiaomi при смартфоните е всеизвестно, но същия труден избор компанията предлага и в останалите категории смарт продукти,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer