НачалоРевютаHTCРевю на HTC EVO 3D

Ревю на HTC EVO 3D

...и пряк сблъсък с HTC Sensation

17859
Написана от  nixanbal
Ревю на HTC EVO 3D

Няколко месеца след премиерата на LG Optimus 3D в магазините на VIVACOM М-Тел пуска в България втория смартфон с 3D глезотии – HTC EVO 3D. Моделът се базира на популярния HTC Sensation, но какви са разликите освен триизмерната фотография и струва ли си да платите около 150 лв. повече за EVO 3D, моля, четете по-надолу...

Малко предистория... През февруари на Mobile World Congress в Барслона LG обяви първия си 3D смартфон – Optimus 3D. М-Тел беше операторът, който на мига направи заявка, че ще предложи модела в каталога си, щом той бъде пуснат в продажба. Няколко месеца по-късно не се чуваше нищо за три-де телефона, а по-късно стана ясно, че всъщност VIVACOM ще го продава, както се и случи. Дали промяната в плана се дължи на факта, че М-Тел са решили, че LG Optimus 3D просто не е подходящ за портфолиото им или пък анонсираният впоследствие HTC EVO 3D им се е понравил повече? Е, моделът на HTC се разпространява в Европа именно в мрежата на Vodafone, така че появата му у нас е съвсем логично под шапката на М-Тел.

HTC EVO 3D smartphone

Пластмасов, но солиден корпус

Да продължаваме с ревюто, което ще започна с външните характеристики на EVO 3D, а три-де ефектите ще оставя за десерт. Всъщност радвам се, че имам възможност да сравня двата телефона пред себе си – HTC Sensation и EVO 3D. Първото впечатление от три-де телефона е за доста по-солидна конструкция от Sensation, тежи доста повече, а и като цяло е един от най-масивните модели, на които съм попадал наскоро. При проверка на точните размери обаче се оказа, че разлика почти няма. Явно всичко идва от по-тежкия корпус на EVO 3D, а също и от по-грубоватата му форма – липсват извивките на Sensation, а и тук-там стърчат бутони. „Стърчащите“ бутони на EVO всъщност са ми любимата ми част от корпуса му – става дума за копчето, с което се преминава от 2D в 3D режим на снимане, а също и камера бутонът, който е супер солиден и правенето на снимки е приятна задача с него. Тук Sensation губи точки, защото при него липсва такова копче и се снима с натискане на дисплея, което е неудобно, но е тенденция при много други модели.

HTC EVO 3D Android smartphone 02

Друга сериозна външна разлика между двата телефона е задният панел – при новия HTC EVO 3D той не е едно цяло парче метал, както при Sensation, а едно цяло парче пластмаса с релефна повърхност. Всъщност това изобщо не е минус, защото конструкцията е дори по-стабилна и няма онова леко пропадане на дисплея на Sensation в монолитния му копрус.

Накрая, разбира се, най-изпъкващата (буквално) част от дизайна на HTC EVO 3D – двете камери, създаващи 3D изображения и клипове. Това е нещото, което кара смартфона да изглежда като хай-тек играчка от бъдещето и освен функционалните предимства, двете камери придават страхотно усещане на EVO.

HTC EVO 3D се предлага в търговската мрежа на М-Тел на цена 969.90 лв. с договор по програма M-Tel SURF & TALK M и такса 25.90 лв. Със същия тарифен план HTC Sensation струва 879.90 лв. Без обвързване HTC EVO 3D може да се купи за 1299.90 лв., а Sensation за 1179.90 лв.

HTC EVO 3D Android smartphone 03

3D съдържанието създавате вие

На пръв поглед дисплеите на двата смартфона са еднакви – 4.3”диагонал, 960х540 пиксела резолюция, дори яркостта им е на едно ниво. Така е докато не преминете в 3D измерението с EVO 3D. За добро или лошо вторият три-де модел на пазара не предлага специално 3D меню с всички триизмерни глезотии, няма дори качени клипове, каквито изобилстваха при LG Optimus 3D. Всъщност и бездруго бих ги изтрил след първата седмица, така че не държа на подобно съдържание. Вместо това HTC EVO 3D ви предлага да създадете сами ценни 3D спомени – камерата прави 5-мегапикселови снимки в 2D и 2 МР в 3D режим, а 3D видеото е с 720p HD резолюция. Да, Sensation снима в 8 МР и записва Full HD видео, но без три-де ефект. Тук конкурентният LG Optimus 3D има предимство, тъй като също разполага с две 5 МР камери, но и 3D снимките са с максималната резолюция. Що се отнася до работата с камерата в реални условия – ефектът е много добър, но съветът ми е да се стремите да има някакъв обект на преден план, който всъщност ще бъде „най-3D“ в целия кадър. Снимки на хора например стават чудесно.

HTC EVO 3d Android smartphone 04

Директен 3D ъплоуд в YouTube

Запалените по мобилния гейминг могат да отчетат като минус за HTC EVO 3D и липсата на предварително инсталирани 3D игри. При модела на LG имаше култовата Asphalt 6: Adrenaline в три-де вариант, но пък след няколко минути игра се появяваха проблеми като световъртеж или дразнене в очите. Също така приложението за YouTube не ви отвежда директно в специален канал с 3D клипове – ваши и на други хора, но това не е болка за умиране. Смартфонът позволява да ъплоудвате триизмерните си записи в YouTube, където можете да ги изгледате след това на съвместим 3D лаптоп, телевизор или просто да позволите и други собственици на EVO да ги видят.

Накрая ще отбележа, че HTC EVO 3D все пак идва с няколко 3D снимки (не са правени с неговата камера), които да ви дадат предварително представа за ефекта от триизмерния дисплей на машинката и всяка от тях е абсолютно попадение.

HTC EVO 3D HTC Sensation smartphone

За софтуера и приложенията в EVO

Като излезем от 3D света на EVO 3D, попадаме в огледалния свят, където смартфонът е отражение на модела HTC Sensation. Характеристиките нататък продължават скучно. Всъщност са съвсем актуални, но вече добре познати от HTC Sensation, чието ревю вероятно сте прочели на блога преди време. Все пак имайте предвид, че HTC EVO 3D пристига с новата Android 2.3.4 Gingerbread и симпатичния Sense 3.0 интерфейс отгоре й. Надявам се като едно от скъпите устройства на пазара смартфонът да продължи да бъде глезен с ъпдейти към актуалните версии на платформата и интерфейса, като съвсем скоро очакваме HTC да представи новия Sense 3.5. Интересно е, че бройката, която получих за тест от М-Тел, пристига с доста приложения на оператора, което ще е супер за клиентите му (предполагам). Някои от тях са M Player, M-Tel In Touch, M-Tel Musicall, M-Tel Navigator, Mobi bank, Къде е детето, Софспирка, Sportal и Тук.

По отношение на хардуера EVO 3D идва с двуядрен процесор на 1.2 GHz, графичен чип Adreno 220, 1 GB системна (768 МВ при Sensation) и 1 GB вградена памет, microSD слот за карти до 32 GB и 8 GB карта в комплекта. HSPA, Wi-Fi с DLNA и Wi-Fi hotspot поддръжка, Bluetooth, GPS, както и 1.3 МР предна камера също са сред характеристиките на смартфона.

HTC EVO 3D Android smartphone 05

Правилният избор

Струва ли си HTC EVO 3D тези около 100-150 лв. над HTC Sensation? Отговорът е абсолютно да, стига 3D технологията да представлява поне малък интерес за вас и да сте склонни да експериментирате в толкова ранен етап на навлизането й при смартфоните. Цената от около 1000 лв. също така трябва да ви е по джоба. EVO предлага пълен списък с актуални възможности за хай-тек феновете, а триизмерният екран и камерите за създаване на 3D съдържание са именно онази добавена стойност, която търсим у всеки Android модел. Устройството е подходящо по-скоро за мъжки ръце, като и теглото му от 170 грама едва ли ще се понрави на дамите. Ако HTC продължи да пуска навременни ъпдейти и предложи конвертиране на 2D игри и приложения в 3D такива, EVO 3D ще бъде актуален още дълго време и ще ви направи щастливи, че сте го предпочели пред HTC Sensation.


Вижте и първата ми среща с HTC EVO 3D - видеоразопаковане и бърза разходка из менюто на смартфона...

7.4
HTC EVO 3D е въведение в света на триизмерното съдържание, което потребителите вече могат да създават сами със смартфона си. Корпусът не е изтънчен и стилен, но дори грубоватите форми са приятни. Ако не държите да експериментирате с 3D толкова рано, по-скоро се обърнете към HTC Sensation.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 8
  • Батерия 7
  • Камера 7
  • Производителност 8

iPhone 14 и по-големият iPhone 14 Plus имат подобрени камери, сателитна комуникация и стар процесор

Apple току-що представи новите си модели iPhone 14 и по-големия iPhone 14 Plus, който заменя mini версията при предишните серии.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer