НачалоРевютаHTCРевю на HTC One V

Ревю на HTC One V

Малкият боец в категория до 600 лв.

23742
Написана от  nixanbal
Ревю на HTC One V

HTC One V е най-базовият модел в новото трио смартфони на компанията и го ползвам вече повече от две седмици. Мъникът има далеч по-скромни възможности от тези на по-големите си събратя в серията – няма четириядрен процесор, няма огромен екран, а дори софтуерът му е леко поорязан. HTC One V обаче се продава за под 600 лв. без договор, което е два пъти по-малко от мощния One X. Дали е намерен балансът между цената и възможностите и при този модел и дали всъщност One V е толкова елементарен, за колкото може да го помислите на първо четене, моля, разберете в ревюто по-нататък...

Изработка като за висок клас

Щом взех HTC One V за тест не бързах да го включа, а исках да усетя какво е качеството на изработката, какви са материалите и как се е отразилно на дизайна по-ниското класово позициониране на модела. Всъщност няма нито помен от това, че държите в ръцете си смартфон от средния клас, а не хай-енд устройство. HTC са оставили своя отпечатък и качеството на корпуса при One V е без забележки от моя страна.

P4223553

Леката извивка в долната част на One V, т.нар. брадичка, напомня на популярния от миналото смартфон HTC Hero.

Смартфонът е цяло парче метал с два малки елемента от пластмаса с гумирано покритие – частта около камерата, както и капачето с надпис Beats Audio отдолу, под което са скрити високоговорителят, SIM и microSD слотовете. Стъклото на дисплея сякаш е отделна част от този корпус и изпъква от предната част на телефона, което разваля усещането за цялост.

По-скоро за малки и сръчни ръце

ОК, ръцете ми не са супер големи и не знам дали съм толкова несръчен, но на няколко пъти щях да изпусна HTC One V. Просто не ми беше удобен, както смартфоните с по-голям диагонал на екрана и така и не се сработихме в това отношение. Подозирам обаче, че причината е прекалено гладката повърхност на корпуса, която напомня незалепващото тефлоново покритие на тиганите – приятна е на добър, усещането е супер, но е доста хлъзгава.

Иначе HTC One V има 3.7“ дисплей, профил от 9.2 мм и тежи 115 грама – перфектни мерки, особено ако имате по-малки ръце и не харесвате големите телефони.

P4223616

10 точки за дисплея

Както стана дума, HTC One V има 3.7“ екран, което е най-малкият диагонал в триото от серията One. Резолюцията също не е висока, а WVGA или 800х480 пиксела, което беше стандартът през 2010-2011 г. Оказва се обаче, че дисплеят е доста сполучлив – с достатъчно контрастни изображения и най-важното – не можете да отличите отделните пиксели.

Имам дребна (или не толкова?) забележка обаче към долната част на дисплея, където се забелязват бледи оранжевеещи петънца. Не знам на какво се дължи това и дали не е само при моята бройка за тест. Все пак не е болка за умиране, тъй като не се набива на очи и е видимо само ако фонът отзад е бял.

P4223577

Под капака

HTC One V няма четири-, нито дори двуядрен процесор. Смартфонът разчита на едноядрен процесор на 1 GHz, какъвто имаше в моделите Desire S и Rhyme от миналата година. Системната памет е 512 МВ, вградената "по документи" е 4 GB (моята бройка странно беше с 1 GB?) и точно тук се разкрива защо One V е позициониран толкова надолу и като клас, и като цена. Хардуерът вече не е актуален и в жестокото съревнование и меренето на мускули при дроидите такива устройства с право остават да обслужват средния клас.

Въпреки това HTC One V не е задъхващ се старец с бастун и се справя с Android 4.0 почти отлично. Тук-там може да усетите съвсем леко забавяне, особено ако сравнявате с по-мощните смартфони с тази ОС, но като цяло за среден клас устройство бързината е на ниво.

Както и останалите модели в серията HTC One, този също ви предлага 25 GB място в облака от Dropbox за 2-годишно безплатно ползване.

P4223645

Що се отнася до възможностите за връзка – покрити са основните неща. Има Wi-Fi с опция да ползвате телефона като хотспот (много ми липсва при Lumia 800), има Bluetooth, microUSB порт (по традиция без покривно капаче), както и HSPA скорости при мобилен интернет в мрежата на оператора.

Sense 4.0 или не съвсем

Преработеният интерфейс на HTC Sense 4.0 също не прави услуга на One V и допълнително го натоварва, поне сравнено с чистия Android. HTC обаче предвидливо са орязали някои екстри от него. Такива са например възможността за преглед на всички хоумскрийни при събирането им с два пръста, а броят на началните екрани също е по-малък – максимум 5 сравнено със 7 при One X например.

Изглежда също за да пощади силите на One V, производителят не е вкарал в него новия изглед на мултитаскинга, който беше въведен с One X. Визуализацията при него е по-интересна, с 3D ефект. При настоящия модел HTC са оставили стандартната възможност за преглед на отворените приложения от Ice Cream Sandwich – вертикален списък с правоъгълни скрийншоти.

P4223638

За новия Sense 4.0 писах и в ревюто на HTC One X, но тогава пропуснах да споделя нещо, за което сега ме подсети One V. Падащата лента при смартфоните на HTC дава много повече възможности, отколкото същата при останалите модели с Android OS. Всъщност това беше така при HTC Sensation например, но с новата серия One производителят е решил да махне втория екран, който даваше достъп до бързи настройки – включване и изключване на Wi-Fi, Bluetooth и т.н. Сега има единствено полето с известията + опция да влезете в менюто с настройките. Не знам на какво се дължи това решение, но не ми допада и прави тази част от интерфейса еднаква с останалите дроиди.

Отлична батерия за Android

Батерията на HTC One V издържа цяло денонощие, дори с по-интензивно ползване – Facebook, Twitter, браузване и непрекъсната синхронизация на имейла и прогнозата за времето. Всъщност телефонът успя да не угасне в продължение на 48 часа, но в онези два дни почти не съм ползвал браузъра и One V ми служене единствено за разговори.

Под чертата бих казал, че батерията на телефона е много добра за Android модел, но предвид по-слабия процесор и по-малкия екран, точно това и очаквах да получа. HTC One V е поредното доказателство, че не толкова напомпаните смартфони предлагат по-дълъг живот с едно зареждане.

P4223584

Камера пълна с екстри и един два недостатъка

Камерата на HTC One V най-вероятно ще ви накара да останете доволни. ОК, кадрите не са идеални, има за какво да ги критикуваме, като например, че цветовете по-скоро клонят към студени, фокусът понякога е избягал от половината снимка, а детайлите при отделечени обекти са за сметка на твърде зърнист образ... Но като за любителски снимки, които да споделите във Facebook и по имейла, бих казал, че са сполучливи.

HTC One V Camera01 HTC One V Camera02

Кликнете върху снимките, за да ги видите в пълен размер.

HTC One V Camera03 HTC One V Camera04

Нещо повече. Интерфейсът на камерата при HTC One V е заел новите екстри от по-големия си брат – One X. Смартфонът предлага различни режими и филтри на снимане, с които излизането на Instagram за Android можеше въобще да не ви развълнува. Нещо повече, One V прави снимки без никакво забавяне („zero shutter delay“), ако задържите „спусъка“, ще направи скоростна серия от кадри, а камерата стартира за под секунда време, твърдят от HTC. За последното съм склонен да поспоря – може да отнеме и повече, особено ако телефонът вече се е задъхал от куп други отворени приложения.

HTC One V записва HD видео, но има само един микрофон, което не му позволява да изолира околния шум.

Има и възможност да запазвате отделни кадри докато записвате видео или пък да направите такива от вече направения клип. Това е по-добрият вариант, за да не мърдаде прекалено апарата при снимки.

P4223635

Като основен минус за камерата на HTC One V бих отбелязал липсата на физически бутон, което ви кара да движите телефона твърде много и така изображението лесно може да се размаже. За съжаление все повече модели са без този елемент от хардуера, макар че 9.2 мм профил със сигурност позволява прилагането му.

Също неприятно е, че обективът е разположен в горния ляв ъгъл (при хоризонтална позиция) на корпуса, а точно там по навик човек поставя пръстите си за упора. С времето ще свикнете как да държите апарата така, че да не закривате кадъра, но това допълнително прави фотографирането с One V неудобно.

Beats Audio разпознава моделите на Dr. Dre

Цялата серия One на HTC поддържа технологията Beats Audio, която прави звука по-мощен и усилва баса. Има осезаема разлика с останалите настройки на еквалайзера, но както съм казвал и друг път – софтуерното подобрение на звука не е нещо изключително ценно. Музиката няма да ви се стори кой знае колко по-качествена, най-вече ще я усетите по-силна.

Ако имате слушалки Beats обаче, интересно е, че смартфоните HTC One имат и опция да посочите точния модел – Solo, Pro, Studio, iBeats/urBeats. Предполагам, че това помага на плейъра да оптимизира звученето и е хубав малък детайл от HTC.

P4223496

*Слушалките от снимките не влизат в комплекта.

За съжаление звукът през високоговорителя не ползва подобрителя Beats Audio, но дори и това едва ли би го направило кой знае колко по-добър. Все пак няма начин да пропуснете входящо обаждане.

Изводът в няколко изречения

HTC One V е един от най-добрите варианти за смартфон до 600 лв. без договор. Без да го увъртам, това са най-точните думи, които мога да кажа като обобщение на всичко изписано по-горе. Смартфонът е най-елементарният от серията One, но качествената изработка на корпуса, добрият дисплей и издръжливата батерия могат да ви объркат – One V не бива да бъде подценяван, защото има твърде много силни страни. Малкият боец е удачен избор не само ако не разполагате с бюджет от 1000 лв. за нов телефон, но и ако сте противници на гигантите с 4.3"-4.8" дисплеи.

Не бих препоръчал One V единствено ако имате по-големи ръце или търсите най-добрия камерафон в този клас. Като алтернатива мога да посоча Nokia Lumia 710 или LG Optimus L7, които се предлагат на същата цена.

P4223670

HTC One V се продава в България от мобилните оператори и веригите магазини за мобилни телефони, като цената му без договор е около 600 лв., а с подписване може да падне дори двойно.

7.2
Малък, достъпен и с приятно ярък дисплей - HTC One V е достоен представител на серията One и гордо пази името ѝ в най-ниския клас. Ако мобилната фотография и мощният геймплей не са сред основните ви изисквания към телефона, имайте предвид този мъник.
  • Дизайн и изработка 8
  • Дисплей 8
  • Батерия 9
  • Камера 5
  • Производителност 6

Най-очакваните смартфони на 2024 г.

В началото на 2024 г. обикновено правим равносметки, но в този материал реших да погледнем напред и към това, което…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer