НачалоРевютаLGРевю на LG Optimus L7

Ревю на LG Optimus L7

Достъпен дроид с отличен живот на батерията

34576
Написана от  nixanbal
Ревю на LG Optimus L7

След LG Optimus 2X хитовете в каталога смартфони на LG осезаемо намаляха, но на Световния мобилен конгрес през февруари в Барселона компанията направи заявка за завръщане с чисто ново портфолио. Серията L става все по-популярна и у нас през последните седмици, а това се дължи не само на стилната визия и актуален софтуер, които предлага, но и на достъпната цена дори на най-функционалния от трите модела. При мен от няколко дни е цялото трио – Optimus L3, L5 и L7, като първо ще ви запозная с впечатленията си от L7. Телефончето успя да ме изненада с изключителен живот на батерията и някои други екстри, а по-надолу ще прочетете в детайли както за качествата, така и за слабите му страни.

L Style или няколко думи за дизайна

Въпреки че не става въпрос за смартфон от висок клас, при Optimus L7 компанията поставя акцент върху дизайна. „Непреходен дизайн“, „хармонична визия“ и „прецизно изработен дизайн“ са някои от определенията на LG по адрес на смартфона им и въпреки че тези думи са пресилени, външният вид на Optimus L7 наистина е стилен и приятен.

P7187405

Телефонът е красив, с тънко тяло и единственото, което може да помрачи първоначалното впечатление, е допирът до пластмасата, която подсказва, че тук не говорим за премиум устройство. Иронията е, че изработката напомня смартфони от висок клас като Prada Phone by LG 3.0 и Samsung Galaxy S II, но LG Optimus L7 е двойно по-евтин от тях. Иначе казано – всичко с външния вид и изработката на този апарат е наред и за парите си получавате отлично свършена работа на дизайнерския екип.

L7 е тънък 8.7 мм и има приятни извивки от двете си страни, с които приляга отлично в ръката.

И понеже е следвана линията на стила, LG Optimus L7 има изчистен корпус, а единствените бутони са тези за контрол на звука и включване на апарата. Останалите детайли са 3.5 мм жак отгоре, microUSB порт и микрофон отдолу, а на гърба - 5-мегапикселовата камера с LED светкавица и високоговорителят. Предната част на телефона е заета изцяло от стъклото, покриващо дисплея, фронталната камера и приятния овал на бутона Home. Цялата тази картинка е опасана от тънка, подобна на метална рамка, която допълнително облагородява стила на L7.

P7217561

Капакът се повдига като забиете нокът в microUSB порта и не е най-лесното упражнение, но отдолу ви чака изненада. Батерията на телефона е достъпна и можете лесно да я смените, а до гнездото за SIM картата (стандартна) ще откриете и microSD слот. Върху самия капак отвътре пък е посочено разположението на NFC антената.

Видеоразопаковане

Android 4.0 и промените в интерфейса

Бройката на LG Optimus L7, която аз ползвам, дойде с версия 4.0.3 на Android OS. Това означава Ice Cream Sandwich от LG още с отварянето на кутията или с други думи – LG са се поучили от грешките си.

Актуален софтуер с всички нови екстри, но вместо чист Android, върху L7 LG е положила преработения си интерфейс. Можете да приемете това или като плюс, или като минус в зависимост от предпочитанията си за изгледа на платформата. За мен усилията на LG не са напразни. Интерфейсът може да не е атрактивен като HTC Sense, а някои иконки граничат с претрупаност и кич, но въпреки това е начин смартфоните на компанията да се отличат от останалите, а и тук-там има някои приятни екстри.

P7217467

Страхотна възможност е менюто с приложенията да съдържа 30 по-малки вместо 20 големи иконки.

Харесва ми, че LG не изостава от Samsung и техния Galaxy S III, като в лентата с нотификации е поставила шорткъти към най-важните настройки – включване и изключване на Wi-Fi, Bluetooth, звук, самолетен режим и други. Списъкът може да се допълва и пренарежда, а също от лентата с известия има бърз достъп до всички настройки.

Със сигурност ще ви хареса и приложението QuickMemo и по-скоро фактът, че то се активира както от лентата с нотификации, така и при задържане едновременно на двете стрелки за контрол на звука. А самият апликейшън ви позволява да запишете бърза идея с пръст върху дисплея.

LG Optimus L7 идва с Polaris Office за създаване и четене на офис документи, а смартфонът предлага и вградена българска клавиатура.

Преработката на Android всъщност започва още с отключването на телефона, което става като придвижите пръст по дисплея, а процесът е придружен от приятна визуализация на разширяващ се прозрачен кръг. Още от заключения екран можете и да активирате някоя от изведените като шорткът екстри.

2012-07-22-14-37-43

Освен преработени иконки и различните екстри в интерфейса на LG Optimus L7, правят впечатление и дребните детайли, като например разтягащите формата си иконки при достигане до последния хоумскрийн.

Дисплеят

Дисплеят на LG Optimus L7 е 4.3“ LCD с технологията IPS и като такъв предлага добра яркост, ясни цветове и отличен ъгъл на видимост. Последното едва ли е от значение в ежедневната работа с един телефон, но е показател за качеството на панела.

Недостатък тук е резолюцията, която е 800х480 пиксела. Да, преди година-две 4.3-инчовите WVGA екрани бяха върхът на сладоледа, но днес изображението върху тях изглежда пикселизирано на фона на qHD и HD резолюцията. Разбира се, това е бил начинът LG да постигнат по-ниска цена, така че не можем да очакваме красивата гледка от 4.3“ HD дисплей на Xperia S, който се продава почти двойно по-скъпо.

P7217472

LG Optimus L7 има по-голям дисплей от модела L5, както и по-висока резолюция.

Ако яркостта е на по-висока настройка, образът остава видим и при пряка слънчева светлина. Неприятно е обаче, че няма автоматично регулиране на въпросната и ще трябва да го правите ръчно според ситуацията – например навън на максимум, вкъщи на по-ниско ниво. Все пак LG донякъде са се поправили и в бързите настройки в лентата с известията има опция да превключите на максимум, средна или най-ниска яркост.  

Батерията е феномен

Най-после смартфон, с който да не се притеснявате, че дори проверката на часа ще изцеди батерията му.

LG Optimus L7 разполага с батерия с капацитет 1700 mAh, която не е малка, но не е мамсимумът, който сме виждали в смартфон. На практика обаче въпросната се справя направо феноменално и при мен издържа пълни две денонощия със стабилно ползване. Повечето смартфони днес едва изкарват работния ден, максимум 24 часа, така че можете да си представите изненадата ми при вида на 85% останал заряд след цял ден ползване.

И въпреки че не говорим за максимално голям екран и HD резолюция, за четириядрен процесор и т.н., LG Optimus L7 заслужава 10 точки за живота на батерията и е един от малкото модели с Android, които ще ви позволят спокойно да ползвате всичките му екстри, без да се притеснявате, че ще умре в ръцете ви докато зареждате някой сайт.

Хардуер и още екстри

Под капака на Optimus L7 има скромен чипсет Snapdragon S1 на Qualcomm, който включва едноядрен процесор на 1 GHz и графичен чип Adreno 200. Оперативната памет е 512 МВ, а вградената 4 GB с около 2.7 от тях достъпни, има и microSD слот. Всичко това звучи доста скромно, но за цена от около 550 лв. без договор е донякъде очаквано. Донякъде, защото има алтернативни предложения като Sony Xperia sola и Xperia U, които за сходна цена предлагат двуядрен процесор и повече вградена памет.

P7187289

Иначе, подобно на Xperia sola, смартфонът на LG предлага NFC и разпознава информация от тагове. В комплекта му има един такъв, който не е под формата на пластмасово гръгче за закачане, а представлява лепенка. Въпросната можете да залепите на удобно място (не и върху метал), където планирате да ползвате определения режим – например на таблото в колата или на нощното шкафче.

Преди това трябва да зададете на етикета команди, с които ще бъдат активирани желаните екстри при докосване с телефона. Например режимът в автомобила може да активира приложението Google Maps, да включва преноса на данни и Bluetooth, за да свържете Optimus L7 с хендсфри слушалка. И ако залепите етикета върху таблото на колата, при докосване със смартфона до него, той автоматично ще преминава в този режим, активирайки всички посочени екстри.  

P7217575

Извън поддръжката на NFC, LG Optimus L7 предлага работа в 3G мрежи с HSPA скорости, Bluetooth 3.0, а освен това Wi-Fi, с опция да действа като хотспот, както и Wi-Fi Direct за връзка с други устройства и прехвърляне на информация помежду им без нужда от интернет.

Слабото място - производителност

Имайки предвид всичко казано в по-горните няколко абзаца, не е изненада, че LG Optimus L7 не е първенец по производителност. Като цяло работата с телефона е удобна, но често се случва да бави и да зарежда приложения по-дълго отколкото може да понесе търпението на средностатистическия потребител.

Едноядреният процесор на 1 GHz и 512 MB RAM изглежда не са достатъчни и телефонът да се справя с плейване на HD видео, което върви накъсано или пък звукът се разминава с картината, ако изобщо тръгне такъв.

P7187300

Камерата отговаря на класа – базова

Имайки предвид, че LG Optimus L7 е позициониран в класа достъпни смартфони, представянето на камерата му е очаквано посредствено. 5-мегапикселовият сензор постига някои добри кадри, но като цяло не можем да говорим за качествена мобилна фотография и много снимки се получават размазани и с мътни цветове. Sony Xperia sola например е едно стъпало нагоре със своята също 5 МР снимачка.

Хубаво е, че има най-различни настройки, режими и ефекти, но дори т.нар. Continuous shot прави поредица от само 6 снимки, при това с резолюция от 480х800 пиксела.

CAM00019 CAM00003 CAM00020 CAM00014

Преминаването към видеорежим отнема около две секунди, а видеозаписът също е със спорно качество и едва VGA резолюция.

P7217543

Заслужава ли си LG Optimus L7?

С Optimus L7 южнокорейците са успели да предложат отличен набор екстри на изключително приемлива цена, а дори дизайнът и изпълнението получават положителна оценка. Смартфонът пристига с най-новия софтуер, върху който LG са оставили своя отпечатък, без това да бъде неприятно и натрапчиво.

Сред качествата на устройството са яркият дисплей и полезната технология NFC, но преди всичко изключителната батерия, която отнесе всички конкуренти.

Ако изберете L7, трябва да сте спокоен и търпелив човек.

При слабите страни трябва да отбележа камерата, която предлага незадоволително качество както при снимки, така и при видеозапис. Основен недостатък на L7 обаче е скоростта на работа. Проблем е бавенето в приложенията и ниската производителност, заради която трябва да отпишете по-тежките игри и видеофайлове. Всичко това разваля иначе добрите впечатления от смартфона и може лесно да ви накара да погледнете встрани.

А конкуренти не липсват. Като алтернатива можете да погледнете Sony Xperia U и Xperia sola, HTC One V и Nokia Lumia 710.

P7187362

Ако решите да дадете шанс на LG Optimus L7, можете да го купите у нас за около 550 лв. без договор или от 300 лв. с обвързване.

6.6
Ако добрият списък с възможности и дългият живот на батерията са най-важни за вас, това е точният телефон, който се предлага и на достъпна цена. Основен минус е бавната работа, която на моменти може да ви изнерви.
  • Дизайн и изработка 7
  • Дисплей 6
  • Батерия 9
  • Камера 6
  • Производителност 5

ВИДЕО: ТОП 5 НЕЩА за Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip. Това е първият смартфон със сгъваем дисплей, който получавам за по-продължително ползване и се радвам, че…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer