НачалоРевютаLGРевю на LG G2

Ревю на LG G2

Претендент за място на върха

48526
Написана от  nixanbal
Ревю на LG G2

LG G2 е един от най-интересните смартфони за есента на 2013 г., който предлага изключителни характеристики и нестандартни дизайнерски решения. На хартия всъщност всичко около G2 изглежда страхотно, а така ли е в ежедневната работа с устройството? За всички качества и слаби страни на смартфона, за представянето на камерата му и удобен ли за работа с една ръка толкова голям дисплей, моля, четете в ревюто нататък...

Скучен дизайн с малка добавка

На пръв поглед LG G2 изглежда скучновато. Напомня на моделите на Samsung – корпусът му е с приятно заоблени краища, задният панел е пластмасов, а тялото му е скосено в двата края, което позволява да прилегне по-естествено в ръката. Задният панел има фина шарка, но не е релефен, въпреки че изглежда такъв.

Ако задните бутони бяха сензорна област за скролиране, щяха да са абсолютен хит

Тук обаче има нещо интересно – необичайно дизайнерско решение е поставило бутоните за регулиране силата на звука и този за включване на гърба на апарата. Те се намират точно под камерата, където се оказва, че удобно попада показалецът.

Проблемът е, че трябва по-дълго време за свикване, за да улучвате от раз бутона за отключване. Той изпъква над останалите, но въпреки това аз не успях съвсем да вляза в ритъм. Отначало има притеснение да не залепите показалеца си на камерата или да не изключите екрана, вместо да увеличите звука на клипа, който гледате. За щастие има решение на този проблем и за него ще стане дума малко по-надолу – в частта със софтуера. 

LG G2 review nixanbal 01

Иначе друг интересен елемент от корпуса на телефона е говорителят, разположен в долната му част. Там има две решетки и първоначално се изненадах, че G2 има стерео звук, но се оказа, че музика излиза само от единия изход, а другият всъщност е основният микрофон. До тях е microUSB портът и 3.5 мм жак, а последното означава, че когато ползвате слушалки, ще трябва да прибирате телефона си в джоба наопаки. Долната страна на телефона и подредбата на елементите върху нея всъщност e напълно идентична със същата част от корпуса на iPhone.

В горната част на устройството има малка черна точка, която представлява инфрачервен порт.

Най-удобният гигантски дисплей

Смартфоните стават все по-трудни за управление с една ръка и при 5-инчовите диагонали това вече е загубена кауза. Е, LG G2 пристига с още по-голям, 5.2-инчов диагонал.

Изненадващото тук е, че въпреки огромния дисплей, смартфонът не е увеличил физическите си размери и всъщност не е по-голям от апарат с 5” екран. Това е постигнато с изключително тънката рамка около дисплея, благодарение на която G2 и изглежда по-впечатляващо. Когато го включите за първи път, ще се изненадате от страхотната гледка, която ще ви посрещне.

LG G2 review nixanbal 03

Освен дизайнерски издържан, дисплеят на LG G2 е отличен и като свойства – той е True HD IPS+, има Full HD резолюция и гъстота на пикселите от над 420 ppi. Подразделението LG Display на корейците знае как да глези окото и това се доказва за пореден път и с този модел. Картината е изключително детайлна, със страхотни цветове и яркост.

Гледането на видео е най-бързият начин да впечатлите някого – просто пуснете някой от предварително заредените клипове в G2 и ще получите гарантирано “уау” отсреща. По-важното обаче е, че с такъв екран ще имате страхотно лично изживяване от гледане на видео, игра, браузване и въобще от всяко занимание с мобилния.

LG G2 review nixanbal 04

Лично за мен по-големият екран е равен на повече работна площ и повече забавление, а когато гледката е толкова качествена, нещата са си тъкмо намясто.

LG G2 прелива от софтуерни добавки

Силно модифицираният от LG интерфейс на G2 умело прикрива всеки сантиметър от чистия вид на Android 4.2.2 Jelly Bean, с който пристига смартфонът. От една страна това може да не се хареса на хората с предпочитания към по-семпъл и спретнат интерфейс, тъй като LG са събрали цветовете на дъгата и са ги умножили по 4, а иконките са с наивен детски дизайн.

Ако обаче се абстрахираме от кичозните дизайнерски решения, или на вас те просто ви допаднат, LG G2 е суперсила по отношение на добавени върху Android екстри.

LG G2 screenshots review nixanbal

Още със сваляне лентата с известия ще забележите купища неща, които искате или не искате да виждате. Добрата новина е, че има възможности почти всичко да се моделира по ваш вкус, което при мен наложи около 30 минути ровене в настройките с цел опростяване на интерфейса.

В лентата с нотификации има обичайните бързи опции за включване и изключване на почти всяка функция в телефона, а освен това там е виртуалното дистанционно, което предлага G2, регулацията яркостта на екрана и силата на звука, както и QSlide apps. Последното са малки приложения, които се отварят в прозорчета на екрана, могат да бъдат местени, да регулирате прозрачността им и т.н. Не е нещо с особено ниво на полезност, но ако ви е необходима бърза сметка с калкулатора – по-удобно е да се ползва този app, вместо да се ровите в менюто.

При LG G2 можете да посочвате за какво да получавате сигнал и от светодиода над дисплея, премигващ в различни цветове според повода

LG са усвоили някои от екстрите, които Samsung въведе със своите смартфони – възможността дисплеят да не гасне, докато “вижда”, че погледът ви е върху него, както и опцията за спиране видео на пауза, ако очите ви се отместят.

LG G2 screenshots review nixanbal 02

Една от най-интересните нови екстри при G2 е новият начин за мултитаскинг – т.нар. Slide Aside. При него можете с три пръста да отхвърлите отворено приложение настрани и след това със същия жест да го върнете. По този начин можете да прибирате и изваждате до три приложения. Удобно е и изглежда добре. 

Knock On: събуждате дисплея с двойно почукване върху него

Също новост, на която LG силно акцентират, е събуждането на G2 с почукване върху дисплея. Установих, че с просто потупване с показалец нещата се получават по-лесно и номерът става всеки път без засечки. Освен за събуждане, същият похват може да бъде ползван и за да изгасите дисплея. Тази функция отчитам като една от най-полезните в G2 и въпреки че не е толкова улесняваща, колкото събуждане на дисплея с жест на ръката над него, с нея се свиква бързо и в момента се опитвам по навик да я приложа на друг телефон. Освен това Knock On е начинът да избегнете всякакви разправии с неловките бутони на задния панел.

По-горе споменах, че можете да моделирате почти всяка част от интерфейса на LG G2. Това включва дори бутоните на Android, в основата на екрана. Те са софтуерни и по начало са Опции, Начало и Назад. В настройките обаче ще установите, че не само можете да разместите позициите им, но и да добавите още един към тях. Той може да е бутон за смъкване и прибиране на лентата с известия, който намирам за абсолюъно безсмислен, както и бутон за бърз достъп до QuickMemo. Последният превръща екрана в лист, върху който с пръст можете да секунда да запишете телефонен номер или важна бележка, а след това да ги изпратите или съхраните.

LG G2 review nixanbal 02

При G2 LG са предвидили и възможност за пренасяне на клавиатурата в десния или левия край, така че да е по-удобна за писане само с палеца на ръката, в която се държи апаратът.

Впечатляваща камера

Камерата на LG G2 е 13 МР и използва Exmor RS сензор на Sony. По-интересното за нея е, че има оптична стабилизация на изображението, която LG наскоро промотира с необичаен клип с кокошка. Тази екстра видяхме още миналата година в смартфона Nokia Lumia 920 и по-рано през 2013-а в HTC One. Т.нар. OIS обаче все още е рядка привилегия за съвременните камерафони, така че LG с право й отделят специално внимание. Ползата от стабилизатора ще видите в примерните видеозаписи, където всяко движение и трепване на ръката се отразява плавно в клипа и не разваля картината.

LG G2 не поддържа 4k видеозапис, но има 1080р режим при 60 к/с

Също акцент при видеозаписа с камерата е функцията Audio Zoom. С нея можете да акцентирате върху определен човек в кадъра и микрофонът на телефона ще подсили неговия глас, дори да се чуват и други.

Иначе интерфейсът на камерата е изключително удобен, предлага лесен достъп до интересните режими на снимане и до списъка с настройките, а преминаването от снимки към видеозапис става с приплъзване на виртуален бутон.

LG G2 review nixanbal 06

Като цяло качеството на снимките с LG G2 е страхотно, бих казал в топ 5 на камерафоните днес. Видеозаписът също е на отлично ниво, за което спомага OIS и многото дребни екстри и настройки по него.

CAM00093 CAM00086

CAM00119 CAM00134

CAM00048 CAM00155

CAM00072 CAM00077

Предната камера на G2 също е прилична – 2.1 МР с Full HD видеозапис, но най-често ще я ползвате за автопортрети с приятели.

LG G2 review nixanbal 05

По-слабо е представянето на 13-мегапикселовата камера при нощни снимки. Стабилизацията помага да получите сравнително ясен кадър, без размазани обекти, но трудно успях да направя представителна снимка на нощна София.

Хардуерът счупи бенчмарк приложенията

LG G2 изкара 19893 точки на Quadrant

Хардуерната конфигурация на LG G2 е една от топ на пазара в момента и устройството с право е позиционирано в най-високия клас.

Под пластмасовия корпус на смартфона е заложен супермощният Snapdragon 800 на Qualcomm с четириядрен процесор на 2.26 GHz и графичен чип Adreno 330, които се справят светкавично с всяка задача. За протокола – LG G2 изкара впечатляващите 19893 точки на Quadrant. Е, Xperia Z1 на Sony прехвърли 21700, но предвид претрупания интерфейс на корейския модел – малко по-слабият резултат вероятно е нормален. 

LG G2 screenshots review nixanbal 03

Резултатът на LG G2 е вляво, а вдясно е този на Xperia Z1 от Sony

Добавена е 2 GB оперативна памет и 32 GB вградена, която не може да бъде разширена с карта, поради липсата на такъв слот. Около 23 GB са свободни при първото включване на G2.

Изпълнението на всяка команда става мигновено и това е изненада, защото въпреки тежката артилерия, LG G2 има купища модификации и надстройки на интерфейса, за които стана дума по-нагоре.

LG G2 review nixanbal 07

Тук ще отбележа, че флагманът на LG поддържа двуканален Wi-Fi и новия стандарт Wi-Fi 802.11ac, NFC и Bluetooth 4.0. Нямах проблем да прехвърлям снимки през NFC, нито да свържа телефона със слушалките MDR-1RBT на Sony. Налице е и инфрачервен порт, с който G2 се превръща в дистанционно управление за различни електроуреди. Успях за секунда да го настроя за работа с телевизор Philips, но другият, по-нов модел от същата марка, не даде никаква връзка.

Батерия за отличен

Супермощен процесор, голям екран с висока резолюция и батерия с капацитет 3000 mAh, която да се справи с тях. Резултатът? Денонощие живот не е проблем, дори през това време да не оставяте G2 на мира.

LG G2 review nixanbal 09

Оказва се, че LG започват да правят сериозни крачки към това смартфоните днес да предлагат не само повече херци и повече инчове, но и адекватен на тях живот на батерията. 

Батерията на LG G2 не е достъпна за потребителя

Разбира се, ако прекарвате голяма част от деня си в игра на Asphalt 8 и други зарибяващи заглавия, времето далеч от зарядното може значително да се съкрати, но дори тогава ви очаква пълен работен ден с едно зареждане.

Що се отнася до звука от устройството – в основата на корпуса му има говорител и две решетки, но само изпод едната излиза звук. Оказва се, че втората е само за разкош и симетрия. Като цяло силата е прилична, със средно качество и нищо, за което да се вълнуваме прекалено. Звукът в слушалката е отличен и нямах проблем при нито един от проведените разговори с G2.

LG G2 - видеоревю в 12 минути

LG G2 накратко

G2 е един от най-атрактивните функционално и ценово флагмани днес

Оказва се, че новият флагман на LG не отстъпва по нищо на топпредложенията от водещия производител на смартфони в момента, Samsung. Корейските съседи всъщност са рамо до рамо, както по отношение на хардуер, така и във връзка със софтуерните глезотии, които между другото странно се припокриват.

LG G2 всъщност е един от най-добрите смартфони в най-високия клас, който можете да си купите тази есен. Дисплеят е изключителен, а тънката рамка около него създава още по-впечатляваща картина. Камерата, издръжливата батерия и супербързите реакции са сред останалите акценти в апарата, а всички софтуерни екстри, с които LG са разкрасили чистия Android, вероятно също ще намерят фенове.

Като недостатък бих отбелязал твърде шареният вид на интерфейса и неудобството на нестандартно разположените бутони отзад.

Смартфона мога да препоръчам най-вече на т.нар. power users, които искат максимума от мобилния си и нямат против безбройните подменюта с екстри и фини настройки. Цената на LG G2 пък го прави още по-атрактивен, защото е с около 100-200 лв. по-ниска от тази на конкурентите в най-високия клас.

LG G2 review nixanbal 10

LG G2 пристига на българския пазар през месец октомври на цена 1100 лв. без или около 720 лв. с договор към оператор. 

9.0
LG G2 предлага изключителни характеристики на цена, която ще се стори привлекателна на мнозина, особено на фона на конкуренцията във високия клас. Устройството не прави компромис с качеството на дисплея, камерата и производителността и въпреки всичко това батерията осгигурява отличен живот.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 10
  • Батерия 9
  • Камера 9
  • Производителност 10

5 ключови подобрения в Samsung Galaxy A54 5G

Смартфоните в серията Galaxy A са сред най-продаваните устройства на Samsung, като тази година промяната при Galaxy A54 5G е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer