НачалоРевютаHTCРевю на HTC One

Ревю на HTC One

Щурм към първото място

46429
Написана от  nixanbal
Ревю на HTC One

Малко повече от месец след премиерата в Лондон новият смартфон от висок клас на HTC е при мен и е време за голямото ревю, в което ще ви разкажа за всички акценти от възможностите на One и личните ми впечатления от двуседмичната ми работа с него. С HTC One производителят залага на най-мощния хардуер, нов софтуер, залага на иновациите и този път обещава да говори на висок клас за всички качества на смартфона си. Дали впечатляващият нов модел ще успее да открадне по-голямо парче от пазара и дали при подходящата маркетингова стратегия One има потенциал да се превърне в новата звезда, моля, четете в ревюто нататък...

Метално тяло – назад към корените

HTC са една от няколкото компании в бизнеса със смартфони, които очевидно плащат на своите дизайнери. И освен внимание към детайла, при моделите на този производител винаги личи стремежът към предлагане на нещо ново и различно от предишното – вижте само каква е промяната от Sensation до One X и от втория до One.

Студеният метал носи изключително приятно усещане в ръката

При HTC One корпусът е почти изцяло метален – гърбът е от цяло парче алуминий, рамката е поликарбонат, а високоговорителите под и над екрана също са покрити с метални решетки. Като цяло поредното красиво нещо на пазара на смартфони, с което HTC се завръща към алуминия след забежката с поликарбонатовия корпус на HTC One X миналата година.

Качеството на изработката при One се усеща веднага – няма как да си помислите, че държите нещо различно от смартфон висок клас. Най-добрата новина – тук не се задържат никакви отпечатъци. Това не важи за черната версия, която е абсолютен магнит за следи от пръсти.

Т.нар. zero-gap конструкция означава, че корпусът на One се усеща като едно цяло, но всъщност при срещането на метала с поликарбоната личи, макар и едва забележима, цепнатина.

Иначе корпусът на HTC One е тънък 9.3 мм, а профилът изтънява към двете му страни, тъй като гърбът има приятна извивка. Тя, изпилените краища на метала и теглото от 143 грама правят апарата приятен за работа и удобен в ръката.

HTC One review nixanbal 01 

Под и над екрана са двата стерео високоговорителя, прикрити от решетки с фини дупки. Под решетката в горната част премигва LED при входящи повиквания и други известия, от двете страни са предната 2.1 МР камера и познатите сензори, а в дъното на 4.7-инчовия екран са капацитивните бутони за управление. Промяната тук е, че има само два бутона – назад и начало, а помежду им е логото на HTC. Бутонът начало може да има и функцията на мултитаскинг, като показва отворените приложения при бързо двойно докосване. Като цяло доста различна схема на бутоните и тяхното разположение, но успях да свикна бързо и дори неволно пренесох навика си на други телефони.

Отдясно е бутонът за контрол силата на звука, който също е метален с релефна повърхност и е лесно да се намери с палец. Отляво е слотът за microSIM карта, който се вади с игла, отдолу е microUSB портът и първият микрофон, а отгоре е 3.5 мм аудио жак и бутонът за включване, в който всъщност е скрит и инфрачервеният порт. Гърбът на HTC One е по-интересен – там е неговата 4 МР UltraPIxel камера, светкавицата и вторият микрофон за потискане на околния шум. Чертичката над камерата всъщност е NFC антената, а по-надолу са логата на HTC и това на beats audio.

HTC One review nixabal 10

Full HD дисплей без забележки

HTC One X беше смартфонът с един от най-добрите дисплеи на 2012 г., а днес HTC One е още една голяма крачка над него. Диагоналът при новия модел е останал същият – 4.7 инча, което е по-малко от Sony Xperia Z и Samsung Galaxy S IV, но ще се хареса на хората с по-скромни изисквания към размера, а тук говорим за супер висока гъстота на пикселите.

Дисплеят на HTC One има най-високата гъстота на пикселите днес

Въпреки че е по-малък от някои конкуренти, дисплеят на HTC One е с Full HD резолюция и това го превръща в смартфона с най-висока гъстота на пикселите на пазара – 468 ppi. За сравнение при Galaxy S IV имаме 441 ppi, а при iPhone 5 едва 326 ppi.

Истината е, че разликата между HD и Full HD не е толкова лесно доловима с просто око и в ежедневната си работа просто ще сте доволни, че не можете да отличите пикселите и че картината предлага такъв изключителен детайл.

HTC One review nixanbal 11

При HTC One и панелът на дисплея е нов – вече Super LCD3, който осигурява страхотни цветове, отличен ъгъл на видимост и по-бързи реакции. Поставен до HTC One X (Super LCD2), дисплеят на новия One е многократно по-ярък и контрастен, правейки екрана на предшественика си да изглежда дори мътен.

Sense 5.0 – необходимата промяна се случи

Sense – потребителският интерфейс на HTC, който компанията полага върху чистия вид на Android, получи не просто фейслифт, а направо рестарт с HTC One. Новата версия 5.0 е по-изчистена, по-семпла и по-стилна. Беше време вече HTC да зареже прекалено претрупания начален екран и хилядите анимации, които вече омръзнаха на много потребители, а и допринасяха за бавенето на телефона.

Промените започват още със заключения екран. Няма го вече пръстена, но отключването става по същия начин – с движение на пръста отдолу нагоре. Тук можете директно да стартирате и някоя функция от наредените в дъното иконки.

HTC One review nixanbal 12

Така стигаме до началния екран, а тук е един от акцентите в HTC One – BlinkFeed. BlinkFeed всъщност е един от началните екрани в смартфона, който представлява агрегатор на новини от списък със сайтове, акаунтите ви в социалните мрежи и някои приложения – календар например.

Всичката информация е представена по атрактивен и красив начин в правоъгълни прозорчета, които може да ви напомнят на плочките в Windows Phone, но всъщност BlinkFeed е почти същото нещо като приложението Flipboard да речем. Можете да настроите услугата, така че да ви представя само новини от избрани източници и избрани категории – например може да четете само статии за технологии, интернет и смартфони, да следите Reuters и The Guardian и т.н. Опресняването на съдържанието (refresh) става с “издърпване” на екрана надолу – подобно на приложението Twitter.

Страхотната новина тук е наличието на локално съдържание. Огромното разочарование е, че България не е в списъка и няма как да четете Дневник и nixanbal.com през BlinkFeed на HTC One.

Така че BlinkFeed е една добра идея, с отлична визуализация и възможности за фини настройки, но за да грабнат вниманието на българските потребители с нея, HTC трябва да поработят върху предлагането на релевантно и за нас съдържание на родния ни език. Да се надяваме, че един ден още източници ще бъдат добавени към списъка с локални новини.

HTC One review nixanbal14

Интересно е още, че BlinkFeed задължително трябва да бъде един от началните екрани в HTC One. Той по начало е зададен и като стартов – т.е. с натискане на хоум бутона отивате на него, но това лесно може да се промени. Така че ако решите да не ползвате BlinkFeed или просто това се случва по-рядко – изберете друг екран за основен и може дори да не виждате повече потока от новини.

Общият брой на начални екрани е 5, в които влиза и BlinkFeed. Лично ползвам само два допълнителни, така че са достатъчни, ако питате мен. Екраните можете да обсипете с купища уиджети, които също са сериозно променени в Sense 5.0. Прогнозата за времето е изключително стилна в черно-бяло и без натрапчивата анимация от предишната версия на интерфейса. Всъщност големият часовник с яркото слънце е оставен в списъка с уиджети и тук, така че ако ви липсва – насреща е.

HTC One screens

Новите неща продължават с менюто, което ще ви се стори сякаш от друга операционна система – коренна промяна. Преди всичко над иконките вече задължително се появяват часът с прогнозата за времето – добро решение от визуална гледна точка, защото преходът от хоумскрийна към менюто с приложенията е по-плавен.

Менюто има страхотни възможности за персонализация

Самите приложения са разпръснати на сериозно разстояние едно от друго и на един екран се виждат едва 3х4 иконки. Това е стандартният изглед за менюто и с него HTC подчертават още веднъж идеята си за по-семпъл изглед на Sense 5.0. Нещо повече – ако искате да не виждате иконки на приложения, които използвате веднъж годишно – можете да ги скриете, за да не се появяват. Така можете да направите менюто едно приятно и изчистено място с най-важните неща.

За по-добрата организация помагат и папките в менюто – можете например да съберете иконките на социалните мрежи в папка Social, а по начало има такива за Tools, Productivity, Media и Google.

Ако обаче нямате нищо против огромен списък с приложения – всички могат да са изсипани в менюто и дори да увеличите броя им върху екрана от 3х4 на 4х5.

HTC One review nixanbal 02

Един от недостатъците на Sense, който не е оправен и при 5.0, е липсата на шорткъти към бързи настройки в лентата с известия. Там има единствено препратка към Настройки и ми липсват например бутоните за включване и изключване на Wi-Fi, NFC, Bluetooth, за регулиране яркостта на дисплея и т.н. Детайл от интерфейса, който се предлага в модифицираните версии на конкурентите Sony, Samsung, LG и други, а дори и в новия чист вид на Android.

Промени в интерфейса са направени още в настройките и въобще всяка иконка е била докосната от дизайнерите, за да отрази новата визия на HTC Sense 5.0. Иначе смартфонът върви под Android 4.1.2 Jelly Bean и имайки предвид, че е флагман – би трябвало да бъде актуализиран не само до 4.2, но и до Android 5.0 Key Lime Pie, който очакваме да бъде представен през май.

UltraPixel камера – конкурентни ли са 4 МР днес?

Да вкараш едва 4 МР сензор в новия си флагман, при положение че конкуренцията вече прехвърли 12 МР, е доста дързък и донякъде рискован ход. Защото ще трябва да положиш сериозни усилия и да покажеш технически финтове в маркетинга, за да обясниш на масовия потребител и да го накараш да ти повярва, че качеството тук не е по-лошо от това на три пъти по-големия сензор в конкурентния модел. В крайна сметка заслужава ли си рискът и има ли иновация тук?

HTC One review nixanbal 04

Да, HTC One определено предлага нещо ново и много различно от останалите смартфони на пазара. Т.нар. UltraPixel камера може да е 4 МР, но това ви касае единствено, за да разберете колко големи ще са снимките, а именно 2688х1520 точки. Нататък нещата са в съвсем друга посока.

UltraPixel камерата на HTC One използва 4 МР сензор с най-големите пиксели в смартфон, казва производителят. Те съответстват по големина на компактните цифрови фотоапарати, а специалната способност на по-големите пиксели е възможността да улавят до 300% повече светлина при снимки спрямо 13-мегапикселов камерафон.

Примерни снимки с камерата на HTC One - кликнете върху снимката, за да я видите в пълна резолюция

IMAG0038 IMAG0043 ZOE005 IMAG0052

IMAG0180 IMAG0184 IMAG0204

IMAG0217 IMAG0229 IMAG0203

IMAG0240 ZOE010 IMAG0243 ZOE011 IMAG0238 ZOE016

За да съм по-конкретен – сензорът на One има пиксели с размери 4 µm2, докато 12 МР са с около 2 µm2 пиксели, а 13 МР с 1.3 µm2. Освен това камерата при HTC One е с широка бленда f/2.0, което според компанията води до 44% повече допусната светлина спрямо iPhone 5 (f/2.4) и 69% повече от Galaxy S III и неговата бленда от f/2.6.

Сравнение между HTC One и HTC One X на тъмно вижте тук

Всички тези цифрички всъщност ще ви позволят да снимате по-качествени кадри при слаба светлина. Ще забележите това, ако например включите камерата на One в слабо осветено, почти тъмно помещение – на екрана ще видите обектите пред себе си много по-ясно, отколкото със собствените си очи.

В блога наскоро ви показах сравнение на 4 МР камера в HTC One с 8 МР камера в HTC One X, където едни и същи обекти излизат значително по-добре, заснети с новия модел. Е, изброените по-горе качества са причината за това.

Освен това в One е използван ново поколение процесор за обработка на кадрите – HTC ImageChip 2, а акцент е и оптичната стабилизация на изображението. При нея, подобно на Nokia Lumia 920, целият сензор се движи с разклащането на ръката при снимки и това помага видеозаписът да е по-качествен.

Full HD видеозапис с HTC One на дневна светлина

тест на оптичната стабилизация при вървене

Full HD видеозапис с камерата на HTC One при слаба осветеност

тест на технологията UltraPixel за улавяне на повече светлина

Коя е Zoe? Zoe е алтернативен режим на снимане. Ако го изберете, правите снимки по познатия начин с натискане на виртуалния “спусък”, но после ще разберете, че смартфонът е направил “тайно” няколко кадъра преди избрания момента + още няколко след него, които всъщност са обединени в няколкосекундно видео. Това позволява камерата да ви предложи богат набор от екстри за редакция след това.

HTC One screens Zoe

Object removal например е възможност да премахнете преминаващите пред обектива непознати хора, а Sequence shot нарежда различните пози на един обект от няколко кадъра в една снимка и създава интересен ефект за движение.

HTC One review nixanbal 05

Като цяло камерата на HTC One е сполучлив опит за иновация на тайванския производител. Технологията UltraPixel поволява да снимате с камерафона си и след залез, а това със сигурност е нещо, за което в момента не си и помисляте. По качество на нощните кадри HTC One се изправя до Nokia Lumia 920 и нейната PureView камера. Също като 920 обаче и моделът на HTC не е най-добрият “дневен” камерафон. Понякога цветовете са една идея по-измити, има размазани петна в основата на някои кадри, а детайлите с повече от обичайния шум. Въпреки това, ако не планирате изложба, фотографиите с HTC One са си съвсем прилични и най-вече – възможни по всяко време на денонощието. 

Батерия за ден и половина

Батерията на HTC One все още няма да ви позволи да заминете за уикенда и безгрижно да оставите зарядното вкъщи. Добрата новина обаче е, че животът й е осезаемо по-дълъг от този на предишния модел. Като досегашен потребител на HTC One X съм свикнал чинно да зареждам телефона всеки ден и промяната при новия апарат беше осезаема за мен.

HTC One издържа ден и половина с едно зареждане, което означава, че при умерено ползване можете да изкарате без проблем цял работен ден и дори да излезете с приятели вечерта, без да се прибирате за няколко глътки заряд.

Така че ако сте ползвали смартфон на същата компания досега – батерията при HTC One ще ви зарадва.

HTC One review nixanbal 09

Иначе и тук потребителят няма достъп до нея, тъй като корпусът не се отваря по никакъв начин. Единственият вариант за презареждане в движение е с преносимо зарядно тип външна батерия, тъй като за съжаление HTC One не поддържа безжично зареждане. Последното е изненада, имайки предвид, че почти няма съвременен смартфон, който да се лишава от тази екстра.

А по-дългия живот на батерията вероятно трябва да отдадем на новия режим Sleep mode, който автоматично изключва преноса на данни при по-продължителна неактивност на телефона. Т.е. през нощта например HTC One ще престане да се актуализира и ще изтегли Facebook съобщенията ви едва на сутринта, щом отново включите дисплея му. Подобна екстра е и STAMINA Mode в Sony Xperia Z, но там има по-голяма яснота как точно работи режимът и има възможност за добавяне на изключения.

Мощността на Snap-дракона

Хубаво е, че потребителят няма достъп до батерията и вътрешните компоненти от корпуса на HTC One, защото под капака е скрит огнедишащ дракон под формата на новия Snapdragon 600. Чипсетът на Qualcomm  може да е модификация и малка крачка над Snapdragon S4 Pro, но всъщност е осезаемо по-пъргав и, ако случайно ви интересува – със значително по-високи резултати в бенчмарковете.

Смартфонът разчита на четириядрен процесор на 1.7 GHz и графичния чип Adreno 320, а към тях е добавена 2 GB RAM. Комбинация, която към момента вероятно е най-доброто като производителност. Samsung Galaxy S IV успява да изкара дори по-добри резултати, което се дължи на малко по-високата работна честота на същия Snapdragon 600 – 1.9 GHz. Под чертата обаче и двата телефона са изключително бързи и при работата ми с One не усетих засечки в нито една ситуация.

HTC One review nixanbal 07

Иначе устройството на HTC поддържа HSPA скорости в мрежата на оператори, поддържа Wi-Fi включително най-новия стандарт 802.11ac, Bluetooth 4.0 и NFC, антената за който е скрита под малката чертичка над камерата. Смартфонът предлага и инфрачервен порт, скрит в бутона за включване, който би трябвало да може да замени дистанционното за телевизора. За съжаление България не е в списъка страни на приложението за целта HTC Sense TV и екстрата за нас отпада.

Смартфонът идва с 32 GB вградена памет и няма microSD слот – характеристика, присъща и за миналогодишния HTC One X.

Най-качественият звук през говорителите с BoomSound

В миналото съм ползвал като лични телефони Motorola E398 и Nokia 5800 XpressMusic – два модела със стерео високоговорители, които доставяха адски добър звук. Насред съвременните смартфони обаче такива предложения сякаш липсват – много водещи модели дори изобщо не обръщат внимание на звука през говорителя.

HTC One и BoomSound са глътка въздух не само за меломаните, но и за всеки, който държи на качествения звук и няма нищо против да гледа новия трейлър на The Wolverine в компанията на мощни стерео ефекти.

HTC One review nixanbal 08

Да, HTC One предлага най-доброто и качествено звучене през говорителите от всички актуални смартфони, които съм ползвал в последно време. Истината е, че силата на звука не е забележителна – музиката звучи по-силно спрямо останалите телефони, но не е кой знае колко по-мощна. Акцентът е върху качеството и върху обемния саунд, който е страхотен при преслушване на МР3-ки, при гледане на видео или разцъкване на игри.

Технологията beats audio се включва автоматично при потичатено на звук през говорителите и през слушалките, което обещава и по-наситени ниски честоти. Разбира се, ако това не ви допада, можете да я изключите в Настройки.

Иначе звукът в слушалката също е отличен и интересното тук е новата технология Sense Voice. С нейна помощ и тази на втория микрофон телефонът разпознава в колко шумна среда се намирате и автоматично усилва звука, ако е необходимо.

Преди заключението - видеоревю на HTC One 

HTC One – обобщението

След всичко изписано по-горе и след двуседмичната ми работа с HTC One вече съм сигурен – новият смартфон на HTC основателно дава самочувствие на компанията и сериозна надежда, че ще успеят да се преборят за парче от пая. Смартфонът отправя явна заявка за първото място в класацията на най-добрите дроиди за 2013 г. и списъкът с иновации в него ще му помогне да надделее над много конкуренти.

Акценти при HTC One са металното му тяло, фантастичният дисплей и качественият звук от стерео високоговорителите. UltraPixel камерата може да не е върхът на мобилната фотография през деня, но доминира нощем и като цяло рискът с нея си е заслужавал. Досегашни собственици на смартфон HTC пък могат да бъдат изкушени от драстичната промяна в Sense 5.0, който създава съвсем ново усещане при ползване на апарата.

Към слабите страни на HTC One ще отбележа невъзможността за ползване на българско съдържание в BlinkFeed, неработещото приложение за контрол на телевизора и батерията, която макар и по-добра, все още отстъпва на конкурентите на Samsung.

HTC One се нарежда до Xperia Z като едно от най-красивите мобилни устройства на пазара и ако всичко по-горе е това, което търсите за новия си смартфон, подгответе се с около 1300 лв. Цената с договор може да падне до 800 лв. 

9.2
Отличен дизайн и изработка, мощен процесор, освежен интерфейс, камера за снимки на тъмно и качествен стерео звук са част от акцентите в HTC One. Ако се оглеждате за премиум смартфон с Android и сте подготвили голяма сума - имайте го предвид.
  • Дизайн и изработка 10
  • Дисплей 10
  • Батерия 8
  • Камера 8
  • Производителност 10

Honor ще предлага бъдещите си сгъваемите смартфони и в Европа

В началото на 2022 г. Honor представи първия си смартфон със сгъваем дисплей, Magic V, който за съжаление после не…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer