НачалоРевютаLGРевю на Google Nexus 4

Ревю на Google Nexus 4

Най-актуалното от Android, при това задълго

31629
Написана от  nixanbal
Ревю на Google Nexus 4

Серията смартфони Nexus е специална, не просто защото носи логото на Google, а защото това са устройствата с най-актуалния Android за дълго време напред – нещо, което е проблем за повечето дроиди на пазара. Освен това, за да получиш титлата “смартфон на Google”, едва ли си просто поредното предложение на пазара. След дълги месеци на очакване и закъснели доставки Nexus 4 най-после е при мен за подробно ревю. Очаквах с интерес да разбера как се справя наследникът на Galaxy Nexus и има ли той място на най-горния рафт при останалите хай-енд устройства. Конкурентен ли е на тях, какво му липсва и струва ли си да се спрете на него – отговорите, моля, четете нататък в ревюто.

Стъклен корпус със спецефекти

Още когато започнаха да се появяват неофициални мътни снимки на Nexus 4, на всички ни стана ясно, че дизайнът ще е много сходен с този на предишния смартфон от Google – Galaxy Nexus. Истината е, че е запазен само силуетът на модела.

Nexus 4 има 4.7” екран, 9 мм тънък профил и тежи малко под 140 грама. Корпусът му е заобиколен от гумирана лента а краищата са приятно заоблени, с което апаратът се оказва изключително удобен за работа, дори само с една ръка. Всъщност габаритите са съвсем малко по-скромни от тези на HTC One X да речем, но Nexus 4 сякаш се усеща една идея по-компактен и удобен.

Стъклото на камерата е част от задния панел и въпреки че е защитено от Gorilla Glass, би могло лесно да се надраска

Освен стъкления дисплей, при Nexus 4 и гърбът е покрит от “защитено от надраскване” стъкло. Само че едната от тестовите бройки у мен явно е имала нелек живот до момента и носи не една и две драскотини на задния панел. И колкото и да ми се иска да стисна ръката на дизайнерите в LG за идеята – трябва да имаме предвид, че стъклото може не само да се надраска, но и да се разцепи при по-силен удар. Дали обаче това означава да се откажете от телефона? Преценете за себе си, но ако имате навик да пазите хай-тек играчките си, малко вероятно е да имате проблем. Пък и в крайна сметка пластмасата е също толкова податлива на чупене, пукане и драскане, дори повече. 

Google Nexus 4 review2

Освен това под стъкления гръб на Nexus 4 има интересна шарка, която се показва при определена светлина. Не е нещо сензационно, но е идеен елемент от дизайна на апарата и начин да се отличи сред останалите. 

Видео с разопаковане и бърз оглед на Google Nexus 4

Иначе за корпуса на Nexus 4 е интересно, че няма фронтални физически бутони, а трите основни са част от самия дисплей, с което за съжаление отнемат от полезната площ. Тъкмо под екрана пък се намира приятен светодиод, който се вижда, само когато грее в някакъв цвят – при зареждане на батерията, при входящо повикване, мейл и т.н.

Над дисплея е предната 1.3 МР камера, а отзад е разположена основната 8-мегапикселова, под която е LED светкавицата, високоговорителят, голямото лого Nexus и това на LG. 

Единствените хардуерни бутони по смартфона са страничните за контрол силата на звука (отляво) и този за включване (отдясно). И двата са удобни и реагират при разумен натиск, но ще трябва време за свикване с този за включване/изключване.

Google Nexus 4 review3

Батерията е заключена в телефона с две винтчета и потребителят няма (лесен) достъп до нея, т.е. не можете да я смените с резервна, ако ви остави без заряд в движение. С това ще трябва да свикваме – освен Samsung малко производители все още позволяват задният капак да се сваля при хай-енд моделите. 

Колкото до SIM картата – тя е microSIM и “гнездото” за нея се изважда с игла от лявата страна на корпуса. 

Останалите елементи от тялото на Nexus 4 са 3.5 мм жак за слушалки, microUSB порт и два микрофона за изолиране на шума.

Дисплеят е отличен

По отношение на дисплея Nexus 4 е доста добър вариант насред конкуренцията в момента. Диагоналът е 4.7”, което разумен размер, а резолюцията е HD. За съжаление, поне мое, трите бутона на Android са част от самия екран и отнемат от резолюцията, а не са върху корпуса.

Използван е True HD IPS Plus панел, който е познат от модели на LG от 2012 г., а като качество може да си съперничи с HTC One X, макар че погледнат под определени ъгли Nexus-ът посинява.

Google Nexus 4 review4

Под чертата смартфонът на Google предлага добър дисплей с адекватен диагонал и резолюция. За съжаление на производителя обаче скоро би трябвало да видим още по-висока резолюция при същия диагонал, което ще изхвърли Nexus 4 от класацията, но за момента нещата изглеждат отлично. 

Най-новият Android, при това задълго

Един от козовете на смартфоните под логото на Google е, че излизат с най-най-актуалната версия на Android и по-важното – получават ъпдейти до няколко следващи издания на платформата. Ако това е било проблем с дроида ви досега, Nexus 4 може би е ценна находка. 

Nexus 4 screenshots

А Android 4.2.1 Jelly Bean безспорно е най-доброто от Google досега. Преди всичко правят впечатление изключително бързите реакции на апарата – един от най-пъргавите дроиди, с които съм работил някога. Разбира се, към пъргавия софтуер, с който беше въведен т.нар. Project Butter, Nexus 4 предлага и недокоснат интерфейс -  Android тук изглежда така, както са го създали в Google. Това също е плюс за много потребители, на които им е омръзнало от шарени иконки и модифицирани уиджети, а чистия вид на платформата. 

Google Nexus 4 review5

Новите екстри на Jelly Bean

Сред новостите в Android 4.2 Jelly Bean е клавиатурата за писане в Nexus 4. Тя по начало вече поддържа подобен на Swype метод, при който пръстът просто се движи по буквите и приложението разпознава коя дума искаме да напишем. Доста точен начин за писане, почти няма случай, в който да не разпознае желаната дума, а ако тя е някакво странно име например – може да бъде добавена към речника и вече ще може да се изписва по същата схема. 

Клавиатурата има вграден български, но той не се поддържа при новия метод за въвеждане с движение на пръста по екрана

За съжаление този начин за въвеждане на информация не работи с български език, но пък ако водите комуникация на английски – добър вариант. Все пак да се надяваме, че Google ще развие идеята и ще добави и нашия език с бъдещ ъпдейт.  

Иначе смартфонът включва една от най-новите функции в 4.2 Jelly Bean – Photo Sphere. Това е вид панорамен режим при снимки, с който се заснемат поредица кадри на обстановката около вас и след това от тях се формира доста реалистичен плакат, напомнящ на услугата Street View от Google.

Google Nexus 4 review6

Не, че е нещо, което ще ползвате всеки ден, но Google явно се гордее доста с тази екстра. Далеч по-ценна добавка в новия Android обаче е новият разширен вид на лентата с нотификации. Можете да влезете в него с малка иконка от стандартната лента или директно да го отворите със сваляне на щората с два пръста. Там можете бързо да включите или изключите Wi-Fi, Bluetooth, самолетен режим, да регулирате яркостта на екрана, да пуснете алармата или да влезете в пълния списък настройки. 

Камера над средното ниво

Камерата на Nexus 4 е 8-мегапикселова и не е никак зле. Смартфонът осигурява отличен детайл с бърз и точен фокус, добро и адекватно цветопредаване. Резултатите могат да бъдат страхотни, особено ако снимате при подходящи условия с добра осветеност. 

Google Nexus 4 review7

Настройките са приятно скрити в почти невидим ринг в интерфейса на камерата, като са предвидени по-скоро основните неща. Има вграден HDR режим за по-наситени цветове, споменатият по-горе режим Photo Sphere също е интересна спирка тук, а към галерията се преминава по интересен начин с приплъзване на пръста отдясно наляво.

IMG 20130119 090630 IMG 20130123 153314 IMG 20130118 153323

IMG 20130119 195447 IMG 20130204 180714 IMG 20130120 163307

Видеозаписът е също с прилично за съвременните смартфони качество – при 1080p резолюция е OK, макар и да не си съперничи с резултатите при Nokia Lumia 920. 

Батерията е без изненади

При Nexus 4 батерията е с капацитет 2100 mAh, което на хартия звучи доста добре. В действителност смартфонът на Google не издържа повече от средностатистически модел с Android OS. С умерено ползване на социални мрежи и имейл, браузване през мрежата на оператора, малко снимки и тест на някое и друго приложение Nexus 4 удържа малко повече от светлата част на денонощието, или около 10-11 часа, преди батерията да сдаде багажа.

Разбира се, времето варира според навиците на всеки за ползване на телефона, а и яркостта на екрана е от голямо значение – увеличавайте я само при силна светлина и ще измъкнете още някой час живот.

Google Nexus 4 review8

Струва ли си Nexus 4 в България?

На пръв поглед дизайнът на Nexus 4 може и да не ви грабне, но постепенно се свиква със заобления корпус и си казваш, че всъщност е един от най-удобните телефони, лежали някога в ръката ти. Дизайнът има няколко интересни детайла, които го правят отличителен и в крайна сметка новият телефон на Google като нищо може да ви влезе под кожата, дори само заради външния си вид. 

Преминавайки към спецификациите имаме супербърза работа, камера на много добро ниво и най-актуалния Android. Jelly Bean 4.2 носи някои дребни подобрения, но по-важното е, че софтуерът на Nexus 4 ще бъде освежаван и в бъдеще.

За съжаление Nexus 4 се продава у нас на високата цена от LG

Основен минус за някои потребители може да се окаже липсата на microSD слот, но това може лесно да се преглътне с вградените 16 GB и опцията за ползване на облачни услуги. Запечатаната в корпуса батерия, която не можете да смените, също не е фатален недостатък.

Това, което ще бъде трудно за преглъщане при Nexus 4 обаче, е високата му цена за България, а за да бъдем коректни - и за по-голямата част от Европа. 1000 лв. без договор или около 700 лв. с двугодишно подписване към Мтел за солен договор не е мечтаната оферта за повечето потребители. Не е и това, което накара всички да се ентусиазират за смартфона на Google при анонса му и цената от 299 евро, оказала се в последствие привилегия за шепа страни. 

Ако все пак имате познат например в Германия и опция да поръчате на атрактивната цена от там – давайте!

8.0
Nexus 4 ще се хареса на феновете на Android, които държат да получават ъпдейти до всяка следваща версия на софтуера за дълго време напред. Стъкленият корпус и супербързият процесор са черешката на тортата.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 8
  • Батерия 7
  • Камера 8
  • Производителност 9

5 ключови нови екстри на Samsung Galaxy Z Flip4

Samsung Galaxy Z Flip4 дебютира през август и бързо успя да се наложи като достоен наследник на Flip3 - най-популярният…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer