НачалоРевютаДругиРевю на Motorola RAZR

Ревю на Motorola RAZR

Тънка метална линия

11730
Написана от  nixanbal
Ревю на Motorola RAZR

13.9 мм. Точно толкова беше тънък първият модел с името RAZR на Motorola от 2004-а. Устройството беше абсолютна сензация, с която американската компания промени из основи дизайна на мобилните телефони. Днес на пазара е наследникът, новият носител на името RAZR, който е почти двойно по-тънък, многократно по-мощен и впечатляващо стилен. Какво обаче е скрил зад металното си секси тяло Motorola RAZR на 2011 г., какви са най-интересните възможности и къде Android смартфонът отстъпва от конкурентите, моля, четете в ревюто нататък...

По острието на бръснача

Невъзможно тънък! Това ще ви мине през ума, щом вземете RAZR за първи път. И ще го превъртите отново и отново в ръката си, за да повярвате, че държите реално работещ телефон.

Материалите на изработка и цялото изпълнение при корпуса и дизайна на Motorola RAZR са без забележка от моя страна.

PC117718

Основа от метал, заден панел с Kevlar покритие, недраскаем слой Gorilla Glass върху екрана и 7.1-милиметров профил – не се сещам за по-добра комбинация, при която да съм сигурен, че ако прибера телефона си в джоба заедно с ключове и монети няма да го извадя с драскотини. Освен сигурност качествената изработка носи и удоволствие от работа с устройството, която липсва например при Samsung Galaxy S II и пластмасовия му евтинеещ корпус.

Корпусът на Motorola RAZR има и специално покритие, което го защитава от пръски вода. Не го прави водоустойчив, че да плувате с него, но дъжд ще понесе геройски!

Смартфонът е малко по-широк и по-висок от HTC Sensation, с което може да ви се стори неудобен и да не легне идеално в дланта. Все пак работата с една ръка е възможна, макар и хората с по-малки пръсти да не успеят да стигнат с палеца до най-горната част на дисплея.

Неочаквано за мен Motorola RAZR се оказа много по-лек отколкото предполагах. Справка със спецификациите показва, че тежи 127 грама (21 грама по-малко от Sensation), а по-голямата повърхност създава усещане за още по-малко тегло.

PC117844

Конкурентна мощ

И въпреки че Motorola RAZR е толкова втален смартфон, той не отстъпва по процесорна мощ и въобще по нищо на съвременните суперфони. Преките конкуренти са HTC Sensation и Samsung Galaxy S II, които използват двуядрени процесори на 1.2 GHz. Точно такъв тиктака и в RAZR, като системната памет е 1 GB, а вградената 16 GB. Налице е и microSD слот, който ще откриете празен, но може да бъде запълнен с карта с капацитет до 32 GB. В amazon.de се продават такива по около 30 евро.

Всичко това позволява на машината да работи плавно и без дори леки засечки, е, поне преди да сте я препълнили с приложения и мултимедия. Операционната система е Android 2.3.5 Gingerbread, а върху нея е положен приятен модифициран интерфейс на Motorola. Дизайнерите на въпросния са се справили доста добре, като освен с красиви иконки и уиджети, RAZR ще погали окото ви и с изключителни ефекти. При разходка между началните екрани например сякаш лъч светлина преминава през дисплея, а ако докоснете някоя икона, тя леко потъва и около нея се появява слабо сияние.

PC117804

Батерията на Motorola RAZR при мен издържа по около 2 дни с включен Wi-Fi и синхронизация на имейл и социални мрежи. За съжаление не успях да тествам телефона със SIM карта, тъй като използва microSIM и не разполагах с такава. Във всеки случай Motorola обещава, че техният модел е по-издръжлив в това отношение от конкурентите - до 10 часа разговори или 13 дни в стендбай режим. Батерията е с капацитет 1780 mAh и не е достъпна за потребителите, но в промо клиповете можете да видите, че представлява нещо като тънка платка.

Екранът е отличен за видео

Дисплеят на Motorola RAZR използва технологията Super AMOLED – ярък и с наситени цветове, като по тези показатели бие SLCD панелите, каквито използват моделите на HTC например. Всъщност при сравнение на едно и също изображение ясно личи, че RAZR постига по-живи нюанси, а Sensation изглежда по-блед. Ъгълът на виждане при последния също е много по-малък, макар че това за мен не е недостатък – кой гледа екрана на телефона си под голям ъгъл?

В този ред на мисли Motorola RAZR предлага страхотен дисплей за гледане на филми и при моя тест (отново) използвах серия от „Под прикритие“ с HD резолюция в .mp4 формат – вървеше без засечки и образът беше отличен, с истински черен цвят. Същият е резултатът при гледане на видео в YouTube, но дори и разглеждането на снимки и изображения може да ви впечатли.

Дисплеят на Motorola RAZR е с 4.3-инчов диагонал, Super AMOLED Advanced технология и има qHD резолюция от 940х560 пиксела.

При бялото обаче нюансът е леко изкривен и по-скоро отива към сиво. Така например при четене на сайтове и блогове фонът няма да е какъвто сте свикнали на го виждали на РС екрана. Тук HTC Sensation постига далеч по-чист образ.

PC117771

Софтуерът не е „върхът на сладоледа“

„Сладоледен сандвич“ е името на най-новата Android версия 4.0, под която върви един от основните конкуренти на RAZR – Samsung Galaxy Nexus. Смартфонът на Motorola пристига с Android 2.3.5 Gingerbread, която отстъпва по отношение на екстрите и цялостното визуално оформление на Ice Cream Sandwich.

Всъщност бръсначът е съвсем актуален в софтуерно отношение, тъй като ъпдейтът до Android 4.0 ще бъде официално пуснат в началото на следващата година. Galaxy Nexus от своя страна е щастливец, че е съвместна разработка с Google и е избран да бъде първият смартфон под тази версия на платформата. Забавното е, че Google в момента е в процес на придобиване на Motorola, но въпреки това апаратът на американската компания не е облагодетелстван.

В този смисъл в момента Motorola RAZR може да се стори за някои като по-малко атрактивна покупка от Galaxy Nexus, но вече е обещан ъпдейт, така че потенциалните собственици на RAZR могат да са сигурни, че ще получат обновление до няколко месеца.

PC117777

MotoCast дава достъп до съдържанието на РС-то – жестоко!

Добре, ще си призная, че MotoCast е любимата ми екстра, която RAZR предлага. С нея може да си осигурите достъп през телефона до всички желани папки с файлове на домашния компютър. Няма облак, няма ограничение в паметта и притеснение ще съберете ли всичко на нея, няма го физическото местене и подреждане на файлове. С Motorola MotoCast получавате достъп например до всички МР3-ки, филми, снимки и документи на РС-то и можете да ги отворите през RAZR когато ви потрябват, където и да сте.

Съдържанието може де бъде директно стриймвано, а ако искате, можете и да изтеглите файловете на паметта на телефона. Разбира се, говорим за сериозен трафик при ползване на тази екстра, но ако си купите RAZR, би било грехота да нямате неограничени мегабайти в тарифния си план.

PC117828

Офис пакет и още полезни приложения

Друга добра новина при Motorola RAZR е, че за разлика от много други смартфони под Android, той идва с предварително инсталирано приложение Quickoffice. Разбира се, говоря за пълната му версия, с която можете да отваряте, редактирате и да създавате нови офис документи. И въпреки че Nokia отдавна предлага с някои от своите модели безплатен офис пакет, много от останалите производители все още умело заобикалят темата и екстрата при тях се заплаща.

RAZR предлага удобната опция да се заключва сам, когато го прибирате в джоба.

Smart Actions е друго интересно приложение, което позволява телефонът сам да променя настройките си според различни ситуации, вашето местонахождение и т.н. Например вечер, когато се прибирате вкъщи, може да зададете яркостта на дисплея автоматично да се намалява до минимум, в работно време да се включва Wi-Fi и да се спира звукът и какво ли още не. Възможностите на Smart Actions всъщност са ограничени единствено от вашето въображение и нужди. И да, такива приложения вероятно отдавна могат да бъдат намерени в Android Market, но е добре когато го имаш предварително инсталирано и напълно интегрирано в смартфона.

PC117735

Камерата е впечатляваща за мини размерите си

ОК, трудно е да стигнеш качеството на 12-мегапикселовата камера при Nokia N8, но Motorola RAZR се справя учудващо добре със фотографията. Учудващо, защото кой би очаквал добри резултати от смартфон с профил 7.1 мм?

Бръсначът на Motorola прави снимки с максимална резолюция от 8 МР или 6 МР в широкоекранен формат, в който снимам аз. Видеото е Full HD, като има LED светкавица, приложима и при снимки, и при запис. Предлага различни екстри и настройки, а също и предна камера с 1.3 МР резолюция за видеочат и с опция за HD видеозапис – доста удобно, ако решите да се снимате заедно с приятели.

PC117654

Успях да направя клип с основната камера в Южния парк, където при дъждовно и мрачно време се забелязва изкривяване на цветовете. Всъщност в един момента камерата започна да записва почти в черно-бял режим, но това не беше отбелязано в настройките – явно просто не се справи добре с цветопредаването.

Всъщност ето няколко примерни кадъра и видеото.

razr 1 razr 2 razr 3

Симпатягата на снимките и видеото се казва Арго и не е куче водач, но е също толкова умен и пухкав! :)

Motorola RAZR се забива право в целта!

И така, след няколко прекарани дни в компанията на ултратънкия и мощен Motorola RAZR... съм влюбен в него. Най-вече в дизайна, разбира се, с който Motorola отново показа майсторство и разчупи стереотипа. Трудно е да създадеш визия, която да не прилича на нищо друго и всъщност затова е толкова лесно да си паднеш по RAZR.

Смартфонът не е претърпял драматични загуби във функционално отношение заради фината си фигура, като с двуядрения си процесор и останалите характеристики е сред топ претендентите във високия клас. Motorola RAZR се забива право в целта по отношение на дисплей, приложения и неповторим дизайн. Гарантираният ъпдейт до Android 4.0 и устойчивият корпус са причина да инвестирате в смартфона без притеснение, че след време ще се наложи принудителна смяна.

Още снимки във Facebook групата на блога.

PC117635

Бръсначът се продава в България на свободна цена от 1099 лв. или между 700 и 870 лв. с договор към VIVACOM.

Интересно е, че към Motorola RAZR има цял куп аксесоари, които за момента не се предлагат официално в България, но могат да бъдат поръчани от други страни в ЕС.

8.0
RAZR продължава традицията на ултратънкия телефон от 2004 г., като за пореден път Motorola правят показно как се създава изключителен дизайн и какво означава качествени материали на изработка. Смартфонът предлага актуални възможности и като цяло е един от най-впечатляващите модели за края на 2011 - началото на 2012 г.
  • Дизайн и изработка 9
  • Дисплей 8
  • Батерия 7
  • Камера 8
  • Производителност 8

5 нови екстри в Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Тази година Samsung внесе интересна промяна в портфолиото си смарт часовници и за първи път представи Pro версия на новия…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer