НачалоРевютаASUSРевю на Google Nexus 7

Ревю на Google Nexus 7

Ще устои ли евтиният дроид на натиска от iPad mini?

27831
Написана от  nixanbal
Ревю на Google Nexus 7

Nexus 7 е един от по-специалните таблети на пазара и не защото предлага феноменални характеристики и по-висока резолюция от Retina дисплея на iPad 4. Nexus 7 е първият таблет на Google и с него започва нова ера за пазара на таблетите, в която тези устройства ще получават ъпдейти за дълго време напред, оставайки актуални повече от обичайния продуктов цикъл. Нещо повече, Nexus 7 е демонстрация, че таблетите с Android могат да достигнат значително по-ниски пазарни цени, без това да е за сметка на качествената работа или набора екстри. Произведеният от Asus таблет все пак има някои липсващи възможности и може би не е най-добрият избор за всеки, а и се задава сериозен конкурент – iPad mini. Затова в ревюто нататък ще ви споделя моите впечатления от работата си с устройството и ще си поговорим за това какво му липсва, какви са основните му качества и струва ли си покупката или е по-добре да изчакате следващ модел.

Качествена изработка и приятен дизайн

Nexus 7 е компактен 7-инчов таблет, който може да се носи удобно във всяка чанта, а ако сте с широки дънки, много вероятно е да се събере и в задния ви джоб. Таблетът е тънък малко над 1 см и тежи 340 грама, с което можете просто да го хвърлите в раницата с останалия си багаж, а не да носите отделна чанта за него.

Google-Nexus-7-review-1

Дизайнът на Nexus 7 е доста изчистен и въпреки че това е субективна тема, привържениците на този външен вид надделяват. Предната част е заета от дисплея и камерата за видеоразговори, а отзад ще ви посрещне голямото лого NEXUS. Гърбът на таблета е покрит от приятна гумирана повърхност, която дори леко напомня на фин слой кожа, по-скоро изкуствена. Общото взето нещо, което мисля, че не съм срещал при други устройства и определено прави добро впечатление.

Като качество на материалите и изработката Nexus 7 не отстъпва на по-скъпите таблети, дори надминава много от тях.

В дъното на задната част е високоговорителят, както и логото на производителя на хардуера – Asus. Отдолу е microUSB портът и 3.5 мм жак, а отстрани са разположени бутоните за контрол силата на звука и този за включване и изключване. Няма други (излишни) елементи и определено дизайнерите са успели да запазят визията достатъчно чиста и стилна, независимо че не говорим за премиум модел.

Google-Nexus-7-review-2

iPad mini удря Nexus 7 в земята по отношение на дизайн и материали.

Amazon и Google започнаха играта с тази нова категория по-евтини таблети, а на Apple не им отне много време, за да се включат и те. Само преди няколко дни производителят на най-популярния таблет в света представи неговата умалена и по-евтина версия в лицето на iPad mini. 7.9-инчовият iPad mini тежи малко над 300 грама, а профилът му е невероятните 7.2 мм, което при срещата ми с него ми показа, че действително прави разлилката и те кара приятно да се усмихнеш от съвършено свършената работа. Нещо повече – рамката около дисплея на iPad mini е намалена, което е в контраст с модела на Google. Таблетът струва около 330 евро, но е изработен в традиционния безкомпромисен стил на Apple, има алуминиев корпус и за да бъда откровен – всичко това удря Nexus 7 в земята.

Малък звяр под капака

Nexus 7 е малък, на достъпна цена и е лесно да си помислим, че е устройство с посредствена хардуерна сила, което дори не заслужава вниманието на сериозните потребители и фенове на мобилния гейминг. Обаче първата мисъл ще се окаже погрешна, защото Google е оборудвал таблета си със съвсем актуален чипсет и достатъчно мощ, за да му позволи да върши дори най-тежките задачи за един дроид.

Nexus 7 използва чипсета с четириядрен процесор NVIDIA Tegra 3 и има 1 GB RAM, а това е печеливша комбинация за много от таблетите в по-горния клас, макар и тук тактовата честота да не е 1.7 GHz. Вградената памет във версията, която струва 500 лв., е 16 GB и няма microSD слот за допълнителна. Това е един от минусите, които някои потребители може да счетат за по-сериозна липса в характеристиките на модела.

Отсъства и основна камера за снимки, но все пак е налична предна с 1.2 MP за HD видеоразговори.

Google-Nexus-7-review-3

В ежедневната работа с Google Nexus 7 нямах проблеми с никое приложение. Стартирах и тествах геймплея на по-тежки игри с впечатляваща графика от типа на Shadowgun и Dead Trigger. А глезотиите за окото при тях са повече именно заради Tegra 3, за която са оптимизирани заглавията и предлагат допълнителни визуални ефекти.

Screenshot 2012-10-11-11-25-12

Всичко вървеше без засечки и въпреки някои съвсем леки забавяния тук и там, оказва се, че малкият Nexus 7 не бива да бъде подценяван и е съвсем в крак с актуалните хардуерни конфигурации при дроидите.

Бързият Jelly Bean в действие

Нещо повече – таблетът на Google е първото устройство, което излезе на пазара с новата версия Android 4.1 Jelly Bean, за която е характерна особено пъргавата работа. Т.нар. Project Butter е „виновен“ за безпроблемното ми и бързо общуване с Nexus 7, като типично за устройствата под логото на Google – тук Android също е в чистата си версия, без модифициран интерфейс с шарени иконки и излишни анимации.

Google Nexus 7 screenshot

Chrome вече е основният браузър в новия Jelly Bean и Nexus 7.

Иначе при Jelly Bean ми харесаха още някои дребни промени, които правят работата с таблета по-приятна. Когато например поставяте нов уиджет върху началния екран, а върху него вече има цял куп иконки, те ще се преместят сами, за да ви направят място и да го поставите където решите.

Лентата с нотификациите също е била ъпгрейдната и вече можем да получаваме допълнителна информация към някои известия. Google Now също е начин за Google да се намести по-сериозно в ежедневието на потребителите, като услугата с времето се напасва към интересите и навиците ви, правейки стандартните задачи по-лесни и по-бързо достъпни.

Google-Nexus-7-review-4

Дисплеят – про и контра

При дисплея на Nexus 7 има и хубави, и лоши неща, като първите за щастие доминират. Въпреки че устройството струва около 500 лв. и е логично да си помислим, че Google са спестили от скъп компонент като екрана, това в случая не е така.

Дисплеят на Nexus 7 е с по-добър детайл от този на iPad 2.

Google Nexus 7 разполага със 7-инчов дисплей с отлична резолюция от 1280х800 пиксела, която представя изображенията по впечатляващ начин, с прецизен детайл. Цветовете са реалистични и ъгълът на видимост е голям, което също е знак за качество. Интересен е паралелът с миналогодишния iPad 2, чийто дисплей е по-голям (9.7“), а с по-ниска резолюция (1024х768 точки). Това води и до по-висока гъстота на пикселите при модела на Google – 216 ppi спрямо 132 ppi за Apple.

Не е перфектен, но най-добрият дисплей в таблет за 500 лв.

Единственият недостатък в случая за Google Nexus 7 е по-скоро бледият дисплей или по-слабият контраст. Минус, който при iPad mini например ще ви направи впечатление, че отсъства.

Друга забележка към екрана можем да отправим към рамката около дисплея, която е твърде дебела и прави още по-силно впечатление при малкия 7-инчов диагонал.

Google-Nexus-7-review-5

Споменатите недостатъци обаче не бива да бъдат приемани като причина да не изберете Nexus 7. Това са просто две точки, които делят таблета на Google от съвършенството.

Батерия и звук

Животът на батерията при таблетите почти винаги е един от впечатляващите показатели, а компактният Nexus 7 също няма да ви разочарова в това отношение. Таблетът на Google разполага с недостъпна за потребителя батерия с капацитет 4325 mAh, което при различните навици на ползване и изпълнявани задачи може да ви осигури между 8 и 10 часа.

При мен се случи да го зареждам сравнително рядко, тъй като за разлика от смартфона, ползвам и ръчкам сериозно таблета по около час-два на ден. При подобен режим ще си осигурите батерия за няколко дни, а ако сте от по-интензивно ползващите устройството потребители – със сигурност  ще преживеете цял ден с много тормоз.

Общо взето Nexus 7 е една от подходящите играчки за спътник при пътувания за уикенда. Дори с часове HD филми и игра на мощните шутъри, няма да ви остави неочаквано с празна батерия.

Google-Nexus-7-review-6

Що се отнася до звука – говорителите са скрити под решетка в дъното на задния панел, като звукът е прилично силен, чист е и е приятно дори да си пуснеш някоя любима МР3-ка или видео от YouTube. Лошото е, че говорителите са позиционирани на място, което няма как да не закриете с длан, когато държите Nexus 7 в хоризонтален режим с две ръце – например при гейминг или гледане на видео във фулскрийн.

Липсва 3G модул, но има алтернативи

Една от основните причини или по-скоро възможности да бъде постигната по-достъпната цена от 500 лв. е липсата на 3G модул. Първият таблет на Google излиза на пазара само с Wi-Fi като опция за достъп до интернет и това значително ограничава възможностите му. Не можете например да го ползвате пълноценно докато сте на път, в парка или просто на място без отключена Wi-Fi точка за достъп.  

Ако обаче вие не планирате да подписвате договор с оператор за допълнителна SIM карта за достъп до интернет, този минус може да не се окаже чак толкова голям.

Задава се 3G версия на Nexus 7, която ще струва между 600 и 700 лв.

В противен случай винаги има възможност да споделите връзката от смартфона си към таблета, а модемчетата от типа „бисквитка“ също стават все по-популярни и у нас и са добра алтернатива за ползване на 3G интернет с Nexus 7. Въпросните приспособления са компактни модеми с малко по-големи размери от USB флашка, в които се слага дейта SIM карта и интернет връзката се споделя чрез Wi-Fi към устройствата наоколо. Именно тези джаджи позволяват на операторите да продават и много други модели таблети без вграден 3G модул.

Google-Nexus-7-review-7

Трябва да отбележм също така, че повечето таблети от по-горния клас почти винаги излизат и във версия без 3G, което позволява именно да се постигне по-достъпна цена. Дори моделът само с Wi-Fi на новия iPad mini обаче струва повече от Nexus 7 – около 700 лв.

Плащате сега 500 лв. или доплащате 200 за iPad mini?

Накрая ще обърна по-специално внимание на една от основната характеристика на Google Nexus 7 – открояващо се ниската му цена. На пазар, в който таблетите с Android се продават между 800-1200 лв., излизането на устройство с етикет 499 лв. може да се отбележи като малък празник за потребителите.

Дори ако хвърлим поглед само към 7-инчовите таблети, отново цената на Nexus 7 е значително по-ниска, като най-близките конкуренти започват от +150 лв. повече. А тези устройства дори не предлагат сходни характеристики и имат значително по-слаби и остарели процесори от Tegra 3.

iPad-mini

От ревюто до тук вероятно сте си направили изводите как Google е постигнала толкова прилична цена за Nexus 7, но истината е, че компромисите не са толкова сериозни.

За мен Google Nexus 7 е най-добрият таблет за тази цена и може би един от топ 3 с Android, които бих препоръчал въобще.

След премиерата на iPad mini обаче трябва да направим паралел с него и да си зададем въпроса струва ли си да дадем 500 лв. за Nexus 7 или е по-разумно да изчакаме още няколко дни и да си вземем таблета на Apple за 200 лв. отгоре.

За iPad mini бих казал, че безспорно има по-добрия и по-качествен корпус и като цяло външен вид от Nexus 7. От ултратънкия профил, през алуминиевото тяло до намалената рамка около дисплея – всичко те кара да се влюбиш в новата играчка на Apple още с първото докосване до нея. Малкият iPad също така предлага повече основна камера, малко по-голям дисплей и по-богат каталог с приложения, специално разработени за таблети.

Google-Nexus-7-review-8

Под чертата обаче всичко опира до предпочитанията на потребителите – дали сте привърженици на Android или iOS и коя платформа харесвате повече. Лично бих се спрял на iPad mini, но изхождам от гледната точка на дългогодишен потребител на Android, който би опитал нещо ново. Пък и изброените по-горе предимства не са за пренебрегване.

Nexus 7 е само началото за Google

Под чертата Nexus 7 е повече от зашеметяващо предложение на фона на всичко останало, което можем да намерим в момента на българския пазар на таблети, най-вече съотнесено с цената. Устройството може да е първото по рода си под логото на Google, но в никакъв случай не го възприемайте като експеримент, защото е пълноценен, бърз и отлично прилягащ в ръката таблет.

Nexus 7 задължително трябва да влезе в плановете ви, стига да не смятате да ползвате устройството за снимки, нямате дейта SIM карта и сте готови да се „съберете“ в 16 GB или се чувствате комфортно, използвайки облачни услуги.

Ако пък от дълги години сте неосъзнат фен на Apple и тайничко сте залитали по iPad, но високата цена винаги ви е отдалечавала от мисли за него, приберете си портфейла и почакайте още мъничко за премиерата на iPad mini в България.  

Съвсем скоро пък Google ще атакува отново, този път с 32 GB + 3G версия на таблета си, както и с 10-инчов модел, който вече ще се конкурира с големия iPad 4. 

7.4
Google Nexus 7 е един от най-добрите таблети с Android, които можете да си купите в момента на пазара. За 500 лв. ще получите устройство с твърде малко компромиси и много възможности, характерни за таблетите от по-горен клас.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 7
  • Батерия 8
  • Камера 5
  • Производителност 9

Нов Xiaomi Store ще отвори врати в още един търговски център в София

Xiaomi скоро ще отвори в България втория официален Xiaomi Store. Това става ясно от брандиран с "Очаквай скоро" нов магазин…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer